Το βότανο που μισείς περισσότερο μπορεί να αποτελεί την υπερδύναμη στο ν' αδυνατίσεις

Το βότανο που μισείς περισσότερο μπορεί να αποτελεί την υπερδύναμη στο ν' αδυνατίσεις

Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research αποκαλύπτει ότι τα θρεπτικά συστατικά του κόλιανδρου δίνουν στο βότανο αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βότανα, μπαχαρικά, μυρωδικά, όλα τάσσονται υπέρ της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε με μέτρο όλα τα αγαπημένα μας φυτικά αγαθά που χαρίζει η φύση απλόχερα, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να αποβεί καταστροφική για την υγεία μας.

Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούν να κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, ένα από αυτά είναι ο κόλιανδρος, ένα βότανο που οι περισσότεροι άνθρωποι ή αγαπούν ή μισούν. Αυτός ο διχασμός οφείλεται ξεκάθαρα σε μεγάλο βαθμό σε ένα οσφρητικό γονίδιο που ονομάζεται OR6A2, το οποίο δίνει στον κόλιανδρο μια δυσάρεστη γεύση «σαπουνιού» για μερικούς ανθρώπους.

Προσαρμογόνα βότανα: Αυτό είναι το μαγικό συστατικό της μακροζωίας

Ο χυμός κόλιανδρου βοηθά στην καύση λίπους;

smoothie-Me_koliandro.jpg

Παρά την δυνητικά απογοητευτική γεύση του κόλιανδρου, αξίζει να τον δοκιμάσεις (αλλά και αν μπορείς να τον ανεχτείς) σε μορφή χυμού. Δε μπορείς να φανταστείς πόσα θρεπτικά συστατικά θα λάβεις όπως βιταμίνη C, κάλιο και βήτα-κρυπτοξανθίνη. Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις άλλα συστατικά στον χυμό, όπως εσπεριδοειδή ή τζίντζερ, για επιπλέον γεύση και για να βοηθήσεις στην εξάλειψη κάθε γεύσης σαπουνιού.

Μια επιστημονική ανασκόπηση του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research αποκαλύπτει ότι τα θρεπτικά συστατικά του κόλιανδρου δίνουν στο βότανο αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι θρεπτικές ιδιότητες είναι απαραίτητες για την αποφυγή αύξησης βάρους. Παρόμοια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Agriculture and Biology εξέτασε τα οφέλη απώλειας βάρους από την κατανάλωση σπόρων κόλιανδρου για παχύσαρκους αρουραίους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά του κόλιανδρου έχουν συνδεθεί με τα ακόλουθα οφέλη:

-Μειωμένη χοληστερόλη

-Μειωμένο οξειδωτικό στρες (που σχετίζεται με τον διαβήτη)

-Σταθεροποιημένος μεταβολισμός

Ως αποτέλεσμα, οι αρουραίοι που κατανάλωναν τους σπόρους παρουσίασαν αύξηση στην υγεία του ήπατος και μείωση του κοιλιακού λίπους τους. Έτσι, αυτό το βότανο έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την υγεία - και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποκομίσεις τα οφέλη του από το να φτιάξεις έναν νόστιμο χυμό.

Πώς να φτιάξεις χυμό κόλιανδρου στο σπίτι;

koliandros_smoothie.jpg

Για να φτιάξεις χυμό κόλιανδρου στο σπίτι, ακολούθησε αυτή τη γρήγορη και εύκολη συνταγή από το Elana’s Pantry. Η συνταγή χρησιμοποιεί συστατικά όπως το τζίντζερ, το λάιμ και το λεμόνι για να δώσει στον χυμό μια γλυκιά ώθηση.

Υλικά (Γίνονται 1-2 μερίδες):

-1 ματσάκι κόλιαντρο, άθικτα τα κοτσάνια

-2 κομμάτια τζίντζερ σε μέγεθος δακτύλου, με το δέρμα

-1 λεμόνι, κομμένο στη μέση

-1 λάιμ κομμένο στη μέση

-3 μεγάλα αγγούρια, χοντροκομμένα

koliandros_smoothie3.jpg

Εκτέλεση:

Βάλε τον κόλιανδρο μέσα στον αποχυμωτή. Συνέχισε με το τζίντζερ, το λεμόνι και το λάιμ. Βάλε και τα κομμάτια αγγουριού και όταν γίνει ένας υπέροχος πράσινο χυλός, βάλτον σε μια κανάτα και σέρβιρε.