Η προσθήκη αυτού του φρούτου στο πρωινό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον

Η προσθήκη αυτού του φρούτου στο πρωινό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον

Ο οργανισμός σου θα σε «ευγνωμονεί» μια μέρα για την διατροφική αυτή προσθήκη στο πρωινό σου.

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, σωστά; Το πρώτο γεύμα -όπως λένε οι ειδικοί- προετοιμάζει το μυαλό και το σώμα μας για να μπορεί να ανταπεξέλθει την υπόλοιπη μέρα -και το φλιτζάνι του καφέ σίγουρα δε βλάπτει-. Τώρα, μια νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η προσθήκη ενός φρούτου στο πρωινό γεύμα μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μελλοντικά.

Αυτό είναι το απόλυτο πρωινό για να έχεις υγιή καρδιά σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Η άνοια επηρεάζει σχεδόν 55.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μόνο με τη γήρανση του πληθυσμού. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη περισσότερης βιταμίνης Κ μέσω των φυλλωδών λαχανικών, των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση ή ορισμένων προϊόντων κρέατος μπορεί να αποτρέψει την εμφάνισή της. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιες σε φυτικές ίνες το πρωί θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ -την πιο κοινή μορφή άνοιας- κατά περισσότερο από ένα τέταρτο.

Αυτό το «τολμηρό μούρο» μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σου

cranberries.jpg

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition στις 19 Μαΐου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ισοδύναμου ενός μικρού φλιτζανιού cranberries καθημερινά βελτίωσε τόσο τη μνήμη όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.

«Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα cranberries είναι πλούσια σε φλαβονοειδή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David Vauzour, PhD, MSc, ανώτερος ερευνητής στη μοριακή διατροφή στο Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Medical News Today. Σύμφωνα με τον Vauzour, «οι δυνατότητες των cranberries δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά, παρόλο που περιέχουν ευεργετικά φλαβονοειδή όπως η ανθοκυανίνη και οι προανθοκυανιδίνες. Η αυξημένη πρόσληψη αυτών των φυτικών ενώσεων -που βρίσκονται επίσης σε ποτά όπως στο τσάι, τον καφέ και το κόκκινο κρασί- είχε προηγουμένως συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, δείχνοντας συσχετίσεις με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», είπε ο Vauzour.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν σκόνη cranberry δύο φορές την ημέρα

cranberries2.jpg

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν πώς τα cranberries επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, μελετώντας 60 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες μεταξύ 50 και 80 ετών σε διάστημα 12 εβδομάδων. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, μια ομάδα συμμετεχόντων κατανάλωνε φακελάκια ή σκόνη cranberry, ενώ μια άλλη ομάδα κατανάλωνε φακελάκια με σκόνη εικονικού φαρμάκου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να λαμβάνουν τη σκόνη δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ, και να μην αλλάζουν την κανονική τους διατροφή με κανέναν άλλο τρόπο. Όσοι κατανάλωσαν τη σκόνη cranberry είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητά τους να ανακαλούν κάτι που είχαν δει προηγουμένως. Αλλά η ομάδα που κατανάλωνε cranberries μείωσε επίσης σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή της «κακής» μορφής χοληστερόλης.