Έχω πολυκυστικές ωοθήκες- θα μπορέσω να μείνω έγκυος;

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες- θα μπορέσω να μείνω έγκυος;

Μην ανησυχείτε, η απάντηση είναι «ναι».

Μην ανησυχείτε, η απάντηση είναι «ναι». Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια συχνή κατάσταση, που επηρεάζει πολλές γυναίκες – κάποιες αντιμετωπίζουν πιο ελαφρά και κάποιες πιο βαριά συμπτώματα. Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο την καθημερινότητα των γυναικών (αυξημένο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους, ακμή, τριχοφυΐα, προβλήματα στην ισορροπία του σακχάρου, διαταραχές της περιόδου μεταξύ άλλων) όσο και τη γονιμότητά τους. Γι’ αυτό, οι πολυκυστικές ωοθήκες χρειάζονται σωστή παρακολούθηση και καθοδήγηση από τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής.

Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να ανησυχεί τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες: θα καταφέρουν να μείνουν έγκυες, είναι γόνιμες και μπορούν να αποκτήσουν το μωράκι τους. Ίσως χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο, ίσως χρειαστούν βοήθεια με την ωορρηξία τους. Η παρακολούθηση της ωορρηξίας είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια φυσική σύλληψη.

Πόσες μέρες είναι ο κύκλος σας;

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση όσον αφορά τις πολυκυστικές ωοθήκες. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες συχνά έχουν άστατο κύκλο, με διακυμάνσεις – ακόμα και πολύ έντονες. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος (πιο πολλές μέρες από τη μία περίοδο ως την επόμενη) τόσο πιο πιθανό είναι να μη γίνεται σωστά η ωορρηξία.

Πιο συγκεκριμένα, αν ο κύκλος της γυναίκας είναι ως 35 μέρες, τότε αυτό σημαίνει ότι μάλλον γίνεται ωορρηξία, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η γυναίκα με διάφορους τρόπους. Αν όμως ο κύκλος είναι πάνω από 35 ημέρες, τότε μάλλον δε συμβαίνει η ωορρηξία – και άρα δεν μπορεί να μείνει έγκυος…

Ενίσχυση φυσικής γονιμότητας και ορμονικής ισορροπίας

Το κύριο ζητούμενο στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, λοιπόν, είναι η ωορρηξία! Πριν από κάθε προσπάθεια για σύλληψη, συστήνεται να ρυθμιστούν γενικότερα ζητήματα υγείας και ορμονικής ισορροπίας που προκύπτουν λόγω των πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η ορμονική ισορροπία, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενδεχομένως το βάρος, κ.ά.

Έτσι, η προσπάθεια κάθε γυναίκας με πολυκυστικές ωοθήκες θα ενισχυθεί με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η γενική υγεία - απαραίτητο για μια προσεχή εγκυμοσύνη! Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, τότε ο γιατρός μπορεί να ‘ρυθμίσει’ την ωορρηξία με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής. Πρόκειται για ήπια πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών με στόχο να προκύψει μια εγκυμοσύνη με φυσιολογικό τρόπο.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη, από τον ειδικό, η θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει τη λύση. Με την εξωσωματική, αυξάνονται κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας και έτσι η γυναίκα δεν χάνει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας και δεν έχει κάθε μήνα το άγχος της ωορρηξίας.

DID YOU KNOW? Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ίσως η πιο συχνή αιτία για εξωσωματική γονιμοποίηση στις νεαρές γυναίκες!

Tip: μην ξεχνάμε τον ανδρικό παράγοντα εάν προσπαθούμε για μωράκι: ένα σπερμοδιάγραμμα με ανάλυση οξειδωτικού στρες μπορεί να μας δώσει πολλές απαντήσεις για τη γονιμότητα και τις προσπάθειές μας.

mandoudis_evripidis_2022.jpg

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf