Μπορείς να αλλάξεις τη μυρωδιά του σώματός σου;

Μπορείς να αλλάξεις τη μυρωδιά του σώματός σου;

Αν ιδρώνεις και μυρίζεις άσχημα, υπάρχουν τρόποι να διορθώσεις την κατάσταση.

Όποια έχει ξυπνήσει ποτέ με μασχάλες που μυρίζουν άσχημα και έψαξε στο Google «μπορείς να αλλάξεις τη μυρωδιά του σώματός σου;», είναι στο σωστό μέρος! Σήμερα, φίλες που υποφέρετε από δυσοσμία, διερευνούμε τις κοινές αιτίες που την προκαλούν και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτές.

Σύμφωνα με τη γιατρό Ravinia Wijetilaka, «Αρχικά, ας μιλήσουμε για τους ιδρωτοποιούς αδένες. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι: οι αποκρινείς και οι εκκρινείς αδένες».

Τα 3 πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που προκαλεί το άγχος και πώς θα πάρεις τα μέτρα σου

Οι περισσότεροι από τους ιδρωτοποιούς αδένες μας είναι εκκρινείς αδένες.

Εμφανίζονται σε όλο το σώμα, με εξαίρεση μερικές περιοχές, όπως τα χείλη και τα νύχια. Αυτά παράγουν ιδρώτα για να μας βοηθήσουν να δροσιστούμε όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες του σώματός μας - όπως όταν γυμναζόμαστε ή όταν έχει καύσωνα.

Οι αποκρινείς αδένες αναπτύσσονται μετά την εφηβεία σε περιοχές με πολλές τρίχες, όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Αυτοί οι τύποι εκκρίνουν ένα γαλακτώδες υγρό όταν το σώμα μας αντιδρά σε ένα συναίσθημα, όπως άγχος ή ενθουσιασμό.

Ωστόσο, ο ίδιος ο ιδρώτας δεν είναι η αιτία της σωματικής δυσοσμίας. «Ο ιδρώτας είναι συνήθως άοσμος όταν εκκρίνεται από τον ιδρωτοποιό αδένα», λέει η Wijetilaka. Και προσθέτει: «Η βακτηριακή διάσπαση του εκκρινόμενου ιδρώτα είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός που οδηγεί στην οσμή του σώματος». Βασικά, η δυσοσμία του σώματος συμβαίνει όταν ο ιδρώτας συναντά τα βακτήρια στο δέρμα μας και όσο περισσότερα βακτήρια, τόσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά. Fun fact: τα βακτήρια αγαπούν ιδιαίτερα τον ιδρώτα από τους αποκρινείς αδένες επειδή περιέχει πολλές πρωτεΐνες!

Οι κύριες αιτίες της άσχημης μυρωδιάς στο σώμα

«Τα κύρια πράγματα που επηρεάζουν την οσμή του σώματος είναι η διατροφή, η άσκηση και το έντονο συναίσθημα/στρες που συνεπάγεται εφίδρωση», λέει η Ravinia Wijetilaka και δίνει τα ακόλουθα παραδείγματα:

  • Διατροφή (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, κάρυ, αλκοόλ)
  • Φάρμακα (π.χ. πενικιλίνη)
  • Τοξίνες (π.χ. βαρέα μέταλλα)
  • Στρες/αυξημένη κορτιζόλη

Η Wijetilaka προσθέτει ότι η κακή υγεία του εντέρου και του στόματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσοσμία του σώματος. «Θυμηθείτε, εάν το μικροβίωμα του εντέρου δεν λειτουργεί σωστά, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το δέρμα, καθώς υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εντέρου και του μικροβιώματος του δέρματος», λέει. Και επειδή τα στοματικά βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, συνιστά να κάνουμε καθαρισμό στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο.

Είναι, λοιπόν, δυνατόν να αλλάξουμε εντελώς τη μυρωδιά του σώματός μας; Οχι ακριβώς.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τη μυρωδιά του σώματός σου, αλλά μπορείς να αλλάξεις ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής σου για να μετριάσεις τη δυσοσμία», λέει η γιατρός. Μια προφανής ενέργεια είναι να πλένουμε καθημερινά τα σημεία του σώματός μας που μυρίζουν άσχημα, καθώς αυτό βοηθά στο να απαλλαγούμε από τα βακτήρια που προκαλούν την άσχημη μυρωδιά. Η αποτρίχωση σε αυτές τις περιοχές μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της δυσοσμίας. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι το ξύρισμα ή η αποτρίχωση στις μασχάλες ακολουθούμενη από πλύσιμο με σαπούνι βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του απλού πλυσίματος με σαπούνι για έως και τρεις ημέρες μετά το ξύρισμα.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το μάσημα μαϊντανού μπορεί επίσης να βελτιώσει την οσμή του σώματος. Συνήθως χρειάζονται δύο έως τέσσερις εβδομάδες για να δεις διαφορά.