Τα 3 πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που προκαλεί το άγχος και πώς θα πάρεις τα μέτρα σου

Τα 3 πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που προκαλεί το άγχος και πώς θα πάρεις τα μέτρα σου

Φρόντισε τον εαυτό σου για να αποφύγεις τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το χρόνιο στρες.

Τη σημερινή εποχή, το στρες της καθημερινότητας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με πολλές από εμάς να παραμερίζουμε μικρές και απλές συνήθειες που προάγουν την υγεία και την ψυχολογία μας, όπως το να σταματήσουμε για να μυρίσουμε ένα τριαντάφυλλο στον δρόμο, να κάτσουμε να χαζέψουμε το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας ή να κάνουμε πράγματα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Εάν αισθάνεσαι συνεχώς πιεσμένη και αγχωμένη, έχει υπ' όψιν σου ότι με αυτόν τον τρόπο ζωής θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Δεν φταις εσύ. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αναπόφευκτα στρεσογόνους παράγοντες. Οι τοξίνες που βρίσκονται στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα, καθώς και η έλλειψη επαρκούς ύπνου, είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν ψυχοσωματικά, ασθένειες και πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Η αυξανόμενη εμφάνιση παθήσεων όπως το Πάρκινσον, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη και το άγχος καταδεικνύουν ότι είναι καιρός να λάβουμε υπόψη τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια που προκαλεί το μακροχρόνιο άγχος και να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ακολουθεί μια λίστα με 3 κοινές ασθένειες, ιατρικές καταστάσεις και προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες και πώς θα τις αντιμετωπίσεις.

1. Διατροφικές ελλείψεις

Το άγχος καταστρέφει πολλά από τα μέταλλα και τις βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματος, διακόπτοντας την ικανότητά σου να αφομοιώνεις τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνεις από τη διατροφή σου. Χωρίς σωστή πέψη και απορρόφηση, δεν μπορείς να μετατρέψεις την τροφή στην ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές σου υποχρεώσεις.

Για παράδειγμα, το μαγνήσιο, ένα ορυκτό απαραίτητο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, την κίνηση των μυών, την αρτηριακή πίεση, τον ύπνο και τη σύνθεση πρωτεϊνών, είναι ένα από τα μέταλλα που εξαντλούνται περισσότερο εξαιτίας του στρες. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εξαντλούνται επίσης από το άγχος.

Επίστρεψε στα τρόφιμα που τρως όταν είσαι αγχωμένη - δηλαδή στους υδατάνθρακες. Το σώμα σου χρειάζεται βιταμίνη Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6, μαζί με φώσφορο και μαγνήσιο για να αφομοιώσει και να μεταβολίσει αυτά τα τρόφιμα. Διαφορετικά οι υδατάνθρακες πιθανώς να μετατραπούν σε λίπος παρά σε ενέργεια.

2. Κόπωση επινεφριδίων

Η κόπωση των επινεφριδίων σε κάνει να δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί. Μετά βίας έχεις ενέργεια να κάνεις ντους ή να ετοιμαστείς για τη δουλειά. Συνήθως νιώθεις κουρασμένη γύρω στις 3:00 μ.μ. και στρέφεσαι στην καφεΐνη και τη ζάχαρη ως τρόπο να τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου με ενέργεια. Ωστόσο, αν σταματούσατε για μια στιγμή για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να στρέψετε τη φαντασία σας προς τον εσωτερικό σας εαυτό, αυτό που νιώθετε μπορεί να είναι ενδεικτικό μιας κλαμένης ιτιάς που ρίχνει δροσιά στο έδαφος με κάθε βήμα που κάνετε.

Οι αιτίες που προκαλούν κόπωση των επινεφριδίων είναι το συνεχές άγχος και η έλλειψη ξεκούρασης. Ινδικά βότανα όπως το Ashwagandha, η ρίζα γλυκόριζας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και οι βιολογικές τροφές, μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των επινεφριδίων και να μειώσουν την κόπωση που νιώθεις.

3. Ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του στομάχου

Δεν προκαλεί μόνο το αλκοόλ προβλήματα στο συκώτι ούτε χρειάζεται να καταναλώνεις πολλές λιπαρές τροφές για να βλάψεις τη χοληδόχο κύστη σου. Όλα αυτά τα προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με το στρες παρά τη διατροφή σου. Κατά τη διάρκεια του στρες όπου μπορεί να εκδηλώσεις θυμό, απογοήτευση, αναποφασιστικότητα και αγανάκτηση, επηρεάζονται όλα αυτά τα όργανα, μαζί και το στομάχι.

Η υψηλή πίεση και το μακροχρόνιο άγχος προκαλούν παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος, για αυτό χρειάζεται πειθαρχία και αποφασιστικότητα για να αλλάξεις συνήθειες. Βρες τι σε κάνει χαρούμενη στη ζωή σου και τι σε χαλαρώνει και ενσωμάτωσε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα γεύματά σου, καθώς και μπαχαρικά, για να αποφύγεις ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και του στομάχου.