Παίρνεις αδικαιολόγητα βάρος; Αυτή είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου

Παίρνεις αδικαιολόγητα βάρος; Αυτή είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου
Pexels

Ήρθε η ώρα να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου και να ξεκινήσεις από κάτι πολύ απλό.

Η κατάσταση της υγείας μας, η διάθεσή μας και η ικανότητά μας να εργαζόμαστε εξαρτώνται από την ποιότητα και τη διάρκεια του νυχτερινού μας ύπνου. Ακόμη και μια τυχαία άγρυπνη νύχτα επηρεάζει τη διάθεση και την παραγωγικότητά μας με κακό τρόπο. Μας κουράζει και μας εξαντλεί. Επιπλέον, η τακτική απώλεια ύπνου μπορεί να έχει πολύ πιο επικίνδυνες συνέπειες για τη συνολική μας υγεία.

tracey-hocking-5N1gLVUmp10-unsplash-(1).jpg

Στέρηση ύπνου: Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες

Η στέρηση ύπνου συμβαίνει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου καθημερινά. Το σώμα μας χρειάζεται ύπνο με τον ίδιο τρόπο που χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει ή νερό και τροφή για να λειτουργήσει σωστά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί νέες συνδέσεις και το σώμα μας χαλαρώνει και αυτοθεραπεύεται.

Η στέρηση ύπνου αναπτύσσεται μετά από μια συνεχή έλλειψη ωρών ύπνου και τη μείωση της ποιότητάς του. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μια κατάσταση όπου ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετά:

  • Εργασιακές υποχρεώσεις. Αυτός ο λόγος είναι ιδιαίτερα οξύς για τους εργαζόμενους σε βάρδιες και για όσους έχουν πολλές θέσεις εργασίας ή εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο.
  • Κακές συνθήκες ύπνου.
  • Εθελούσιες επιλογές. Μερικές φορές είναι απλώς η ακίνδυνη επιθυμία να παρακολουθήσουμε μια αγαπημένη τηλεοπτική σειρά ή να χαζεύουμε στο κινητό μας.
  • Διαταραχές ύπνου ή ιατρικές καταστάσεις. Οι πιο συχνές διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία, η υπνική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών κ.λπ.

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου

Ο ύπνος βοηθά σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος να λειτουργούν σωστά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίμονη στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Ειδικότερα:

1. Αύξηση βάρους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους και προβλήματα με τη διατήρηση του επιθυμητού σχήματος.

2. Κίνδυνος για διαβήτη

Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός μας να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης.

3. Αλλαγές διάθεσης

Η στέρηση ύπνου μπορεί να μας κάνει ταραγμένους, κυκλοθυμικούς και εξαιρετικά συναισθηματικούς.

4. Εξασθενημένη ανοσία

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει προστατευτικές ουσίες που μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Μερικά από αυτά ονομάζονται αντισώματα και κυτοκίνες. Βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια.

Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να σταματήσει να παράγει προστατευτικές ουσίες. Το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να πολεμήσει τους εισβολείς με τον κατάλληλο τρόπο.

5. Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Ο ύπνος μάς βοηθά να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων μας. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα επιδιόρθωσης και επούλωσης τμημάτων του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Εάν δεν κοιμόμαστε αρκετά, αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή.

6. Κίνδυνος για ατύχημα

Οι συνθήκες υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνουν τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων καθώς και άλλων τραυματισμών που προκαλούνται από απρόσεκτη συμπεριφορά.

7. Ορμονικές ανισορροπίες

Ο καλός ύπνος βοηθά το σώμα μας να παράγει και να ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίμονη έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα ορμονικά προβλήματα.

8. Δερματικά προβλήματα

Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το ανθρώπινο δέρμα αποκαθίσταται και παράγεται η ορμόνη που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Βοηθά επίσης στη χαλάρωση του δέρματος και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Το κολλαγόνο κάνει το δέρμα μας πιο ελαστικό και λείο.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ανισορροπία υγρών και κάνει το δέρμα ξηρό και θαμπό. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ακμής και αλλεργικών αντιδράσεων. Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται κάτω από τα μάτια και το δέρμα χάνει την απαλότητά του.