Γιατί πρέπει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα

Γιατί πρέπει να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να δεις διαφορά στο πώς ξυπνάς καθημερινά.

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, είναι εύκολο να αλλάξει η ρουτίνα ύπνου μας το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται συχνά σε κάποιο ταξίδι, καθημερινές μας συνήθειες ή απλώς στην τάση μας να μένουμε ξύπνιες μέχρι αργά όταν βρισκόμαστε σε άδεια.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και ο Σεπτέμβριος μας αναγκάζει να επιστρέψουμε στο καθιερωμένο, απαιτητικό μας πρόγραμμα. Αυτό συνεπάγεται με πολύ πρωινό ξύπνημα, το οποίο δεν είναι πάντα ό,τι πιο ευχάριστο. Ο καλός και επαρκής ύπνος είναι το μυστικό για να ξυπνάς με ενέργεια και όρεξη για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάσαι 7-8 ώρες καθημερινά, ιδανικά την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

«Πρέπει να κρατάμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου όλο το χρόνο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνουμε όταν ταξιδεύουμε ή κάνουμε άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες», λέει η Andrea Lopez-Yianilos, Ψυχολόγος, από τη Νέα Υόρκη στο realsimple.com.

Η μυϊκή αποκατάσταση και η εδραίωση της μνήμης είναι δύο σημαντικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται όταν κοιμόμαστε. Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου 5 εύκολα αλλά αποδοτικά tips που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου.

Με το φθινόπωρο έρχονται και τα κρυολογήματα αλλά έχουμε 5 τρόπους για να τα ξεπεράσεις

Πώς θα βελτιώσεις τη ρουτίνα του ύπνου σου- Όλα τα μυστικά

1) Ξύπνα κάθε μέρα την ίδια ώρα

«Ξυπνήστε την ίδια ώρα επτά ημέρες την εβδομάδα. Αν ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, θα αρχίσει να συμβαίνει ένα φαινόμενο ντόμινο που σας οδηγεί στο να βρείτε την τέλεια ώρα για ύπνο», αναφέρει η ειδικός. Πίστεψέ μας, είναι πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό να μάθει να πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και να ξυπνάει το πρωί την ίδια περίπου ώρα.

2) Πες όχι στο μπλε φως

Απόφυγε, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση οθονών (τηλεόραση, laptop, κινητό) 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν κουράζουν τα μάτια και διεγείρουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι περισσότερο να αποκοιμηθείς. Βάλε το κινητό σου στη «νυχτερινή λειτουργία» για να περιορίσεις την φωτεινότητα και άστο να φορτίζει μακριά από το κρεβάτι σου.

3) Μη χαλάς τη ρουτίνα σου τα ΣΚ

«Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους έχω δουλέψει καλύπτουν τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα ή τις ρεπό τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της ημέρας», τονίζει ο ειδικός. Προσπάθησε λοιπόν να μην αλλάζεις τα ωράρια του ύπνου σου τα Σαββατοκύριακα ή όταν δεν δουλεύεις.

4) Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Η άσκηση και η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου δεν είναι μόνο το κλειδί για την τόνωση της ενέργειας και της διάθεσης, αλλά και για τη ρύθμιση ενός κανονικού κιρκάδιου ρυθμού. Οι ενήλικες καλό θα ήταν να κάνουν 20 έως 30 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας κάθε μέρα (όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου).

5) Φτιάξε το ιδανικό περιβάλλον

Κλείσε τα φώτα του δωματίου, χρησιμοποίησε ανατομικά μαξιλάρια και απενεργοποίησε όποια συσκευή δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις.

Πηγή κεντρικής: pexels.com