Μπορεί ο χυμός από μαρούλι να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα;

Μπορεί ο χυμός από μαρούλι να σε βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα;

Oι χρήστες του Tik Tok ορκίζονται πως μπορεί!

Το περασμένο Μάιο ένας χρήστης με το όνομα Shapla Hoque ή @shapla_11 δημοσίευσε ένα video στο Tik Tok όπου μιλούσε για τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού μαρουλιού σε σχέση με τις δυσκολίες στον ύπνο. Η ανάρτηση με το αμφιλεγόμενο «γιατροσόφι» έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια likes, κάτι που δεν μας ξαφνιάζει δεδομένου του πόσοι άνθρωποι παλεύουν με την αυπνία και τις διαταραχές ύπνου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνια προβλήματα ύπνου, ποσοστό που σε αντίστοιχη αναλογία είναι εξαιρετικά υψηλό και στη χώρα μας. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για να μας πείσει το Tik Tok πως λίγο μαρούλι θα μας κάνει να κοιμόμαστε σαν πουλάκια!

Τους επόμενους μήνες τα post με hashtag #lettucewater, όπου μοιράζονται ένα hack ύπνου που περιλαμβάνει νερό βρύσης με μαρούλι (συνήθως romaine ή iceberg), έγιναν viral κερδίζοντας 41,2 εκατομμύρια προβολές. Τα περισσότερα από αυτά δείχνουν, 2-3 φύλλα μαρουλιού, μαζί με ένα φακελάκι τσαγιού με γεύση μέντα μέσα σε ζεστό νερό. Οι χρήστες που δοκιμάζουν το πράσινο ρόφημα δηλώνουν πως νιώθουν αμέσως μία χαλάρωση και στη συνέχεια κοιμούνται γαλήνια.

christina-rumpf-UrXlE1GZ5PQ-unsplash.jpg

Οι περισσότεροι από τους χρήστες του TikTok που έχουν δοκιμάσει το hack έχουν αφήσει τα φύλλα μαρουλιού να μουλιάζουν στο ζεστό νερό από πέντε έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια πίνουν το μαρουλόνερο και δείχνουν σούπερ χαρούμενοι που θα κοιμηθούν σαν πουλάκια. Πέρα από trend στα social media, υπάρχει περίπτωση να βοηθάει πραγματικά αυτό το «ποτό»;

Oι ειδικοί απαντούν πως το μαρούλι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται lactucarium, η οποία έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που ξεκίνησε το συγκεκριμένο trend. Σύμφωνα με τον Christopher Winter, τον συγγραφέα του βιβλίου «The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It», «δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί εάν το lactucarium - το οποίο, BTW, είναι η γαλακτώδης ουσία που μπορεί να έχεις δει να διαρρέει από το ‘κεφάλι’ του μαρουλιού – μπορεί να επηρεάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκαλέσει νύστα.» Συγκεκριμένα λέει πως «η φαρμακευτική βιομηχανία το εξέτασε πριν από χρόνια με μελέτες σε ζώα και το εγκατέλειψε, κάτι που θα πρέπει να μας πει πολλά».

Μια άλλη μελέτη σε τρωκτικά που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε, επίσης, ότι το εκχύλισμα μαρουλιού βοήθησε τους αρουραίους να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. Αλλά, και πάλι, αυτή είναι έρευνα σε ζώα, όχι σε ανθρώπους, και περιελάμβανε μεγάλες δόσεις εκχυλίσματος μαρουλιού, όχι απλό νερό από μαρούλι. Όπως λέει, χαριτολογώντας, στο βιβλίο του ο Δρ. Winter, «Αν αυτό ήταν κάτι που ήταν πραγματικά καταπραϋντικό, δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από ένα εστιατόριο μετά από μια σαλάτα σεφ».

Το συμπέρασμα; Σίγουρα ένα Tik Tok hack δεν μπορεί να φτιάξει τον ύπνο σου, αλλά λίγο ανούσιο scroll στην εφαρμογή πριν κοιμηθείς, μπορεί να φτιάξει το κέφι σου!