Κοιμάσαι πέντε ή λιγότερες ώρες; Πώς να πετύχεις τον «χρυσό ύπνο»

Κοιμάσαι πέντε ή λιγότερες ώρες; Πώς να πετύχεις τον «χρυσό ύπνο»
Pexels

Μην παίρνεις «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας και φρόντισε να «κουράζεις» τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση της ποσότητας ύπνου που λαμβάνεις κάθε νύχτα, καθώς αν κοιμάσαι λιγότερες από πέντε ώρες είναι ένας πραγματικός λόγος ανησυχίας για την υγεία.

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για όλους μας, βοηθά στην αναζωογόνηση, την ξεκούραση και την αποκατάσταση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού - αλλά δεν είναι σαφές γιατί έχει σημασία ο ακριβής ελάχιστος αριθμός ωρών που περνάμε στο κρεβάτι.

Έχει όμως σημασία

Οι ερευνητές λένε ότι το να κοιμόμαστε αρκετά, μπορεί να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης αρκετών προβλημάτων υγείας στους άνω των 30 ετών. Μια μελέτη της PLoS Medicine παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο περίπου 8.000 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων, ρωτώντας τον καθένα από αυτούς: «Πόσες ώρες ύπνου κοιμάστε κατά μέσο όρο τα βράδια της εβδομάδας;». Ορισμένοι παρακολουθούσαν επίσης τον ύπνο τους μέσω ενός ρολογιού στον καρπό.

Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων εξετάστηκε για χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, για μια περίοδο 20 ετών.

Τα ευρήματα αποτέλεσαν ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Όποιος ηλικίας περίπου 35 ετών κοιμόταν πέντε ώρες ή λιγότερο, είχε 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων σε σχέση με όσους κοιμούνταν επτά ώρες. Όσοι κοιμούνταν λιγότερο είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, ο οποίος συνδεόταν κυρίως με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της επίτευξης του «χρυσού ύπνου» κάθε νύχτα, γι' αυτό και οι ερευνητές - από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Paris Cité - λένε ότι οι ειδικοί συνιστούν συνήθως περίπου επτά ή οκτώ ώρες ύπνου για τη βέλτιστη υγεία.

Γιατί χρειαζόμαστε τον ύπνο μας;

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν με βεβαιότητα, αλλά ο ύπνος σαφώς βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη συγκέντρωση, τη διάθεση και τον μεταβολισμό. Ο ύπνος είναι επίσης ένας χρόνος σπουδαίος για τον εγκέφαλο ώστε να είναι επιτέλους απερίσπαστος από πολλές σκέψεις.

Πώς να έχεις τον καλύτερο δυνατό ύπνο

Μείνε δημιουργική και παραγωγική

Φρόντισε να «κουράζεις» τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, κρατώντας τον απασχολημένο και δραστήριο - αλλά να χαλαρώνεις όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Δημιουργικά χόμπι, εργασία, δουλειές στο νοικοκυριό και γυμναστική είναι όλα πράγματα που θα σε «στείλουν» απευθείας σε γαλήνιο ύπνο.

Μην παίρνεις «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πάντα αξίζει να δημιουργείς μια βαθιά ριζωμένη, σταθερή νυχτερινή ρουτίνα και να φροντίζεις το υπνοδωμάτιό σου να είναι ωραίο και χαλαρωτικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χοντρές κουρτίνες, με άνετη θερμοκρασία δωματίου και άνετα κλινοσκεπάσματα. Βεβαιώσου ότι δεν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι.

Περιόρισε ή, ακόμα καλύτερα, κατάργησε την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ

Είναι αδύνατον να αναγκάσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Γι' αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να κοιμηθούν να σηκωθούν και να κάνουν για λίγο κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αυτό θα τους κάνει τελικά να νιώσουν υπνηλία.

Εάν ωστόσο η δουλειά σου περιλαμβάνει και βάρδιες νυχτερινού ωραρίου, μπορεί να είναι καλή ιδέα να απολαύσεις έναν σύντομο υπνάκο πριν από την πρώτη σου βάρδια σε μια σειρά νυχτών για να βοηθήσεις τη μετάβαση. Εάν αντίθετα προέρχεσαι από νυχτερινές βάρδιες, δοκίμασε έναν μικρό υπνάκο για να περάσεις τη μέρα και στη συνέχεια να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Surrey, καθηγητής Derk-Jan Dijk, δήλωσε στο BBC: «Η έρευνα αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο σύντομος μόνο ύπνος δεν μας κάνει καλό. Γενικά, δεν είναι υγιεινό - αν και για κάποιους μπορεί να είναι εντάξει. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής σε κάποιο βαθμό».