Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό μόνο αν κοιμάσαι όσο πρέπει

Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό μόνο αν κοιμάσαι όσο πρέπει

Το σωστό power nap σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους αφού βοηθά την ανάπτυξη και τη γενικότερη υγεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περισσότερα βρέφη και νήπια πρέπει να κοιμούνται δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Τι γίνεται όμως με τους ενήλικες; Μήπως πρέπει κι εμείς να κοιμόμαστε περισσότερο για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας;

Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο λένε «ναι» στην μεσημεριανή σιέστα (ύπνος), δεν υπάρχει για την ώρα σαφής απάντηση στο εάν ο μεσημεριανός ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Τι ισχύει

Αν γίνει υπό τις σωστές συνθήκες (ώρα της ημέρας, διάρκεια) ο μεσημεριανός ύπνος σε βοηθά να χαλαρώσεις και να «γεμίσεις μπαταρίες». Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι που αν κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας δυσκολεύονται αργότερα να κοιμηθούν το βράδυ.

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σύμφωνα με τον Allison Brager, νευροεπιστήμονα και αναπληρωτής επικεφαλής επιστήμονας στο Κέντρο και Σχολή Ειδικού Πολέμου John F. Kennedy του Στρατού των ΗΠΑ. Ο Brager έχει μελετήσει την επιβίωση κάτω από ακραίες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης ύπνου.

Ο ειδικός υποστηρίζει πως ένα μικρό power nap μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και την αντοχή, την ικανότητα του ατόμου να μαθαίνει και να θυμάται πληροφορίες και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Μια βρετανική μελέτη σε σχεδόν 3.500 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή, από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν.

Ακόμη και αυτή η έρευνα είναι αντικρουόμενη. Μια νέα μελέτη του 2015 ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται για μία ώρα ή περισσότερο την ημέρα είχαν 1,82 φορές υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν.

«Ο συστηματικός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι σημάδι κακής ποιότητας ύπνου ή σημαντικής στέρησης ύπνου, που και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή για εσένα καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, κατάθλιψης και αυτοκινητιστικών ατυχημάτων», εξηγεί η Carolyn D'Ambrosio, αναπληρώτρια καθηγήτρια πνευμονικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και πρόεδρος του Sleep Medicine Network.

Πότε είναι η ιδανική ώρα για power nap

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα άτομα που εργάζονται βράδυ, οι έγκυες και οι νέες μητέρες καλό θα ήταν να κοιμούνται λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καλύτερη ώρα για μεσημεριανή ξεκούραση είναι νωρίς το απόγευμα γύρω στις 3 μ.μ. και η ιδανική διάρκεια ανέρχεται στα 20 λεπτά.

Πηγή κεντρικής: pexels.com