Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου & τι θα συμβεί αν το καθυστερείς

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου & τι θα συμβεί αν το καθυστερείς
Pexels

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως 1 στους 10 ανθρώπους αλλάζει μόνο μία φορά το χρόνο την οδοντόβουρτσά του κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο για τη στοματική του υγεία. 

Δεν υπάρχει οδοντίατρος που να μην συστήνει το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά κάθε φορά, προκειμένου να επιτευχθεί το στοίχημα της καλής στοματικής υγείας. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό, είναι ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορεί να χαθούν εντελώς αν δεν αντικαθιστάμε την οδοντόβουρτσά μας αρκετά συχνά. Ναι, πολύ σωστά διάβασες.

Πολλές μελέτες παγκοσμίως δείχνουν ότι ένας στους πέντε τηρεί απόλυτα τους κανόνες υγιεινής ενώ οι περισσότεροι δεν αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους όσο συχνά θα έπρεπε. Μάλιστα, αυτή η συνήθεια δεν είναι μόνο κακή για τη στοματική υγιεινή αλλά και για τη συνολική υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

pexels-andrea-piacquadio-3771821.jpg

Από το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου μέχρι να μάθεις πώς να την καθαρίζεις σωστά, θα πρέπει να θυμάσαι πάντα τα σημεία "κλειδιά" στο κείμενο που ακολουθεί.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάζουν την οδοντόβουρτσά τους κάθε τρεις μήνες «ή και νωρίτερα». Οι οδοντίατροι συνιστούν σε όλους να προσέχουν για σημάδια φθοράς που θα μπορούσαν να κάνουν την οδοντόβουρτσα να χάσει την αποτελεσματικότητά της στην αφαίρεση τροφής και πλάκας από τα δόντια.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως μόλις μια οδοντόβουρτσα χάσει την ακαμψία της ή όταν οι τρίχες της ξεφτίζουν, ήρθε η ώρα για αλλαγή.

Η συχνή αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας όχι μόνο βοηθά στο να διατηρεί τα δόντια καθαρά και υγιή, αλλά επίσης περιορίζει τη συσσώρευση μικροβίων και βακτηρίων στο ελάχιστο.

Ποια προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να προκύψουν από τη χρήση της ίδιας οδοντόβουρτσας για πολύ καιρό;

Οι παλιές οδοντόβουρτσες εκτός από το ότι καθιστούν μάταιη την προσπάθειά σου για σωστή υγιεινή και ακυρώνουν τον καθιερωμένο εξάμηνο βαθύ καθαρισμό, μεταφέρουν βακτήρια καθώς και σωματίδια τροφής.

Μια καλή ιδέα άμεσης αντικατάστασης της οδοντόβουρτσάς σου είναι οπωσδήποτε:

  • Κάθε φορά που δεν αισθάνεσαι καλά και πονάνε τα ούλα σου
  • Αν έχεις για παράδειγμα, στρεπτόκοκκο, κρυολόγημα ή ερεθισμό στις αμυγδαλές

Λάβε υπόψιν σου ότι τα τρόφιμα που παραμένουν στις τρίχες της οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πλάκας που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Υπάρχει επίσης το θέμα της μη αποτελεσματικής απομάκρυνσης των τροφών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας και επομένως ανάγκη για σφραγίσματα, τερηδόνα, ακόμη και ασθένεια των ούλων.

Πώς να διατηρήσεις την οδοντόβουρτσά σου καθαρή;

Ο καθαρισμός της οδοντόβουρτσας μεταξύ των χρήσεων δεν είναι καθόλου περίπλοκος. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η χρήση ζεστού νερού για το πλύσιμό της είναι υπεραρκετή για να απολυμαθεί μεταξύ των χρήσεων και μέχρι να αντικατασταθεί.

Εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να μουσκέψεις την οδοντόβουρτσά σου με στοματικό διάλυμα ή να τη βάλεις σε ποτήρι με ζεστό νερό μαζί με λίγη ποσότητα οδοντόκρεμας για κάποια λεπτά. Αυτά θα βοηθήσουν σίγουρα ώστε να αποτινάξεις τυχόν δυσάρεστα βακτήρια.

Μετά τον καθαρισμό, είναι καλύτερο να κρατάς την οδοντόβουρτσά σου όρθια και να την αφήνεις να στεγνώσει φυσικά.

Ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να φροντίσεις τη στοματική σου υγεία;

Εκτός από την αντικατάσταση της οδοντόβουρτσάς σου οι ειδικοί συνιστούν το νήμα καθώς και το ελαφρύ βούρτσισμα των ούλων. Όπως είναι γνωστό, ο χειρότερος τύπος τερηδόνας ξεκινά από τη γραμμή των ούλων. Ωστόσο, φρόντισε να βουρτσίζεις απαλά. Αν δεις αιμορραγία ή υπερβολική ερυθρότητα, τότε βουρτσίζεις πολύ δυνατά και θα πρέπει να ρίξεις ταχύτητα.