5 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις το κρυολόγημα και τη γρίπη

5 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις το κρυολόγημα και τη γρίπη

Η εποχή της γρίπης και του κρυολογήματος είναι εδώ και καθώς πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσε να είναι πιο άβολο. Κάποια φυτά εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να βοηθήςουν, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Εκείνη η εποχή του χρόνου όπου είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις το κρύο είναι εδώ και σίγουρα κανείς μας δεν θέλει να είναι άρρωστος την πιο όμορφη περίοδο του έτους, αυτή των Χριστουγέννων.

Ενώ το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή χωρών μεγάλου συνωστισμού μπορούν να βοηθήσουν, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατευτούμε, είναι να έχουμε συγκεκριμένα φυτά στο σπίτι μας -που πιστεύεται ότι μας βοηθούν να αποφύγουμε το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Έρευνα των φυτικών προϊόντων υγείας Puressentiel διαπίστωσε πρόσφατα ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Ο ειδικός ευεξίας Δρ Tim Bond από το Puressentiel εξήγησε στη Mirror πώς τα φυτά παίζουν τεράστιο ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας.

«Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από τα φυτά βοηθούν στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και άλλων αναπνευστικών ασθενειών μειώνοντας τις τοξίνες, τις μούχλες, τους ιούς και τα βακτήρια εσωτερικού χώρου, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα.

Η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα βοηθά στην εξάπλωση και επιδείνωση των αναπνευστικών ασθενειών. Ο καθαρισμός του αέρα με αιθέρια έλαια φυτικής προέλευσης που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης και αυτά είναι παρά πολύ καλά νέα για την υγεία του ανοσοποιητικού μας».

Ο Δρ Bond μοιράστηκε επίσης μερικά από τα κορυφαία φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης αυτόν τον χειμώνα.

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος, ο οποίος αναπτύσσεται καλά έξω, μπορεί επίσης να μεταφερθεί και σε εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για ασθένειες του αναπνευστικού και έχει τεράστιες δυνατότητες για την πρόληψη και τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Λεβάντα

Η λεβάντα θεωρείται συχνά φυτό εξωτερικού χώρου, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει καλά σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Η λεβάντα είναι γνωστή ως ένα ήπιο αλλά αποτελεσματικό βοήθημα ύπνου και ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης, γι' αυτό ο Δρ Bind συνιστά να τη βάζουμε στην κρεβατοκάμαρά μας.

Εχινάκεια

Η εχινάκεια μπορεί να ψηλώσει σε εσωτερικούς χώρους - τοποθετημένη σε ένα μέρος ηλιόλουστο ή ακόμα και σε ένα κλειστό μπαλκόνι.

Η εχινάκεια χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία και την πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης καθώς διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας του φραγμού του βλεννογόνου στις αναπνευστικές οδούς συμπεριλαμβανομένης της μύτης.

Μια ανασκόπηση 14 μελετών διαπίστωσε ότι η εχινάκεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50% και να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά μιάμιση ημέρα.

Αγγλικός κισσός

Το English Ivy μειώνει τις τοξίνες στον αέρα των εσωτερικών χώρων, όπως η φορμαλδεΰδη και επίσης μειώνει τη μούχλα, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη το χειμώνα λόγω της συμπύκνωσης. Η μούχλα μπορεί να είναι πηγή ερεθισμού και φλεγμονής της αναπνευστικής οδού.

Γεράνι

Το γεράνι είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό εξωτερικού χώρου, αλλά ευδοκιμεί και σε εσωτερικούς χώρους.

Έχει αντιικές ιδιότητες και η εισπνοή ελαίου γερανιού συνιστάται από βοτανολόγους για να ανακουφίσει τα συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης και ιγμορίτιδας.

Το γεράνι είναι ένα φυσικό φίλτρο αέρα, που βοηθά στον καθαρισμό του αέρα και στη διακοπή της εξάπλωσης λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.