Δωρεά Ωαρίων: το μέγιστο δώρο που μπορείς να κάνεις σε μια άλλη γυναίκα

Δωρεά Ωαρίων: το μέγιστο δώρο που μπορείς να κάνεις σε μια άλλη γυναίκα

Η δωρεά ωαρίων είναι μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που αφορά όλο και περισσότερα ζευγάρια. Πολλές γυναίκες δε θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν παιδί αλλιώς, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Κάποια ζευγάρια μπορεί να έχουν ήδη πολλές αποτυχημένες εξωσωματικές ή αποβολές ή κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτές οι γυναίκες χρειάζονται τη βοήθεια της δωρεάς ωαρίων για να αποκτήσουν παιδί και δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

«Γιατί να δωρίσω τα ωάριά μου;» Αυτό είναι το πιο συχνό και πιο σημαντικό ερώτημα μιας κοπέλας που σκέφτεται να γίνει δότρια ωαρίων.

Η απάντηση είναι: «Γιατί με τη βοήθειά σου, κάποιο ζευγάρι θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει το παιδί που πάντα ονειρευόταν!»

Αυτό είναι η ουσία! Δωρίζοντας τα ωάριά της, χαρίζει το μέγιστο αγαθό σε μια άλλη γυναίκα, την ευκαιρία να γίνει μαμά!

Τι είναι;

Μια θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βασίζεται στην απόφαση μιας γυναίκας (18- 35 ετών) να δωρίσει τα ωάριά της για να βοηθήσει κάποια άλλη να γίνει μαμά.

Πώς γίνεται;

-Με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή για περίπου 2 εβδομάδες

-Τακτική παρακολούθηση στο ιατρείο

-Ωοληψία με μέθη

Όταν γίνει από έμπειρο γιατρό, είναι ασφαλής για την υγεία και τη γονιμότητά της δότριας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις:

-Ηλικία: 18-35 ετών

-Καταγραφή ιατρικού ιστορικού και ιατρικές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα) για την εκτίμηση της γονιμότητας, καθώς και απαραίτητες εξετάσεις που αφορούν τη διαδικασία και την υγεία του/των παιδιού/παιδιών που θα προκύψουν από τη θεραπεία (κληρονομούμενα νοσήματα).

Προβλέπεται από το νόμο:

-Οικονομική αποζημίωση για κάλυψη εξόδων που αφορούν απώλεια εισοδήματος, εξετάσεις, μετακινήσεις καθώς και βιολογική καταπόνηση. Σύμφωνα με το νέο νόμο [2022], το ποσόν της νόμιμης αποζημίωσης είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με παλαιότερα.

-Υπογραφή έγγραφων συναινέσεων.

Το ήξερες;

Σύμφωνα με το νόμο [2022], κατ’ επιλογήν των δοτριών η ταυτότητά τους μπορεί να είναι ανώνυμη, επώνυμη ή να γνωστοποιείται στο τέκνο μετά την ενηλικίωσή του, αν το τέκνο το αιτηθεί.

Το μήνυμα του γιατρού:

Γνωρίζοντας πόσα ζευγάρια επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με αυτή τη θεραπεία, θα παρότρυνα τις νέες κοπέλες να ενημερωθούν για τη δωρεά ωαρίων, τι σημαίνει αν αποφασίσουν να δωρίσουν τα ωάριά τους και γενικά για τη θεραπεία.

Η δωρεά ωαρίων είναι μια σημαντική απόφαση. Δεν ταιριάζει σε όλους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκύψουν κοινωνικά, ψυχολογικά, θρησκευτικά κλπ ζητήματα. Είμαστε εδώ για να τα συζητήσουμε και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν οι υποψήφιες δότριες ώστε να έχουν όλες τις πληροφορίες πριν το πάρουν απόφαση. Αλλά και να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και εξαιρετική ιατρική φροντίδα για κάθε κοπέλα που το αποφασίσει, με απόλυτο σεβασμό στον οργανισμό της.

EM-26apr2022-edited.JPG

Ευριπίδης Μαντούδης

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

www.gennima.com

facebook.com/gennimaivf

Instagram.com/gennimaivf