Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι

Αν αποφάσισες να σταματήσεις το γυμναστήριο ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς. 

Η γυμναστική αποτελεί διέξοδο για εκατομμύρια γυναίκες και άντρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας τραυματισμός, η αύξηση του φόρτου εργασίας ή διάφορες άλλες υποχρεώσεις μπορεί να σε ανάγκασαν να αφήσεις τη γυμναστική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν σταματάς απότομα την άσκηση είναι πολύ λογικό να έρθεις αντιμέτωπη με μερικές αλλαγές στο σώμα και τη ψυχολογία σου.

4 αλλαγές που θα βιώσεις αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι

1) Το σώμα σου θα ανακουφιστεί (προσωρινά)

Αν έχεις προπονηθεί αρκετά σκληρά το τελευταίο διάστημα ένα (μικρό) διάλειμμα από την άσκηση μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμο.

«Η άσκηση είναι ένας παράγοντας άγχους», εξηγεί στο Purewow.com ο Ryan Maciel, διαιτολόγος και επικεφαλής διατροφολόγος στην Precision Nutrition.

Και συμπληρώνει: «Η πολύ συχνή και έντονη προπόνηση χωρίς επαρκή ανάπαυση και αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερπροσπάθεια ή ακόμα και σε μια πιο σοβαρή κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο υπερπροπόνησης».

Mια ολιγοήμερη παύση από τις προπονήσεις θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις δριμύτερη στην fitness ρουτίνα σου.

2) Είναι πιθανό να πάρεις βάρος

Όταν καταναλώνεις τον ίδιο αριθμό θερμίδων την ημέρα χωρίς να αθλείσαι είναι απολύτως λογικό να πάρεις βάρος. Μέσα σε μία εβδομάδα από τη διακοπή της γυμναστικής ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο αργά με αποτέλεσμα να μην καις θερμίδες τόσο εύκολα όσο τον καιρό που γυμναζόσουν. Την ίδια ώρα η μυϊκή μάζα μειώνεται σημαντικά μέσα σε δύο βδομάδες από την διακοπή της άσκησης.

gymnastiki8.jpg

Το hack που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στο TikTok & θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς αμέσως

3) Δεν θα έχεις την καλύτερη ψυχολογία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, 30 λεπτά καθημερινής άσκησης αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Αν σταματήσεις να γυμνάζεσαι είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί η διάθεσή σου με αποτέλεσμα να μην νιώθεις στα καλύτερά σου.

4) Θα κοιμάσαι καλύτερα

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine η έντονη άσκηση 90 λεπτά πριν τον ύπνο βοηθά να κοιμηθείς πιο γρήγορα, να ξυπνάς λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να έχεις καλύτερη διάθεση. Η άσκηση ρυθμίζει καλύτερα τους κικάρδιους ρυθμούς σου, χαλαρώνει το σώμα σου και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σου. Όπως καταλαβαίνεις όταν σταματάς να γυμνάζεσαι, θα επηρεαστεί άμεσα η ποιότητα του ύπνου σου.

Πηγή κεντρικής: pexels.com