Το νερό, τα παγάκια + 3 ακόμα tips για να απαλλαγείς από την κακοσμία του στόματος

Το νερό, τα παγάκια + 3 ακόμα tips για να απαλλαγείς από την κακοσμία του στόματος
Pexels

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι κάτι που κανείς δεν απολαμβάνει και μπορεί ακόμη και να αποτελέσει εμπόδιο ή πρόβλημα σε μια σχέση.

Η κακοσμία του στόματος, επιστημονικά γνωστή ως χαλίτωση, είναι ένα κοινό πρόβλημα ανδρών/γυναικών κάθε ηλικίας και μπορεί το άτομο που την αντιμετωπίζει να νιώθει αμήχανα ή άβολα. Η δυσάρεστη αναπνοή είναι κάτι που κανείς δεν απολαμβάνει και μπορεί ακόμη και να αποτελέσει εμπόδιο ή πρόβλημα σε μια σχέση.

Την ώρα που η εν λόγω κακοσμία μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες και οπωσδήποτε χρίζει ιατρικής διερεύνησης, ακολουθούν μερικές εύκολες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις.

Μπορεί το γλυκολικό οξύ να καταπολεμήσει την κακοσμία στη μασχάλη; Οι ειδικοί απαντούν

1. Πίνε περισσότερο νερό

Το σάλιο βοηθά στην υγρασία και τον καθαρισμό του στόματος και η έλλειψη σάλιου σημαίνει ότι δεν δημιουργείται αρκετό ώστε να διατηρηθεί το στόμα καθαρό και υγιές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή ή ακόμα και σκασμένα χείλη και πληγές στις άκρες του στόματος.

Μπορείς να δοκιμάσεις απλές και αποτελεσματικές λύσεις στο σπίτι, όπως το να πίνεις συχνά νερό, να πιπιλίζετε παγάκια, να μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή να πιπιλίζεις σκληρές καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, εάν τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να επισκεφτείς έναν ειδικό διότι η ξηροστομία μπορεί επίσης να προκληθεί από πάθηση σιελογόνων αδένων ή άλλες ασθένειες.

2. Αναβάθμισε την υγιεινή του στόματός σου

Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές σε πολλούς από εμάς, η κακή οδοντική υγιεινή παραμένει η κύρια αιτία της κακοσμίας του στόματος. Το στόμα είναι γεμάτο με βακτήρια που διασπούν τα σωματίδια της τροφής και ο συνδυασμός των βακτηρίων και των φαγητών σε αποσύνθεση παράγει μια άσχημη μυρωδιά, γι' αυτό το βούρτσισμα και το νήμα είναι άκρως σημαντικά.

Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα και με οδοντόκρεμα με φθόριο, αλλά αυτό θα αφαιρέσει μόνο το 60% των βακτηρίων από το στόμα. Για τον λόγο αυτό, το νήμα αλλά και ο καθαρισμός της γλώσσας είναι επίσης πολύ σημαντικά.

Το ξέπλυμα και οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ πριν τον ύπνο θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανάπτυξη βακτηρίων πιο αποτελεσματικά.

Μυρίζει άσχημα η αναπνοή της γάτας σου; Πώς να αντιμετωπίσεις την κακοσμία

3. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Η κακή αναπνοή μπορεί να προκληθεί από το οξύ που παράγεται φυσικά στο στόμα. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ζάχαρης, καθώς έτσι παράγεται περισσότερο από το εν λόγω οξύ. Εκτός από αυτό, η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.

Ένας τρόπος για να ελαττώσει κανείς τη ζάχαρη και παράλληλα να έχει φρέσκια αναπνοή, είναι να αντικαταστήσει τις μέντες ή τις ζαχαρωμένες καραμέλες με τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Όπως προαναφέραμε, το μάσημα τσίχλας θα βοηθήσει το στόμα να παράξει περισσότερο σάλιο, που είναι ο φυσικός τρόπος της καταπολέμησης των οξέων της πλάκας.

4. Αλλαγή στη διατροφή

Τα «δυνατά» τρόφιμα και ποτά, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο ή ο καφές, κάνουν το στομάχι μας να απορροφά τα έλαια κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτά τα έλαια μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονές μας μέσω της κυκλοφορίας του αίματός μας και να υπάρχουν ακόμη και 72 ώρες μετά το φαγητό, προκαλώντας κακοσμία. Από την άλλη πλευρά, εάν κάποιος δεν τρώει αρκετά, ή κάνει μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορεί να εμφανίσει επίσης κακοσμία λόγω της παραγωγής κετονών, οι οποίες έχουν έντονη μυρωδιά.

Κατανάλωσε λιγότερο σκόρδο, κρεμμύδια, πικάντικα προϊόντα και ζαχαρούχα τρόφιμα, και μείωσε τον καφέ. Εάν ακολουθείς μια ειδική διατροφή όπως δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μίλησε με τον γιατρό σου ώστε να δείτε εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να συμπεριλάβετε περισσότερους υδατάνθρακες ή να ρυθμίσετε την παραγωγή κετονών.

Μπορείς επίσης να τρως περισσότερο αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Κακοσμία σώματος: 6 «ύπουλες» αιτίες που πιθανώς αγνοείτε (εικόνες)

5. Συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο

Εάν έχεις κακή οδοντική υγιεινή, το πιθανότερο είναι ότι έχεις αναπτύξει πλάκα, η οποία είναι ένα φιλμ βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα σκληραίνει και γίνεται πέτρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό θυλάκων ή μικρών ανοιγμάτων στην περιοχή μεταξύ των δοντιών και των ούλων όπου μπορούν να συγκεντρωθούν τρόφιμα, βακτήρια και οδοντική πλάκα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται περιοδοντίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.

Η πέτρα δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, επομένως πρέπει να επισκεφτείς άμεσα τον οδοντίατρο. Εάν υποψιάζεσαι ότι πάσχεις από περιοδοντίτιδα, πρέπει να την αντιμετωπίσεις το συντομότερο δυνατό διαφορετικά μπορεί να γίνει μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει απειλητικά τα δόντια.

10 μυστικά για να έχεις πάντα δροσερή και φρέσκια αναπνοή