Το έξυπνο hack για να μειώσεις την επιθυμία για καφεΐνη

Το έξυπνο hack για να μειώσεις την επιθυμία για καφεΐνη
Pexels

Πώς να ξεγελάσεις τον εγκέφαλό σου σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ είναι μια συνήθεια που αποτελεί μέρος της καθημερινής ρουτίνας τους -μπορεί να είναι τόσο σημαντική προτεραιότητα όσο το πρωινό ή το ντους. Και η αλήθεια είναι ότι έρευνες που πραγματοποιούνται συνεχώς αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη του, λόγω των αντιοξειδωτικών του, όταν υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωσή του.

Παρόλο που η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται να έχει οφέλη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καφεΐνη είναι εθιστική. Η εθιστική δράση της οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση που ενδεχομένως για πολλούς να ξεφεύγει από τα όρια. Σε όλους εκείνους που πίνουν πολύ καφέ, μπορεί να προκαλέσει κάποιες πολύ άσχημες παρενέργειες(και όταν απέχουν από την αγαπημένη τους συνήθεια) όπως πονοκεφάλους, άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και αϋπνία ή άστατο ύπνο.

Πώς μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από αυτά τα φρικτά συμπτώματα αποχής όταν πάψει να καταναλώνει καφεΐνη;

Όλα λάθος: 7 καθημερινά πράγματα που δεν ήξερες ότι κάνεις λάθος όλη σου τη ζωή

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα επιστημονικό hack που μπορεί να πάρει μακριά εκείνη την ανάγκη κατανάλωσης καφεΐνης χωρίς να αλλάξει κάποιος τις συνήθειές του.

Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές με ακαυροφαϊνικό (DECAF) είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τη λαχτάρα κάποιου για καφεΐνη, και μάλιστα χωρίς να προκαλεί τη γνωστή αυπνία αλλά ούτε και τις άλλες παρενέργειες που προαναφέραμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και ο καφές DECAF περιέχει ιχνοστοιχεία διεγερτικού, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παρενέργειες απόχης. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εξέτασαν το DECAF Hack σε 61 «εξαρτημένους» λάτρεις του καφέ οι οποίοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα.

Η κατανάλωση καφέ πριν από τα ψώνια μπορεί να προκαλέσει παρορμητική αγορά σε αυτά τα αντικείμενα

Στο αρχικό στάδιο, όλοι πέρασαν ένα δύσκολο 24ωρο χωρίς καθόλου καφεΐνη με τους ερευνητές να παρακολουθούν ενδελεχώς τις παρενέργειες. Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychopharmacology, οι coffee lovers χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, δύο από τις οποίες έλαβαν ένα φλιτζάνι DECAF, ενώ στο ένα τρίτο δόθηκε απλό νερό.

pexels-andrea-piacquadio-935743.jpg

Μόνο μία ομάδα διαπίστωσε όταν έπινε DECAF, ενώ η άλλη ομάδα πίστευε ότι κατανάλωσε κανονικό καφέ. Μετά από 45 λεπτά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα συμπτώματα αποχής από την καφεΐνη.

Ο πειραματικός ψυχολόγος Dr Llewellyn Mills του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που κατανάλωσαν ντεκαφεϊνέ χωρίς να το γνωρίζουν, φάνηκε να μην παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης. Κάτι σαν placebo effect. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα μελέτη είναι ότι οι παρενέργειες αποχής μειώθηκαν επίσης ακόμη και όταν οι άνθρωποι ήξεραν ότι έπιναν το DECAF».

Μήπως πρέπει να πετάξεις τον καφέ φίλτρου που έχεις στο ντουλάπι;

Με απλά λόγια, ο καφές DECAF μείωσε τις παρενέργειες, παρόλο που δεν είχε ενεργό συστατικό καφεΐνης -ακόμη και στους ανθρώπους που ήξεραν ότι το κατανάλωσαν τέτοιου είδους καφέ. Οι ερευνητές, παραδέχτηκαν βεβαίως, ότι η μείωση των συμπτωμάτων δεν έπιασε για όλους κι έτσι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.

Αν θα έπινες καφέ με λεμόνι και κανέλα δες αυτές τις 10 εκδοχές

Η διακοπή του καφέ σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση και η αλήθεια είναι πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αν, όμως, αποφασίσεις να τον περιορίσεις για καλύτερο ύπνο, διάθεση και μείωση των εθισμών στην καθημερινότητά σου, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείς πως όλα είναι στο μυαλό σου και πολλές εναλλακτικές επιλογές είναι πάντα «εκεί» για εσένα.