4 τρόποι να προστατέψετε την καρδιά σας

4 τρόποι να προστατέψετε την καρδιά σας

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», για αυτό φροντίστε την καρδιά σας από νωρίς για να μειώσετε τις πιθανότητες προβλημάτων στο μέλλον.

Αν είστε νέες και νομίζετε πως τα καρδιαγγειακά προβλήματα δεν αφορούν τη γενιά σας, πλανάστε καθώς έρευνες αποδεικνύουν πως η συσσώρευση ουσιών στις αρτηρίες που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε φράξιμό τους ξεκινά από τα εφηβικά χρόνια. Μειώστε, λοιπόν, τις πιθανότητες να εμφανίσετε στο μέλλον μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου γυναικών, απλά με το να ελέγξετε το λίπος στη διατροφή σας.

Απολαύστε καλά λιπαρά. Προστατέψτε την καρδιά σας καταναλώνοντας λίπη που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων μονοακόρεστων λιπών (που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα καρύδια) και πολυακόρεστων (που βρίσκονται στα ψάρια). Μειώστε τα κορεσμένα λίπη (τυρί, κρέας) και ελαχιστοποιήστε τα trans λιπαρά (κυρίως junk food και τυποποιημένα προϊόντα).

Μην κάνετε υπερβολές. Μειώστε τα επίπεδα λίπους που καταναλώνετε, αλλά όχι πάρα πολύ. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που μείωσαν τα λιπαρά στο 20% της διατροφής τους δεν μείωσαν καθόλου τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με άλλες που έτρωγαν λίγα λιπαρά περισσότερο. Κρατήστε τα στο 30% περίπου της διατροφής σας και φυσικά συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας.

Καταναλώστε μαγιονέζα και μειώστε το ζωικό βούτυρο. Η μαγιονέζα έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη, καθώς συνήθως παρασκευάζεται με λάδι σόγιας, διπλάσια ποσότητα καλών για την καρδιά λιπών και σχεδόν τις ίδιες θερμίδες σε σχέση με το ζωικής προέλευσης βούτυρο. Οπότε το να την αποκλείσετε από τη διατροφή σας δεν είναι πανάκεια, ούτε θα σας σώσει.

Μειώστε την κατανάλωση τυριών. Το τυρί και όχι το κρέας είναι η κύρια πηγή κορεσμένου λίπους. Για αυτό φερθείτε του με μετριοπάθεια. Καταναλώστε πιο πολύ εκείνα με τα λιγότερα «κακά» λιπαρά και τα υπόλοιπα δείτε τα σαν ένα δώρο στον εαυτό σας που και που.

Τέλος, σε όλα αυτά προσθέστε το μέτρο. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή χωρίς υπερβολές προς κανένα από τα δύο άκρα και χαρίστε στην καρδιά σας τονωτικές ενέσεις μακροζωίας.