5 περίεργες απορίες για την περίοδο

5 περίεργες απορίες για την περίοδο

Μήπως οι απορίες για την περίοδό σου δεν τελείωσαν στο Γυμνάσιο;

5 ερωτήσεις που κάθε γυναίκα μπορεί να έχει για την περίοδο.

Ερώτηση 1η : Πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να αλλάζω το ταμπόν;

Καλό θα είναι το ταμπόν να αλλάζει κάθε 4 με 6 ώρες, αλλά, προσπάθησε το ανώτερο που θα το αφήσεις χωρίς αλλαγή σε ανάγκη να είναι οι 8 ώρες.

Ερώτηση 2η :Γιατί τα ινομυώματα προκαλούν πιο «βαριές» αιμορραγίες στην περίοδο;

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ινομυώματα πιέζουν την επένδυση της μήτρας και αυτό προκαλεί περισσότερη αιμορραγία απ’ ό,τι συνήθως. Kαι αυτή η αιμορραγία δεν σταματά καθώς η μήτρα δεν συστέλλεται όπως θα έκανε φυσιολογικά. Τα ινομυώματα προκαλούν επίσης την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που οδηγεί σε πιο βαριά αιμορραγία.

Ερώτηση 3η : Μπορούν οι καρχαρίες να μυρίσουν το αίμα της περιόδου;

Αν βρίσκεσαι διακοπές σε κάποιο τροπικό νησί και φοβάσαι να μπεις για μπάνιο στον ωκεανό επειδή η περίοδος ήρθε νωρίτερα, σου έχουμε την απάντηση. Όπως φαίνεται, οι καρχαρίες έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και μπορούν να μυρίζουν το αίμα σε πολύ μεγάλη απόσταση. Συνήθως, πρόκειται για μεγάλες ποσότητες αίματος και δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπαίνοντας για κολύμπι στον ωκεανό με περίοδο θα καταλήξεις στα σαγόνια του καρχαρία.

Ερώτηση 4η : Και τι γίνεται με τις αρκούδες και την περίοδο;

Το 1967 μία γυναίκα δέχτηκε επίθεση από μία αρκούδα ενώ πλησίαζε η περίοδός της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος μύθος για τον λόγο της επίθεσης. Μην ακυρώσεις το κάμπινγκ σου στο βουνό αν έχεις περίοδο, εκτός αν αυτό που σε φοβίζει περισσότερο είναι η πεζοπορία τις πρώτες ημέρες της περιόδου.

Ερώτηση 5η : Γιατί αφοδεύεις περισσότερο όταν έχεις περίοδο

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες απελευθερώνονται από τον λείο μυ της μήτρας και προκαλούν πολλές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης του λείου μυός των εντέρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες κινήσεις στο έντερο, ακόμη και διάρροια.

1691132438759-135769489-periodos.jpg