Κονδυλώματα: Γιατί παρατηρείται αύξηση μετά τις διακοπές;

Κονδυλώματα: Γιατί παρατηρείται αύξηση μετά τις διακοπές;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), με τα κονδυλώματα να είναι τα συχνότερα. Η χαλάρωση κατά τη διάρκεια των διακοπών, η καλύτερη διάθεση και η απόκλιση από την καθημερινότητα, η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας συχνά μάλιστα χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών εμφάνισης κονδυλωμάτων μετά το καλοκαίρι.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο ιός αυτός ανήκει σε μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη. Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV αυξάνεται συνεχώς. Υπολογίζεται ότι 6 στις 10 γυναίκες ανιχνεύονται με τον ιό μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Επίσης, υπολογίζεται ότι το 50 - 70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη ενέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό κατά 70%.

Ωστόσο, τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται, καθώς ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνει σε κατάσταση αδράνειας.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν από 1 μέχρι 10 μήνες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν ποτέ κονδυλώματα, ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράγοντες όπως το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσουν την εκδήλωση των κονδυλωμάτων.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών, η μη χρήση προφυλακτικού, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών, η παρουσία άλλων ΣΜΝ και άλλοι παράγοντες.

testalize-me-2B3Xd4xcvwY-unsplash.jpg

Τρόπος Διάγνωσης

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του τραχήλου και του κόλπου γίνεται με το τεστ PAP και την κολποσκόπηση, ενώ για το πρωκτό χρησιμοποιείται η ορθοσκόπηση. Είναι ωστόσο πιθανό να υπάρχει λοίμωξη από τον ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας με αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ PAP.

Επομένως, όταν υπάρχει κίνδυνος οξυτενών κονδυλωμάτων σε γυναίκες, η ασφαλέστερη μέθοδος για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας είναι το τεστ HPV σε συνδυασμό με κολποσκόπηση και βιοψία.

Τύποι HPV και Πρόληψη

Οι τύποι του ιού HPV που κυρίως συνδέονται με τα οξυτενή κονδυλώματα είναι οι 6 και 11, ενώ για την καρκινογένεση οι 16 και 18 (που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Είναι πάντα αναγκαίος ο έλεγχος του ή της συντρόφου.

Απαραίτητα μέτρα πρόληψης

Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη. Ωστόσο, δεν παρέχει πλήρη προστασία, καθώς η περιοχή του δέρματος που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό μπορεί να εκτεθεί στον ιό.

Προσοχή στους μικροτραυματισμούς στην ευαίσθητη περιοχή από ξυραφάκια ή αποτριχωτικό κερί.

Εμβολιαστείτε κατά του ιού HPV. Το τετραδύναμο εμβόλιο προστατεύει από τους τέσσερις τύπους ιού (6, 11, 16, 18) που σχετίζονται με τα οξυτενή κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Συνίσταται η τακτική εξέταση από τον γυναικολόγο, ειδικά για όσους έχουν σύντομες σεξουαλικές σχέσεις, όπως συχνά συμβαίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

PSA8AS.jpg

Θεραπεία των Κονδυλωμάτων

Η πιο σύγχρονη μέθοδος θεραπείας των κονδυλωμάτων είναι η χρήση Laser CO2 διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται επιλεκτικά στα σημεία που παρουσιάζουν βλάβες, αποφεύγοντας την πρόκληση ουλών στους παρακείμενους ιστούς.

Οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Laser CO2
  • Διαθερμοπηξία
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Χρήση τοπικών φαρμάκων

Μετά τη θεραπεία, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια μέρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν στο μέλλον. Γι' αυτό, προτείνεται η τακτική επανεξέταση από τον γυναικολόγο και η συνεχής χρήση προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές όταν υπάρχει αλλαγή συντρόφων.

Οι επανελέγχοι είναι σημαντικοί για να διαπιστώνεται η πιθανή επανεμφάνιση κονδυλωμάτων ή άλλων αλλαγών στον οργανισμό.

Συμπερασματικά, η ενημέρωση σχετικά με τα κονδυλώματα, η τακτική εξέταση από τον γυναικολόγο, τα τεστ PAP και HPV, καθώς και ο εμβολιασμός, αποτελούν βασικά βήματα για τη διατήρηση της γυναικείας υγείας και την πρόληψη τυχόν επιπλοκών. Επιπλέον, η υιοθέτηση υγιών σεξουαλικών συνηθειών και η συνεχής χρήση προφυλακτικού αποτελούν σημαντικά μέτρα που συμβάλλουν στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής, Ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com