Το απλό τέχνασμα με την αναπνοή για να κοιμάσαι πιο εύκολα και ο ύπνος να είναι πιο ποιοτικός

Το απλό τέχνασμα με την αναπνοή για να κοιμάσαι πιο εύκολα και ο ύπνος να είναι πιο ποιοτικός
Unsplash

Η απλή τεχνική αναπνοής που μπορεί να φανεί σωτήρια και να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να να κοιμηθείς καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και που θα ωφελήσει και τη συνολική σου υγεία.

Ο καλός ύπνος έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία: από την τόνωση της διάθεσής μας και τη μείωση του άγχους μέχρι τον σωματική φυσικά ξεκούραση. Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, το να ξέρεις πώς να κοιμάσαι καλύτερα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι τρόποι για να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ηλεκτρονικών συσκευών από το δωμάτιο, ένα χαλαρωτικό ντους, ελαφρύ γεύμα αρκετή ώρα πριν από τον ύπνο, τεχνικές χαλάρωσης κ.α.

Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά και οι λόγοι που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε είναι πιθανό να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, η ασθένεια, η εργασία ή η απόκτηση μωρού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν εντελώς το πρόγραμμα ενός ανθρώπου. Μερικές άγρυπνες νύχτες συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν η έλλειψη ύπνου αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Ο ειδικός Navsah Ridan Karamehmet, μοιράστηκε μια τεχνική αναπνοής που ονομάζεται Chandra Bhedana και η οποία, όπως υποστηρίζει, βοηθά πολύ σημαντικά στον ύπνο. «Η Chandra Bhedana είναι μια τεχνική που παρέχει τόσο σωματική όσο και ψυχολογική χαλάρωση ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Βοηθά να δροσίσει το σώμα, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ανακουφίσει από το στρες», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Από την απώλεια δοντιών μέχρι το να μένεις χωρίς ρούχα, τι σημαίνουν τα όνειρα για την υγεία

Πώς να εξασκηθείς στο Chandra Bhedana;

1. Κάθισε σε μια άνετη θέση με τη σπονδυλική σου στήλη ίσια.

2. Τοποθέτησε το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό σου στο μέτωπό σου.

3. Κάνε εναλλαγή τον αντίχειρα και τον παράμεσο για να κλείσεις το δεξί και το αριστερό ρουθούνι.

4. Κλείσε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρά σου και κάνε εισπνοή από το αριστερό.

5. Κλείσε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και κάνε εκπνοή από το δεξί.

Το viral video στο TikTok που θα σε κάνει να πλένεις πιο συχνά τις μαξιλαροθήκες σου

Ο Navsah, ιδρυτής του Breath Hub, είπε ότι πρέπει να το εξασκηθείς για 10 τουλάχιστον φορές μέχρι να νιώσεις το αποτέλεσμα. «Εάν είσαι νέος στην εξάσκηση της μεθόδου της αναπνοής, μπορείς να διατηρήσεις τη διάρκεια της εισπνοής και της εκπνοής ίση. Καθώς η πρακτική σου βελτιώνεται, η παράταση των εκπνοών δύο φορές όσο οι εισπνοές θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της τεχνικής. Καθώς προχωράς, μπορείς επίσης να προσθέσεις ένα κράτημα της αναπνοής κλείνοντας και τα δύο ρουθούνια αφού εισπνεύσεις».

Ο ειδικός στο θέμα, λέει πώς η αϋπνία, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωινό ξύπνημα -νιώθοντας ταραχή- είναι τυπικά στη σύγχρονη ζωή, όπου οι άνθρωποι δεν εξετάζουν τους βαθύτερους λόγους πίσω από αυτές τις ενοχλητικές συνθήκες που δεν βλάπτουν απλώς τον ύπνο μας άλλα και τη συνολική μας υγεία.

Μια άλλη χρήσιμη τεχνική αναπνοής που είναι ευρέως γνωστή για τη μείωση του άγχους και της ανησυχίας είναι το 4-7-8. Αυτό γίνεται εισπνέοντας από τη μύτη για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατώντας την αναπνοή μας για επτά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κάνοντας εκπνοή αργά για οκτώ δευτερόλεπτα.

Η μέθοδος αναπνοής 4-7-8 για να χαλαρώσεις μετά από κάθε δύσκολη κατάσταση (video)