Απώλεια βάρους με έναν έξτρα καφέ την ημέρα; Μία νέα θεωρία ανατρέπει δεδομένα

Απώλεια βάρους με έναν έξτρα καφέ την ημέρα; Μία νέα θεωρία ανατρέπει δεδομένα
Pexels

Η κατανάλωση ενός επιπλέον καφέ σε καθημερινή βάση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με την προϋπόθεση φυσικά να μην τον γεμίσουμε με ζάχαρη, καθώς το όφελος αυτό για την υγεία θα εξαφανιστεί αμέσως.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η προσθήκη ενός επιπλέον φλιτζανιού καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Η προσθήκη ζάχαρης ωστόσο, είναι απαγορευτική.

Οι ερευνητές του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, συνέλεξαν στοιχεία από τρεις ομαδικές μελέτες. Η έρευνα μηδενίστηκε στη σχέση μεταξύ των συνηθειών κατανάλωσης καφέ και των μεταβολών του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια τετραετών διαστημάτων.

Οι συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη - Nurses' Health Study (1986-2010), Nurses' Health Study II (1991-2015) και Health Professional Follow-up Study (1991-2014) - συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη και χωρίς καφεΐνη και αν είχαν ζάχαρη, γλυκαντικά ή σαντιγύ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα επιπλέον φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη την ημέρα θα μπορούσε να επιφέρει μείωση 0,12 κιλά ή 0,26 κιλά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Αλλά, εδώ είναι το πρόβλημα -όσοι αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη και είχαν επίσης ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μαζί με αυτό, έβαλαν 0,09 κιλά ή 0,20 κιλά κατά την ίδια περίοδο. Δεν είναι και τόσο «γλυκό» το αποτέλεσμα, λοιπόν.

Είναι το παγόλουτρο καλό για σένα; Πώς να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μπάνιο με παγάκια στο σπίτι

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και όσοι ήταν σε νεότερη ηλικία επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτό το επιπλέον φλιτζάνι, από ό,τι όσοι ήταν πιο προχωρημένοι σε ηλικία.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα διατροφής, σύμφωνα με το Fox News Digital, οι οποίοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στη μελέτη, είχαν τη δική τους άποψη για τα ευρήματα. Η Erin Palinski-Wade, μια διαιτολόγος με έδρα το New Jersey, δήλωσε: «Η αύξηση της πρόσληψης ενός ζεστού ροφήματος με λίγες έως καθόλου θερμίδες μπορεί να βελτιώσει το σωματικό βάρος, καθώς η αύξηση των υγρών, ειδικά των ζεστών υγρών, μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα κορεσμού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο η προσθήκη ζάχαρης θα μπορούσε να αναιρέσει το όφελος της απώλειας βάρους που σχετίζεται με τον καφέ, καθώς η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει πηγή επιπλέον θερμίδων χωρίς να προσφέρει αίσθημα κορεσμού. Αλλά η προσθήκη ορισμένων γλυκαντικών μπορεί να έχει οφέλη, όπως και η προσθήκη γάλακτος ή κρέμας: «Οι προσθήκες γάλακτος και κρέμας μπορούν να προσθέσουν πρωτεΐνες/λίπη, οι οποίες και θα βοηθήσουν στον κορεσμό».

Αλλά, είπε επίσης ότι η μελέτη είχε κάποιους πιθανούς περιορισμούς: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ευρήματα αυτά δείχνουν μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδη συνάφεια. Τα άτομα που προσθέτουν ζάχαρη στον καφέ μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη με άλλους τρόπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και την υγεία».

Η Kim Kulp, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του Gut Health Connection στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ του ζαχαρούχου καφέ και της μακροπρόθεσμης αύξησης του βάρους - αλλά ότι είναι πολύ διαφορετική από το να δείχνει ότι μια μικρή ποσότητα ζάχαρης που προστίθεται στον καφέ προκαλεί πραγματικά αύξηση του βάρους.

«Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιέχει 16 θερμίδες και μόνο τέσσερα γραμμάρια υδατανθράκων», είπε και πρόσθεσε, «Αυτή η μικροσκοπική αύξηση των θερμίδων από μόνη της δεν είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση βάρους, αλλά μπορεί να μας πει κάτι για όσους προτιμούν να ξεκινούν τη μέρα τους με λίγη γλυκύτητα».

Η ίδια, σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες συσχετίσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός από την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ, όπως το αν οι άνθρωποι αυτοί τρώνε περισσότερη ζάχαρη κάθε μέρα από εκείνους που δεν τρώνε, καθώς και τυχόν άλλες συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

Nτους το πρωί ή το βράδυ; Ένας γιατρός δίνει τη δική του απάντηση για το αιώνιο debate

pexels-peter-olexa-4012966.jpg