Τέσσερις τρόποι που θα βοηθήσουν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Τέσσερις τρόποι που θα βοηθήσουν να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Τι μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Ο ερχομός του Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα συνοδευτεί από ιώσεις, οι οποίες θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στη ζωή μας, έμμεσα (μέσω φίλων, παιδιών και συγγενών) ή και άμεσα, αν δεν προσέξουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όσο πρέπει.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στην ουσία η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι σε μολύνσεις και λοιμώξεις. Με την είσοδο ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξεκινά μία διαδικασία εξουδετέρωσής του.

Όταν ένα βακτήριο ή ένας ιός εισέρχεται στον οργανισμό μας, τότε μπορούμε να απομακρύνουμε τον μικροοργανισμό με δύο τρόπους. Μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία έχει στόχο ο οργανισμός να αναγνωρίζει τον εισβολέα και να ξεκινάει ένα σύνολο διεργασιών για να το εξοντώσει.

Τι μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και στοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό μας. Ενώ το γιαούρτι είναι μία τροφή με πληθώρα προβιοτικών, που είναι γνωστό ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του εντέρου.

Η συστηματική άσκηση

Εκτός από τη διατροφή, μεγάλη σημασία έχει και η άσκηση. Μέσω της άσκησης επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης αλλά ταυτόχρονα μας προσφέρεται και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ο ποιοτικός ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι, επίσης, πολύ σημαντικός, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, μειώνεται η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι σημαντικό, επομένως, να συνδέσεις στο μυαλό σου την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με τον καλό ύπνο και να μην αμελείς την ξεκούρασή σου, ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν αισθάνεσαι πάρα πολύ καλά.

ypnos.jpg

Η ενυδάτωση του οργανισμού

Το νερό δίνει ζωή! Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πάρα πολύ σημαντική, μεταξύ άλλων, και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η λέμφος, η οποία καταπολεμάει τις λοιμώξεις και βοηθάει στην αποβολή των περιττών στοιχείων από τον οργανισμό, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Επομένως, για να λειτουργήσει σωστά και να υπάρξει ομαλή λεμφική ροή χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού.