10 συμπληρώματα διατροφής που θα σε σώσουν από τις ιώσεις του φθινοπώρου

10 συμπληρώματα διατροφής που θα σε σώσουν από τις ιώσεις του φθινοπώρου

Όλα όσα θα σου χαρίσουν ενέργεια και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

 

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, το φθινόπωρο και τον χειμώνα είμαστε πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα, ιώσεις κ.ά. Το μυστικό για να εξασφαλίσουμε βέλτιστα επίπεδα υγείας (και -γιατί όχι- να αποφύγουμε τον covid) είναι η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση.

Πώς θα ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μια ομάδα χημικών, κυττάρων, πρωτεϊνών και ιστών που συνεργάζονται για να καταστρέψουν οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως απειλή για την ευημερία μας. Τα ανοσοκύτταρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία του σώματός μας από τις πολλές ξένες ουσίες, παθογόνα και ιούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή καθημερινά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το ενισχύσεις και να αποφύγεις ιούς και ανεπιθύμητες λοιμώξεις. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών, ο επαρκής ύπνος, η ενυδάτωση, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και η διαχείριση του στρες είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους. Αν θες ωστόσο να απογειώσεις το ανοσοποιητικό σου, αξίζει να βάλεις στην ζωή σου μερικά συμπληρώματα διατροφής.

10 συμπληρώματα διατροφής που αξίζει να βάλεις στην καθημερινότητά σου

simpliromata4

1) Βιταμίνη C

Η Βιταμίνη C είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα που λαμβάνεται για την προστασία από λοιμώξεις λόγω του σημαντικού ρόλου της στην υγεία του ανοσοποιητικού.

2) Πράσινο τσάι

Γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση.

3) Ψευδάργυρος

Πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να προστατεύσουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα.

4) Κερσετίνη

Η κερσετίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα, όπως χρωματιστά φρούτα και λαχανικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, αντικαρκινικών, αντιφλεγμονωδών, αντιικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του.

5) Elderberry

Το εκχύλισμα elderberry έχει ισχυρή δράση έναντι βακτηριακών παθογόνων που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στελέχη του ιού της γρίπης.



Η βιταμίνη D3 συνδέεται με τη μείωση του επιθετικού καρκίνου; Τι λένε οι επιστήμονες

6) Ακετυλοκυστεΐνη

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) αποτελεί μια από τις βασικότερες μορφές L-κυστεΐνης για τον οργανισμό. Αποτελεί πρόδρομο μόριο της γλουταθειόνης, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά μόρια του οργανισμού.H κυστεΐνη υπάρχει διαθέσιμη σε τροφές όπως είναι η βρώμη, το καλαμπόκι, το τυρί, το γιαούρτι, τα λευκά κρέατα και τα αυγά.

7) Βιταμίνη D

Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων όπως διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών.

8) Baicalin

Το Baicalin είναι ένα από τα 50 σημαντικότερα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

9) Ginger

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

10) Εchinacea

Μελέτες ελέγχου έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από κρυολογήματα ή γρίπη.

Όλα τα παραπάνω θα τα βρεις στα φαρμακεία καθώς και σε βιολογικά σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com