Πέντε πράγματα που μπορεί να συμβούν αν εμποδίσεις ένα φτέρνισμα

Πέντε πράγματα που μπορεί να συμβούν αν εμποδίσεις ένα φτέρνισμα
Pexels

Την επόμενη φορά που θα σταματήσεις τον εαυτό σου από το να φτερνιστεί ίσως ξανασκεφτείς κάποια πράγματα. 

Η Δρ Theresa Larkin, από το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Wollongong της Αυστραλίας, δήλωσε ότι δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις τον εαυτό σου από ένα φτέρνισμα, διότι μπορεί να «βλάψει τα μάτια, τα αυτιά ή τα αιμοφόρα αγγεία». Αυτό συμβαίνει επειδή το φτέρνισμα δεν έχει πού να πάει, γεγονός που προκαλεί τη μετάδοση της πίεσης σε άλλα μέρη του σώματός μας. Έχει αναφερθεί ότι το κλείσιμο του στόματος κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος αυξάνει την πίεση στους αεραγωγούς πέντε έως 20 φορές περισσότερο από ένα συνηθισμένο φτέρνισμα.

8 αριθμοί σού δείχνουν πόσο καλά μεγαλώνεις & η αλλαγή τους μπορεί να σου προσθέσει χρόνια

Παρακάτω έχουμε παραθέσει τα πέντε πράγματα που μπορεί να συμβούν αν εμποδίσεις το φτέρνισμά σου

Βλάβη στον λαιμό

Το σταμάτημα ενός φτερνίσματος μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες. Το 2018, ένας 34χρονος άνδρας έσπασε το λαιμό του ενώ προσπαθούσε να το κάνει αυτό. Έσφιξε τη μύτη και το στόμα του προς τα κάτω πριν φτερνιστεί, αλλά η πίεση έσκισε τον μαλακό ιστό, σύμφωνα με το περιοδικό BMJ Case. Θυμήθηκε ότι αισθάνθηκε ένα σκάσιμο στο λαιμό του, ο οποίος άρχισε να πρήζεται. Ο άντρας μετά το περιστατικό δεν μπορούσε σχεδόν καθόλου να μιλήσει ή να καταπιεί, αναφέρει η The Sun.

Ερυθρό πρόσωπο

Η προσπάθεια να συγκρατήσεις ένα φτέρνισμα μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη ενός τριχοειδούς στα μάτια, τη μύτη ή το τύμπανο του αυτιού. Ο Δρ Jason Abramowitz, ωτορινολαρυγγολόγος από το Allergy Associates, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στο πρόσωπό σου ή και εμφάνιση κηλίδων. «Μπορεί να δείτε μια κόκκινη κηλίδα στον βολβό του ματιού ή ακόμη και να έχετε μια μικρή ρινορραγία», είπε.

Ένα ανεύρυσμα

Οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, η συσσωρευμένη πίεση στο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το NHS, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει διόγκωση σε ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο. Εάν ένα αιμοφόρο αγγείο σκάσει στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως αιμορραγία στο κρανίο. Έχει αναφερθεί ότι τρεις στους πέντε ασθενείς έχουν πεθάνει από αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

9,5 ώρες την ημέρα καθιστική ζωή: Πέντε συμβουλές για να νικήσεις τον πόνο στην πλάτη

Λοίμωξη του αυτιού

Για τους ασθενείς που πάσχουν από κρυολόγημα ή γρίπη, η προσπάθεια να συγκρατήσουν ένα φτέρνισμα θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση του μέσου ωτός. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, η πράξη αυτή βοηθά να καθαρίσει η μύτη από πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Εάν επιλέξεις να συγκρατήσεις το φτέρνισμα, μπορεί να ωθήσεις τα βακτήρια ή τη μολυσμένη βλέννα προς το μέσο αυτί.

Πρόβλημα στον πνεύμονα

Μια άλλη παρενέργεια της άρνησης να φτερνιστείς, μπορεί να είναι ένας πνεύμονας που έχει «καταρρεύσει». Η σοβαρή αντίδραση μπορεί να έρθει αφού αισθανθείς δυσφορία και πληρότητα στο στήθος λόγω της πίεσης που ασκείται στο διάφραγμα, το οποίο υποστηρίζει την αναπνοή. Ο Δρ Τζέισον δήλωσε ότι έχουν υπάρξει αναφορές για παγίδευση πολύ αέρα στο διάφραγμα, προκαλώντας κατάρρευση του πνεύμονα στις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, εάν έχει παγιδευτεί μόνο μια μικρή ποσότητα αέρα, τότε το πρόβλημα μπορεί συνήθως να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία. Προέτρεψε τους ανθρώπους να ζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν έχουν παγιδευτεί μεγαλύτερες ποσότητες αέρα.

pexels-andrea-piacquadio-3769730.jpg