Οι 8 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση κατά 6 χρόνια

Οι 8 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση κατά 6 χρόνια
Pexels

Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει χιλιάδες ενήλικες λένε ότι βρήκαν το κλειδί για την επιβράδυνση της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος κατά περίπου έξι χρόνια.

Το Life’s Essential 8 περιλαμβάνει τα οκτώ πιο σημαντικά συστατικά της υγείας της καρδιάς: υγιεινή διατροφή, συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα, αποφυγή της νικοτίνης, υγιής ύπνος, υγιές βάρος και υγιή επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης.

Ο χρυσός κανόνας των 8 αλλαγών στον τρόπο ζωής, προάγει την καλή υγεία της καρδιάς και είναι ο βασικός μοχλός στα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στις Επιστημονικές Συνεδριάσεις του American Heart Association 2023 στη Φιλαδέλφεια.

Τα δεδομένα εξέτασαν τα αποτελέσματα από 6.500 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 47 ετών. Τα πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι διατηρείται υπό έλεγχο το σωματικό βάρος, το σάκχαρο, η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση, σε συνάρτηση με ένα υγιεινό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής, τακτική σωματική δραστηριότητα και αποφυγή καπνίσματος.

Γιατί το νέο trend θέλει να βάλεις το χαρτί υγείας στο ψυγείο

Ο Donald M Lloyd-Jones, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το Life's Essential 8 και πρώην εθελοντής πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας και πώς μπορεί να βοηθήσει ακολουθώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής. Ζούμε περισσότερο. Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό, θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια».

Το Life’s Essential 8 -το εργαλείο αξιολόγησης της υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας- κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2022 και στοχεύει στον ορισμό της υγείας της καρδιάς με βάση τέσσερα τροποποιήσιμα μέτρα τρόπου ζωής και τέσσερις τροποποιήσιμους δείκτες υγείας. Για να μετρήσουν τη φαινοτυπική -ή βιολογική- ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και τη φλεγμονή του.

Η φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας του ατόμου και της πραγματικής ηλικίας, με υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση. Αφού έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές είπαν ότι το να έχεις την υψηλότερη βαθμολογία Life’s Essential 8 -που σημαίνει επίσης υψηλή καρδιαγγειακή υγεία- συνδέθηκε με χαμηλότερη βιολογική ηλικία -περίπου έξι χρόνια νεότερη.

Ο ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Nour Makarem, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, όπως μετράται με φαινοτυπική ηλικία. Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση -καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται».

Για παράδειγμα, όπως τόνισαν οι ερευνητές, η μέση πραγματική ηλικία εκείνων με καλή υγεία της καρδιάς ήταν τα 41 έτη, ωστόσο η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 36. Και η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53, αν και η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57.

Πώς το «σιωπηλό περπάτημα» θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας και να μας κάνει να ζήσουμε πιο πολύ

Ο καθηγητής Makarem είπε: «Η μεγαλύτερη συμμόρφωση με όλες τις μετρήσεις του Life’s Essential 8 και η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας και να έχει πολλά οφέλη. Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν σχετίζεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου».

pexels-rfstudio-3820359.jpg