Η ανοχή που έχει η γυναίκα στον πόνο φέρνει στην επιφάνεια ακόμα μια διαφορά σε σχέση με τους άντρες

Η ανοχή που έχει η γυναίκα στον πόνο φέρνει στην επιφάνεια ακόμα μια διαφορά σε σχέση με τους άντρες
Pexels

Τι λέει μία νέα έρευνα για το «χάσμα πόνου μεταξύ των δύο φύλων».

Έρευνα σε περισσότερους από 5.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των ανδρών λαμβάνουν συνήθως διάγνωση πόνου εντός 11 μηνών - αλλά λιγότερες από τις μισές γυναίκες είναι αρκετά τυχερές ώστε να μάθουν τι τους συμβαίνει στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Και σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών (23%) δεν έχουν καν προσπαθήσει να διαγνώσουν τον πόνο τους, ενώ το 45% δεν αρέσκεται να μιλάει γι' αυτόν, φοβούμενες μην κριθούν επειδή «γκρινιάζουν». Εν τω μεταξύ, μόλις το 35% των ανδρών μοιράζεται την ίδια ανησυχία - και μόνο το 13% δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να αναζητήσει διάγνωση.

Προέκυψε επίσης ότι λιγότεροι από ένας στους πέντε άνδρες (18%) αισθάνονται ότι η καθυστέρηση στη διάγνωσή τους οφειλόταν στο ότι ο πόνος τους απορρίφθηκε ή δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη από έναν επαγγελματία υγείας - σε σύγκριση με το 30% των γυναικών που αισθάνθηκαν έτσι.

Η έρευνα εκπονήθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του εργαλείου PAIN PASS, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να μιλήσουν για τον πόνο τους με αυτοπεποίθηση σε έναν επαγγελματία υγείας.

Οι 8 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση κατά 6 χρόνια

Η Chloe Elliot, η οποία περίμενε εννέα χρόνια για να λάβει διάγνωση για ενδομητρίωση, δήλωσε: «Πιστεύω ότι αν είχα πει στον γιατρό μου πώς αισθανόμουν, αλλά ήμουν διαφορετικού φύλου, τα πράγματα θα είχαν ληφθεί πολύ πιο σοβαρά υπόψη. Γι' αυτό θέλω να παροτρύνω άλλες γυναίκες να συνεχίσουν να αγωνίζονται - να θυμάστε ότι δεν είστε τρελές, δεν είστε παράφρονες, ο πόνος σας είναι πραγματικός. Γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Συνεχίστε να αγωνίζεστε. Πιέστε για μια διάγνωση όταν ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά».

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το «χάσμα πόνου μεταξύ των δύο φύλων» έχει διευρυνθεί ένα χρόνο μετά την πρώτη έκθεση Gender Pain Gap Index Report, η οποία υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ασυνείδητων προκαταλήψεων μεταξύ των δύο φύλων στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα περσινά στοιχεία έδειξαν ότι το 56% των γυναικών αισθάνθηκαν ότι ο πόνος τους αγνοήθηκε ή απορρίφθηκε, σε σύγκριση με το 49% των ανδρών - ένα χάσμα 7%. Και ενώ ο αριθμός των γυναικών που αισθάνονται έτσι μειώθηκε στο 49% φέτος, μόλις το 38% των ανδρών αισθάνεται πλέον έτσι, διευρύνοντας το χάσμα στο 11%.

Οι top τρόποι για να χαλαρώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς- και πώς ο καφές δυσκολεύει την κατάσταση

Η Δρ Marieke Bigg, κοινωνιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «This Won't Hurt: How Medicine Fails Women», δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε ότι το χάσμα του πόνου μεταξύ των δύο φύλων έχει αυξηθεί. Είτε αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μιλούν πιο έντονα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε ότι ο ιατρικός σεξισμός έχει ενταθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτά τα στοιχεία και να κάνουμε αλλαγές στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Δυστυχώς, ο πόνος των γυναικών συχνά απορρίπτεται. Οι επαγγελματίες υγείας αποδίδουν συνεχώς λανθασμένα τα συμπτώματα των γυναικών στο άγχος ή στις "ορμόνες", ενώ οι άνδρες είναι πιο πιθανό να σταλούν για σωματικό έλεγχο - ακόμη και όταν παραπονιούνται για τον ίδιο τύπο πόνου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει οδηγήσει στο να αγνοείται ο πόνος των γυναικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάσμα πόνου μεταξύ των δύο φύλων. Οι γυναίκες περιμένουν περισσότερο χρόνο για να λάβουν διάγνωση για τον πόνο τους και δεν αισθάνονται τη δύναμη να πιέσουν για την υποστήριξη που χρειάζονται - αυτό είναι απαράδεκτο. Με πρωτοβουλίες όπως η έκθεση της Nurofen για το Gender Pain Gap Index Report, βλέπουμε μεγαλύτερη αναγνώριση του ζητήματος - αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να κλείσουμε το χάσμα. Οι γυναίκες πρέπει να αρχίσουν να αισθάνονται ότι τις ακούνε και ότι υποστηρίζονται για να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται» προσθέτει.