Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρως αυγά με τον καφέ ή το τσάι σου το πρωί

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τρως αυγά με τον καφέ ή το τσάι σου το πρωί
Pexels

Για πολλούς, ο καφές ή το τσάι και τα αυγά πάνε χέρι-χέρι την ώρα του πρωινού, αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό είναι ένα «όχι» από άποψη υγείας.

Τα αυγά είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό βασικό πρωινό, το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D και Β12, καθώς και πρωτεΐνης. Αλλά αν έχεις την τάση να τα τρως μαζί με τον πρωινό σου καφέ, σου έχουμε άσχημα νέα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής, ενώ μπορεί να είναι ένας ονειρικός συνδυασμός από άποψη νοστιμιάς, δεν λαμβάνεις τα πλήρη οφέλη από τα θρεπτικά συστατικά των αυγών. Η διαιτολόγος Priya Bansal, MSc Nutrition, πρώην εργαζόμενη στο νοσοκομείο Apollo στο Δελχί, εξήγησε: «Τα αυγά και ο καφές έχουν τα δικά τους ξεχωριστά οφέλη και μπορούν να απολαμβάνονται ως μέρος ενός ισορροπημένου πρωινού. Τα αυγά είναι μια δύναμη πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών, βιταμινών και μετάλλων. Ο καφές είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, η οποία δίνει διεγερτικά αποτελέσματα».

Οι τάσεις στην υγεία το 2024 μιλούν για ενέργεια και ενυδάτωση

Ωστόσο, όταν συνδυάζονται, ο Bansal προειδοποίησε ότι υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανές παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους. Για παράδειγμα, όταν τα αυγά και ο καφές ή το τσάι καταναλώνονται μαζί, μπορεί να παρεμποδιστεί η απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τον Bansal, ο καφές περιέχει ενώσεις που ονομάζονται ταννίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου, το οποίο βρίσκεται στα αυγά. Αυτό υποστηρίζεται από τους ειδικούς τροφίμων στο Prepped Pots, οι οποίοι συμβουλεύουν να μην πίνεις καφέ ή τσάι μέχρι τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση αυγών, αναφέρει η Huffington Post.

Επιπλέον, τόσο τα αυγά όσο και ο καφές έχουν διουρητικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σε κάνουν να ουρείς περισσότερο - γεγονός που μπορεί να σε αφυδατώσει. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι πίνεις περισσότερο νερό, ιδίως αν τρως και πίνεις αυτά τα δύο πράγματα μαζί.

Το γρήγορο περπάτημα βοηθά στην μακροζωία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τέλος, ο Bansal δήλωσε ότι ο καφές έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει στην απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ή των αντιόξινων. Έτσι, η κατανάλωσή του ταυτόχρονα με την κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω την απορρόφηση - εμποδίζοντας την αποτελεσματικότητά τους.

pexels-consuelo-borroni-14690432.jpg