Γιατί ξυπνάς πάντα στη μέση της νύχτας μετά την κατανάλωση αλκοόλ και το κόλπο για να ξανακοιμηθείς

Γιατί ξυπνάς πάντα στη μέση της νύχτας μετά την κατανάλωση αλκοόλ και το κόλπο για να ξανακοιμηθείς
Pexels

Αν βρεθείς ξύπνια σε ακατάλληλη ώρα και δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να ξαναπέσεις σε βαθύ ύπνο.

Μετά από μια νύχτα κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ξυπνήσεις νιώθοντας πολύ καλά το επόμενο πρωί. Ίσως μάλιστα, όπως πολλοί άνθρωποι, βρεθείς να ξυπνάς μέσα στη νύχτα.

Ο διαταραγμένος ύπνος συν το hangover το πρωί, είναι αρκετά για να σε κάνουν να θέλεις να ξαναξαπλώσεις αμέσως μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να σταματήσεις να ξυπνάς μέσα στη νύχτα μετά το ποτό. Καθώς πολλοί άνθρωποι θα απολαύσουν ένα ποτήρι αλκοόλ ή και περισσότερα, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν τρόποι να ξυπνήσεις νιώθοντας σχετικά φρέσκια το επόμενο πρωί.

Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας

Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει σαν ηρεμιστικό και να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Ωστόσο, με την κατανάλωση αλκοόλ, θα εξακολουθείςνα έχεις υψηλά επίπεδα στο σώμα και εκείνο θα«εργάζεται» σκληρά για να το διασπάσει και να το επεξεργαστεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Conversation, υπάρχει εξήγηση: «Λίγο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, αυτό εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και κατευθύνεται στον εγκέφαλό σας. Εκεί, επηρεάζει τους χημικούς αγγελιοφόρους που είναι γνωστοί ως νευροδιαβιβαστές και επιβραδύνει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιδράσεις του αλκοόλ».

Εξαιτίας αυτού, τα αποτελέσματα που αισθανόμαστε είναι χαλάρωση, προβλήματα στην ομιλία και υπνηλία. Ωστόσο, το αλκοόλ έχει επίσης επίδραση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται, πράγμα που σημαίνει πτώση της αρτηριακής πίεσης - με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ζαλάδα. Έτσι, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα «εργάζεται» για να διασπάσει το αλκοόλ.

Οι γυναίκες «κρυώνουν σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία από τους άνδρες» και αυτός είναι ο λόγος

«Ο εγκέφαλός σας ανακάμπτει από την υπνηλία που θα είχατε νιώσει νωρίτερα μέσα στη νύχτα. Αυτό διαταράσσει τον ύπνο σας και μπορεί να σας ξυπνήσει πολλές φορές, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της νύχτας. Μπορεί επίσης να έχετε έντονα και αγχωτικά όνειρα. Αυτή η διαταραχή του ύπνου αφορά κυρίως τον βαθύύπνο REM», προσέθεσε το The Conversation.

Ο ύπνος REM είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας και των συναισθημάτων, οπότε αν δεν έχουμε αρκετό από αυτόν μπορεί να είναι ο λόγος που νιώθουμε ζαλισμένοι και κακόκεφοι το πρωί. Έτσι, πίνοντας λιγότερο πριν από τον ύπνο θα διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας έχει διασπάσει τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ αρκετά νωρίς ώστε να μην διαταράξουν τον ύπνο μας.

Έτσι, αν βρεθείς ξύπνια σε ακατάλληλη ώρα και δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να ξαναπέσεις σε βαθύ ύπνο. Σύμφωνα με το Fortune Well, προτρέπουν τους ανθρώπους να «αντισταθούν στην παρόρμηση να παρακολουθούν το ρολόι τους», καθώς το φως μπορεί να σε κάνει να μείνεις ξύπνια περισσότερο. Η αποφυγή των έντονων λαμπών είναι επίσης σημαντική. Ειδικά αν πρέπει να πας στην τουαλέτα, προσπάθησε να τα έχεις χαμηλά.

Αναφέρεται επίσης ότι είναι καλό να προσπαθήσεις να χαλαρώσεις, αλλά «μην πιέζετε τον εαυτό σας να αποκοιμηθεί, καθώς το να τον πιέζετε μπορεί να κάνει το αντίθετο. Οι ειδικοί συνιστούν βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η οποία είναι ένα έξυπνο τέχνασμα που περιλαμβάνει την ένταση και στη συνέχεια την απελευθέρωση κάθε μυός στο σώμα σας». Μια άλλη επιλογή είναι να βγεις από το δωμάτιο για να διαβάσεις ή να ακούσεις απαλή μουσική και να σηκωθείς από το κρεβάτι. Ο ειδικός ύπνου του Johns Hopkins Luis F. Buenaver, Ph.D., δήλωσε σε μια ανάρτηση: «Έτσι, ο εγκέφαλος και το σώμα σας θα συνδέσουν το κρεβάτι σας με την εγρήγορση και όχι με τον ύπνο- που είναι το ζητούμενο».

IMG_3796.jpeg