Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμόμαστε γυμνοί ακόμη και τον χειμώνα

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμόμαστε γυμνοί ακόμη και τον χειμώνα
Pexels

Το να κοιμόμαστε γυμνοί ακόμη και αν έξω κάνει παγωνιά, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη για την υγεία μας.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα, πολλοί είναι οι ειδικοί που επιμένουν ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοράμε πριν αποκοιμηθούμε είναι το εσώρουχό μας. Διατείνονται μάλιστα ότι αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς, πράττουν το αντίθετο. Προτιμούν δηλαδή να πέφτουν για ύπνο ντυμένοι με χοντρές, χνουδωτές πιτζάμες. Ωστόσο, το να κοιμόμαστε γυμνοί ακόμη και αν έξω κάνει παγωνιά, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη για την υγεία μας.

Η Sammy Margo είναι διπλωματούχος φυσιοθεραπεύτρια και ειδική στον ύπνο στο κέντρο «Dreams». Μιλώντας στο Metro, δήλωσε ότι το να ξαπλώνουμε γυμνοί, θα μας βοηθήσει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα. «Η θερμοκρασία του σώματός σας παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα του ύπνου σας. Συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό σας - το εσωτερικό ρολόι του σώματος που ελέγχει τον κύκλο ύπνου/ξύπνιου. Η πτώση σε βαθύ ύπνο συνδέεται με την ψύξη του σώματός σας, οπότε το να επιτρέψετε στο σώμα σας να κρυώσει με το να κοιμάστε γυμνοί μπορεί να σας σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα για ύπνο».

Τι πρέπει να λάβεις υπόψιν σου σοβαρά αν ξυρίζεις τα πόδια σου κάθε εβδομάδα

Η Margo ισχυρίζεται ότι το να κοιμόμαστε γυμνοί με τον σύντροφό μας, ειδικά τους ψυχρούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε «αυξημένη σωματική και συναισθηματική οικειότητα». Η ειδικός υποστηρίζει ότι η επαφή δέρμα με δέρμα μπορεί να απελευθερώσει μια ορμόνη που σχετίζεται με το «δέσιμο και την εμπιστοσύνη». Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και καλύτερη επιδερμίδα.

Αν εξακολουθείς να δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς αυτόν τον χειμώνα, ίσως φταίνε κάποιες από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Ο ειδικός σε θέματα ύπνου και διευθύνων σύμβουλος της Ethical Bedding James Higgins λέει ότι ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς αναφορικά με κάποιες από τις επιλογές που κάνεις για βραδινά σνακ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αν δεν κοιμάσαι γρήγορα και δυσκολεύεσαι.

Μπορεί οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές όπως τα μελομακάρονα και οι πουτίγκες να αποτελούν αγαπημένη συνήθεια πολλών τον Δεκέμβριο, αλλά ο Higgins προειδοποιεί ότι το δημοφιλές επιδόρπιο είναι συχνά πλούσιο σε σάκχαρα και λίπη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και να διαταράξουν τον ύπνο. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε ενεργειακές διακυμάνσεις», προσέθεσε.

Το να λες «όχι» σε ανεπιθύμητες εορταστικές προσκλήσεις είναι «καλό για την ψυχική υγεία»

«Μια καλή εναλλακτική λύση είναι να ετοιμάζετε εσείς τα γλυκά σας στο σπίτι αντί να επιλέγετε τις εκδοχές που αγοράζετε από το κατάστημα. Χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη, δημητριακά ολικής αλέσεως που αυξάνουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν την πέψη, προσθέστε ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή καρύδια που είναι καλές πηγές μαγνησίου που βοηθούν τον ύπνο και προσθέστε μπαχαρικά που προάγουν τον ύπνο, όπως μοσχοκάρυδο και κανέλα».

pexels-kristina-shcherbina-8677818.jpg