Είναι λάθος να κοιμάσαι με τη θερμοφόρα; Οι λόγοι που θα πρέπει να την αφήνεις μακριά από το κρεβάτι

Είναι λάθος να κοιμάσαι με τη θερμοφόρα; Οι λόγοι που θα πρέπει να την αφήνεις μακριά από το κρεβάτι
Getty

«Ο ραβδωτός σχεδιασμός τους είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια», λένε μεταξύ άλλων οι ειδικοί.

Καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, όλοι μας αναζητούμε οικονομικούς εναλλακτικούς τρόπους για να κρατήσουμε τον εαυτό μας και τα σπίτια μας ζεστά. Πολλοί έχουν αγοράσει ηλεκτρικές κουβέρτες, ενώ άλλοι στρέφονται στις θερμοφόρες. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι θερμοφόρες αποτελούν πιθανό κίνδυνο. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, πολλοί Βρετανοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με εγκαύματα μετά το σπάσιμο της θερμοφόρας τους.

Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεσο ζέσταμα, ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους να μην τις χρησιμοποιούν στο κρεβάτι τους το βράδυ καθώς εκτός από εξανθήματα και νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε σοβαρά εγκαύματα.

Τι πρέπει να προσέξεις (πολύ) αν κοιμάσαι τη νύχτα με τη θέρμανση ανοιχτή

Οι ειδικοί στον ύπνο στο WinstonsBeds.com λένε ότι με την πάροδο του χρόνου, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η θερμοφόρα μπορεί να αρχίσει να υποβαθμίζεται, καθιστώντας τη λιγότερο προστατευτική για εγκαύματα και πιθανούς τραυματισμούς. Όπως τονίζουν, η πολύτιμη θερμοφόρα μας θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρία χρόνια και να την καθαρίζουμε πάντα μετά από κάθε χρήση.

Αν δεν καθαρίζουμε τη θερμοφόρα μετά από κάθε χρήση, τότε μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων, ειδικά εάν κοιμόμαστε με αυτή.

«Ο ραβδωτός σχεδιασμός τους είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια», είπαν οι ειδικοί. Άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν εγκαύματα -η διατήρηση της θερμοφόρας σε άμεση επαφή με το δέρμα μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και η άμεση θερμότητα και το υλικό του ίδιου του μπουκαλιού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόκκινα εξανθήματα και ερεθισμένο δέρμα.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν θερμοφόρα θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν είναι σχεδιασμένες για να κάθονται πάνω τους και η κατά λάθος τοποθέτηση πάνω τους τη νύχτα μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν οι θερμοφόρες είναι παλιές καθώς το υλικό τους είναι πιθανό να έχει υποβαθμιστεί με τα χρόνια, καθιστώντας το πιο αδύναμο και πιο επιρρεπές στο σχίσιμο.

Η Rebecca Swain, ειδικός ύπνου στο WinstonsBeds, είπε: «Οι θερμοφόρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζεσταθείτε στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε, αλλά προκύπτει πρόβλημα για όσους έχουν συνηθίσει να κοιμούνται αυτή όλο το βράδυ. Με το σκεπτικό ότι είναι σχεδιασμένες να αντέχουν οποιοδήποτε είδος πίεσης ή βάρους, αν κυλήσετε πάνω τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, κινδυνεύετε να προκαλέσετε διαρροή και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα και φουσκάλες εάν το νερό είναι ακόμα καυτό».

Εν κατακλείδι, η θερμοφόρα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να αντιμετωπίσουμε το κρύο οπότε δεν χρειάζεται να τη βγάλουμε από τη ζωή μας. Το μοναδικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να την απομακρύνουμε από το κρεβάτι μας.

Το τέχνασμα «ήπιας πίεσης» στον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πολύ πιο γρήγορα