Το λάθος με το μαξιλάρι που μπορεί δημιουργήσει ρυτίδες (+η καλύτερη θέση ύπνου κατά της γήρανσης)

Το λάθος με το μαξιλάρι που μπορεί δημιουργήσει ρυτίδες (+η καλύτερη θέση ύπνου κατά της γήρανσης)
Pexels

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία ενός καλού νυχτερινού ύπνου. Πόσοι γνωρίζουμε όμως ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του δέρματός μας;

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας λεπταίνει, γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο. Ενώ η γήρανση είναι ένα πολύ φυσικό μέρος της ζωής, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες αποτελούν μια σημαντική ανησυχία για πολλούς όσον αφορά την επιδερμίδα τους. Φαίνεται όμως ότι ο ύπνος ομορφιάς μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το Sleep Foundation του Λονδίνου, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη δύναμη του κολλαγόνου. Και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένες θέσεις ύπνου μπορούν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν την κατάσταση και να διεγείρουν τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Μήπως το μπουκάλι που πίνεις νερό είναι επιβλαβές για την υγεία σου; Τι πρέπει να προσέξεις

Η Rebecca Swain από τη δημοφιλή εταιρεία Winstons Beds δήλωσε στην «Express»: «Δυστυχώς, όσοι τρίβουν το πρόσωπό τους στο μαξιλάρι μετά από έναν βαρύ νυχτερινό ύπνο είναι επιρρεπείς στις ρυτίδες. Όταν το δέρμα τρίβεται πάνω στα μαξιλάρια ή τα σεντόνια τη νύχτα, μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πρόωρων ρυτίδων και γραμμών ειδικά γύρω από τα μάτια και το στόμα μας. Ευτυχώς, απλές νυχτερινές αλλαγές μπορούν να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση, όπως το να κοιμάστε ανάσκελα αντί για μπρούμυτα ή στο πλάι».

Το δημοφιλές πρωινό ρόφημα που μπορεί να βλάψει τα δόντια σου (δεν είναι ούτε ο καφές, ούτε το τσάι)

Σύμφωνα με τη Swain, «ο ύπνος μπρούμυτα θεωρείται από τους ειδικούς ως «η χειρότερη θέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το να έχετε ολόκληρο το πρόσωπό σας πιεσμένο σε ένα μαξιλάρι μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες αλλαγές στο δέρμα, συμβάλλοντας στην εμφάνιση υπερβολικών ρυτίδων».

Ο ύπνος στο πλάι δεν είναι πολύ καλύτερος. Ενισχύει τις κάθετες ρυτίδες, όπως οι ρυτίδες συνοφρύωσης και ανησυχίας, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να μειωθούν όταν έχουν σχηματιστεί. Επομένως, η καλύτερη θέση για φρέσκο παρατεταμένο και νεανικό δέρμα είναι ανάσκελα.

Μάλιστα και ο Neil Stanley, συγγραφέας του «How To Sleep Well», αποκάλυψε πρόσφατα ότι η πιο συνηθισμένη θέση που κοιμούνται οι ενήλικες είναι η εμβρυακή στάση, στο πλάι με τα γόνατα μαζεμένα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι στην πραγματικότητα η ιδανική θέση, καθώς μπορεί να μειώσει την πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις - εφόσον δεν έχουμε υπνική άπνοια ή προβλήματα ροχαλητού.

Σημείωσε επίσης ότι ο ύπνος μπρούμυτα προσφέρει ελάχιστα οφέλη. Η σύμβουλος ύπνου Sammy Margo συμφωνεί, λέγοντας: «Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μπρούμυτα, είναι η χειρότερη θέση για βαθιά ξεκούραση».

«Αν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, καθώς έτσι ευθυγραμμίζετε τους γοφούς σας, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να σας ενοχλήσει ο πόνος στη μέση. Ενθαρρύνω τους ασθενείς να μάθουν να κοιμούνται ανάσκελα, με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Υπάρχει λιγότερη καταπόνηση στο σώμα σας, δεν τσαλακώνεται και δεν γερνάει το δέρμα σας και οι κρέμες νύχτας απορροφώνται και λειτουργούν καλύτερα».

pexels-vlada-karpovich-5357334.jpg