Πέντε απλοί τρόποι για να ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία (+σε τι πρέπει να δώσεις τεράστια έμφαση)

Πέντε απλοί τρόποι για να ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία (+σε τι πρέπει να δώσεις τεράστια έμφαση)
Pexels

Η επιστροφή στην εργασία, οι οικονομικές πιέσεις του Ιανουαρίου σε συνδυασμό με τις πιο σύντομες και πιο σκοτεινές μέρες, όλα αυτά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Αλήθεια, τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να νιώσουμε καλύτερα; 

Το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων, η επιστροφή στη δουλειά και οι οικονομικές πιέσεις σε συνδυασμό με τις πιο σύντομες και σκοτεινές μέρες, μπορούν όλα να έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς, αισθανόμαστε να πέφτουμε ψυχολογικά κάτι τέτοιες στιγμές, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε ώθηση στην ψυχική μας υγεία.

Η ψυχική υγεία είναι κορυφαίο ζήτημα σε όλον τον κόσμο με περίπου 1 στους 4 Βρετανούς να αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Mind. Τα ίδια περίπου ποσοστά ισχύουν και για άλλες χώρες με 1 στους 6 ανθρώπους να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση Mind.

Τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης που πρέπει να προσέχει κανείς περιλαμβάνουν την κακή διάθεση και τα συναισθήματα λύπης, άγχους και πανικού. Τα αυξημένα αισθήματα κούρασης και κόπωσης είναι επίσης πιθανά συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση. Τα αισθήματα απελπισίας και η μη απόλαυση πραγμάτων από τη ζωή είναι επίσης σημάδια, όπως και η έλλειψη συγκέντρωσης και οι αυτοκαταστροφικές σκέψεις.

Το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει αισθήματα έντασης καθώς και ανησυχία για το παρελθόν, το μέλλον ή φόβο για το χειρότερο -σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει πανικό ή να επηρεάσει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα ενός ατόμου. Ο αγώνας για τη διατήρηση κεκτημένων μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να υποφέρει κανείς από άγχος, όπως και τα προβλήματα ύπνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φυσιολογικά συμπτώματα όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αίσθημα ζαλάδας, εφίδρωση, αίσθημα τρέμουλου ή απώλεια όρεξης μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα άγχους.

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

Αν στις παραπάνω γραμμές είδες κάπου τα συναισθήματά σου αυτό το διάστημα, ακολουθούν 5 «χρυσές» συμβουλές για να ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία.

Η αυτοφροντίδα σου πάνω από όλα

Ο προγραμματισμός τακτικών διαλειμμάτων για χαλάρωση μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεσή σου. Είτε αυτό περιλαμβάνει διαλογισμό και την ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός περιοδικού, είτε τη συναναστροφή με φίλους -το να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου μπορεί να αποφέρει οφέλη για την ψυχική σου ευημερία.

Υιοθέτησε υγιεινές συνήθειες

Η προσπάθεια να δημιουργήσεις ρουτίνες εστιασμένες γύρω από υγιεινές συνήθειες, όπως ο αρκετός ύπνος, η σωστή ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο μιας καλής ψυχικής κατάστασης.

Η προσπάθεια εξισορρόπησης μακριά από λιγότερο υγιεινές συνήθειες, όπως το να τρως fast food, να μένεις μεγάλες περιόδους μόνη ή να περνάς ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνό σου μέχρι αργά το βράδυ, θα είναι όλα ευεργετικά.

Ωστόσο, μην κατηγορήσεις τον εαυτό σου εάν αποτύχεις να κατακτήσεις αυτούς τους στόχους αμέσως. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες και το «ένα βήμα τη φορά» είναι εξίσου σημαντικές σκέψεις που πρέπει να κάνεις.

«Μοιράσου»

Οι καλές δεξιότητες επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας καθώς μαθαίνεις στον εαυτό σου να εκφράζει τα συναισθήματα με μετρημένο, ήρεμο τρόπο και το να μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου με τα μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στην ανακούφιση από τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Η ενθάρρυνση της υγιούς συζήτησης με δικά μας πρόσωπα γύρω από τα συναισθήματά μας είναι ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζοντας ότι ο καθένας περνά από διάφορες φάσεις. Θα πρέπει να μην ξεχνάει κανείς ότι η λύπη, καθώς και η χαρά ή ο θυμός -είναι όλα συναισθήματα προσωρινά.

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με τα χρήματα

Αυτή την εποχή του χρόνου τα χρήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και συχνά αποτελούν πηγή άγχους και έντασης στις οικογένειες. Για να διατηρήσεις τον έλεγχο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν προγραμματιστή προϋπολογισμού για να παρακολουθείς τα οικονομικά σου. Το να αντιμετωπίζεις νωρίς τα χρηματικά ...δεινά αντί να προσπαθείς να τα αγνοήσεις είναι ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια διαρκεί πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους.

Τηλεφώνησε σε έναν φίλο

Ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνεις ευτυχισμένη και υγιής. Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσεις τη συχνή επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια, αν δεν αισθάνεσαι πάντα όμορφα -αλλά είναι σημαντική ώθηση στη διάθεσή σου το να δεις έναν δικό σου άνθρωπο ή να μιλήσεις τηλεφωνικά μαζί του, ακόμα κι αν η ιδέα δεν σού αρέσει αρχικά.

Το να «σαπίζεις» στο κρεβάτι μπορεί να είναι trend στο TikTok αλλά δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις

pexels-ennie-horvath-3867210.jpg