Τρεις συνήθειες που αφορούν το κινητό σου τηλέφωνο και που «σκοτώνουν τον εγκέφαλό σου»

Τρεις συνήθειες που αφορούν το κινητό σου τηλέφωνο και που «σκοτώνουν τον εγκέφαλό σου»
Pexels

Αυτές είναι οι τρεις κακές συνήθειες που μπορεί να σου προκαλούν άγχος χωρίς καν να καταλάβεις τον λόγο.

Στις μέρες μας, όλοι χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα σχεδόν για τα πάντα. Από την πραγματοποίηση κλήσεων και την αποστολή μηνυμάτων μέχρι την ενημέρωση για τις τελευταίες ειδήσεις, την παρακολούθηση βίντεο, την ακρόαση μουσικής, ακόμη και τη μέτρηση των βημάτων μας, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην μπορούν να κάνουν αυτές οι συσκευές.

Ωστόσο, το να μένουμε κολλημένοι στο τηλέφωνό μας για αρκετές ώρες την ημέρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ιατρό Aditi Nerurkar, η χρήση του τηλεφώνου με τη φωτεινότητα ανεβασμένη, μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αγχωμένοι, ειδικά όταν συνδυάζεται με την προβολή digital περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ειδησεογραφικές πλατφόρμες που πολλοί από εμάς διαβάζουμε πριν κοιμηθούμε.

Μιλώντας στον Steven Bartlett για λογαριασμό ενός επεισοδίου του podcast «Diary of a CEO», η Dr Nerurkar είπε: «Αν θέλετε να ζείτε μια αγχώδη και ανήσυχη ζωή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε το τηλέφωνό σας, να βεβαιωθείτε ότι είναι σε υψηλή φωτεινότητα η οθόνη και να σκρολάρετε σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε πλατφόρμα ειδήσεων, να παρακολουθήσετε γραφικό περιεχόμενο, βίντεο με φρικτά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο τα μεσάνυχτα. Και συνεχίστε να το κάνετε αυτό ξανά και ξανά μέχρι τις 4 ή 5 το πρωί».

Ο γιατρός μοιράστηκε επίσης τρεις συνήθειες που πολλοί από εμάς έχουμε και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας και μας κάνουν να αισθανόμαστε χειρότερα -συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά ελέγχουμε το τηλέφωνό μας και πόσο φωτεινή είναι η οθόνη.

4 σημάδια χαμηλού μαγνησίου και γιατί το συμπλήρωμα γίνεται τόσο δημοφιλές

Σερφάρισμα αργά το βράδυ

Η γιατρός προέτρεψε τους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν scrolling στο τηλέφωνό τους αργά το βράδυ, καθώς αυτό μπορεί να μας δυσκολέψει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε καλά. Υποστήριξε ότι η επιθυμία μας να κάνουμε scroll στο τηλέφωνό μας είναι μια «πρωτόγονη παρόρμηση» να ανιχνεύσουμε τον κίνδυνο, η οποία προέρχεται από το αίσθημα του στρες, οπότε το να αφήσουμε το τηλέφωνό μας κάτω και να κάνουμε κάτι άλλο για να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε μπορεί να μας αποτρέψει από το να περνάμε ώρες διαβάζοντας δυσάρεστες ειδήσεις.

Εξήγησε: «Στην πραγματικότητα, μοιάζει σαν μια επίθεση κακών ειδήσεων, που διαδέχεται η μία την άλλη, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για μια σύγκρουση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου. Η ροή των πληροφοριών είναι ταχεία και πρωτοφανής».

Ελέγχεις πολύ συχνά το τηλέφωνό σου

Πολλοί από εμάς είμαστε «ένοχοι» για το ότι ελέγχουμε το τηλέφωνό μας πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν δεν έχουμε κανένα μήνυμα να απαντήσουμε και ξεκλειδώνουμε την οθόνη χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η ειδικός δήλωσε ότι ο έλεγχος του τηλεφώνου μας μόλις ξυπνήσουμε και πριν πάμε για ύπνο, μπορεί να δημιουργήσει «εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο» και να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο αγχωμένοι.

Υποστήριξε ότι κατά μέσο όρο, ελέγχουμε το τηλέφωνό μας 2.600 φορές την ημέρα, με το 62% από εμάς να το ελέγχει μέσα σε 15 λεπτά από την ώρα που ξυπνά και το 50% να το ελέγχει στη μέση της νύχτας. Για να το σταματήσουμε αυτό, η ειδικός συνέστησε να περιορίσουμε τη χρήση του τηλεφώνου μας στα 20 λεπτά την ημέρα και να βάζουμε χρονοδιακόπτη αν χρειαστεί για να μας το υπενθυμίζει.

Παρακολούθηση σκληρού περιεχομένου

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνά γεμάτες με οδυνηρό περιεχόμενο από συγκρούσεις, καταστροφές ή απλά από ανθρώπους που μοιράζονται βίντεο με καυγάδες που είχαν με άλλα άτομα στον δρόμο. Η παρακολούθηση αυτών των βίντεο μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική δυσφορία, μετατραυματικό στρες και έμμεσο τραύμα. Αυτό μας αφήνει να αισθανόμαστε αγχωμένοι, ενώ αυξάνεται η ανάγκη μας να συνεχίσουμε να κάνουμε scrolling.

«Οι γραφικές εικόνες και τα βίντεο στο τηλέφωνό σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μετατραυματικού στρες και ψυχικών παθήσεων, καθώς ενεργοποιούν την αντίδραση μάχης ή φυγής και μπορεί να οδηγήσουν σε έμμεσο τραύμα. Μελέτες ότι ο κίνδυνος μετατραυματικού στρες αυξάνεται όταν καταναλώνετε γραφικές εικόνες, ακόμη και αν αυτό που βλέπετε συμβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερα βίντεο ή γραφικό περιεχόμενο καταναλώνετε, η πρωταρχική σας παρόρμηση να κάνετε scroll αρχίζει να γίνεται χαοτική, και μετά κάνετε scroll λίγο ακόμα, και λίγο ακόμα, επειδή δεν αισθάνεστε ασφαλείς. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο» καταλήγει.

Το λάθος με το μαξιλάρι που μπορεί δημιουργήσει ρυτίδες (+η καλύτερη θέση ύπνου κατά της γήρανσης)

pexels-picjumbocom-210644.jpg