Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα
Pexels

Τι ισχυρίζονται οι χρήστες του TikTok που επιδεικνύουν το εν λόγω hack.

Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να προσπαθείς να αποκοιμηθείς για ώρες καθώς το μυαλό σου τρέχει. Και ενώ ένα ολονύχτιο σερφάρισμα στο TikTok πιθανώς θα έκανε τα πράγματα χειρότερα (το μπλε φως από την οθόνη μπορεί να ανατρέψει την παραγωγή μελατονίνης) ένα hack που κυκλοφορεί στην εφαρμογή, μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα.

Οι χρήστες του TikTok που επιδεικνύουν το εν λόγω hack ισχυρίζονται ότι προέρχεται από τον αμερικανικό στρατό και δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στους στρατιώτες στη μάχη να αποκοιμούνται μέσα σε δύο λεπτά όταν χρειάζεται. Είναι αλήθεια, η τεχνική αναπτύχθηκε για τους πιλότους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το βιβλίο Relax and Win: Championship Performance in Whatever You Do, αναφέρει η Washington Post.

Το τέχνασμα «ήπιας πίεσης» στον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πολύ πιο γρήγορα

Σε μία από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις για το θέμα, ο χρήστης του TikTok Justin Agustin εξηγεί πώς να τη δοκιμάσεις αν θέλεις να αποκοιμηθείς αμέσως:

Ξεκινάς χαλαρώνοντας κάθε μέρος του σώματός σου, ξεκινώντας από το κεφάλι και προχωρώντας προς τα κάτω.

Επικεντρώσου στο να χαλαρώσεις τα φρύδια σου, να νιώσεις το κεφάλι να βυθίζεται βαθύτερα στο μαξιλάρι και να απελευθερώσεις την ένταση από το μέτωπο, τα μάτια και το στόμα.

Στη συνέχεια, να προχωρήσεις προς τα κάτω μέσα στο σώμα χαλαρώνοντας κάθε άκρο και άρθρωση, καταλήγοντας στα πόδια.

Καθώς χαλαρώνεις κάθε μέρος του σώματός σου, να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου.

«Τώρα, ενώ το κάνετε αυτό, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε το μυαλό σας από κάθε άγχος», συμβουλεύει ο Agustin στο βίντεο. Για να το κάνεις αυτό, ξεκίνα να σκέφτεσαι ένα από τα δύο σενάρια: Πρώτον, είσαι ξαπλωμένη σε ένα κανό σε μια ήρεμη λίμνη με θέα μόνο έναν καταγάλανο ουρανό. Το άλλο σενάριο είναι ότι βρίσκεσαι ξαπλωμένη σε μια μαύρη βελούδινη αιώρα σε ένα κατάμαυρο δωμάτιο. Όταν αναδύονται σκέψεις, επανάλαβε στον εαυτό σου για 10 δευτερόλεπτα: «Μη σκέφτεσαι, μη σκέφτεσαι, μη σκέφτεσαι».

Αν έχεις ποτέ αποκοιμηθεί στο τέλος ενός μαθήματος γιόγκα, τότε ξέρεις πόσο ισχυρή μπορεί να είναι αυτή η μορφή μυϊκής χαλάρωσης. «Λίγα δευτερόλεπτα μετά την παρακολούθηση αυτού του βίντεο του TikTok, συνειδητοποίησα ότι αυτή η τεχνική θύμιζε τη savasana, ή τη στάση του πτώματος, στη γιόγκα», λέει η Seema Bonney, M.D., ειδικός σε θέματα λειτουργικής ιατρικής και μακροζωίας. «Βασικά, η σαβασάνα είναι η πρακτική της σταδιακής χαλάρωσης ενός μέρους του σώματος κάθε φορά, ενός μυός κάθε φορά και μιας σκέψης κάθε φορά. Η σάρωση του σώματος κατά την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας είναι επίσης αρκετά παρόμοια. Αυτό είναι που κάνει στο βίντεο».

Ο Augustin σημειώνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να το εξασκήσεις για έξι εβδομάδες για να συνηθίσει το σώμα σου να κοιμάται με το σύνθημα, και ο Δρ Bonney συμφωνεί. «Όταν εξασκείτε αυτή την τεχνική νύχτα με τη νύχτα, προετοιμάζει το σώμα να απελευθερώσει το στρες και μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την αίσθηση της σωματικής και συναισθηματικής σας ευεξίας», λέει και προσθέτει πως θα είναι πιθανό να προκαλέσει ύπνο σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο.

Αν κοιμάσαι με πιτζάμες θα πρέπει να το ξανασκεφτείς (ακόμα και στο τσουχτερό κρύο)

«Η χαλάρωση είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται εξάσκηση, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δεν σας κάνει να κοιμηθείτε γρήγορα με την πρώτη σας προσπάθεια. Η τέχνη της χαλάρωσης είναι πιο δύσκολη απ' ό, τι φαίνεται, γι' αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αλλαγή είναι μια διαδικασία, όχι μια μεταμόρφωση από τη μια μέρα στην άλλη», λέει.

«Είναι λογικό ότι το βίντεο προκαλεί τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, πράγμα που είναι πιο πιθανό να το κάνει μια μετέπειτα γνώριμη συμπεριφορά». Το στρατιωτικό sleep hack είναι ένα από τα πολλά κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προωθήσεις τον ύπνο. «Τεχνικές που προκαλούν βαθιά χαλάρωση, όπως η ενσυνειδητότητα, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να αποκοιμηθούν», λέει ο Δρ Bonney. «Ακόμη και αυτές οι ιστορίες ύπνου στην εφαρμογή Calm βοηθούν τους ανθρώπους με διαταραχές ύπνου να αποκοιμηθούν. Όλες αυτές οι πρακτικές βοηθούν τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα, να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επανέλθουν ευκολότερα στον ύπνο μετά το ξύπνημα στη μέση της νύχτας».

«Αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες να λειτουργήσει για εσένα αυτό το hack, δοκίμασε να το συνδυάσεις με άλλες τεχνικές, όπως το να κοιμάσαι σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο ή να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή ντους πριν από τον ύπνο», λέει ο Δρ Bonney.