Μαστογραφία: ένα δώρο ζωής για την Γυναίκα

Μαστογραφία: ένα δώρο ζωής για την Γυναίκα
2020. Jason Risner Photography

Η εξέταση της μαστογραφίας  μπορεί να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη κανένα κλινικό εύρημα.

Η γυναίκα έχει δώσει πολλές μάχες στο βάθος της ιστορίας για να διεκδικήσει την ισοτιμία και την ίση μεταχείριση. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει ώστε να ξεπεράσει στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ρίχνουμε φως σε μια ακόμη μάχη που έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν 1 στις 9 γυναίκες. Αυτή είναι η μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες στην Ελλάδα. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου με το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%. Η εξέταση της μαστογραφίας μπορεί να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη κανένα κλινικό εύρημα.

Στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπολογίζεται εμμέσως ότι εμφανίζονται περίπου 7.500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο και 2.350 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία από το International Agency for Research on Cancer – IARC της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Λυόν/Γαλλία. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, οι Ελληνίδες φαίνονται να προσβάλλονται λιγότερο από τη νόσο.

Η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού ανάλογα με την ηλικία

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αντίθεση με μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνει με την ηλικία. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, επομένως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο. Η αύξηση της συχνότητας της νόσου αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και γίνεται πιο συχνή μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε νεαρές ηλικίες ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πολύ σπανιότερα.

Οι πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού σε μία γυναίκα ανάλογα με την ηλικία της είναι:

Στην ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών = 1 γυναίκα στις 252

41-50 >> = 1 >> >> 68

51-60 >> = 1 >> >> 35

61-70 >> = 1 >> >> 27

Στο σύνολο της ζωής = 1 στις 9

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του καρκίνου του μαστού

Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πλήρως οι μηχανισμοί δημιουργίας της, φαίνεται, όμως, ότι οι γενετικοί κληρονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σ΄ ένα ποσοστό 5 – 10% των νέων περιπτώσεων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που παρουσιάζουν καρκίνο του μαστού δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι γενικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι:

  • Η μεγάλη ηλικία της γυναίκας.
  • Η ύπαρξη επιβαρυμένου οικογενειακού ιστορικού (καρκίνος του μαστού ή ωοθηκών σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού).
  • Το αν παλαιότερα η γυναίκα έπασχε από καρκίνο του μαστού (διηθητικό ή μη διηθητικό - in situ).
  • Η ύπαρξη άτυπης υπερ­πλα­σίας σε μία βιοψία μαστού.
  • Η μεγάλη κα­τα­νά­λω­ση oι­νo­πνεύ­μα­τoς.
  • Τo αντι­συλ­λη­πτι­κό χά­πι και η θε­ρα­πεία oρ­μo­νι­κής υπo­κα­τά­στα­σης.
  • Η πα­χυ­σαρ­κία και το μεγάλο ύψoς.
  • Η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η παύση της σε μεγάλη ηλικία.
  • Η με­γά­λη έκ­θε­ση σε ακτι­νo­βo­λία στο παρελθόν για θεραπεία κάποιας πάθησης.
  • Η ατε­κνία ή η από­κτη­ση πρώ­τoυ παι­διoύ σε με­γά­λη ηλι­κία.
  • Διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και φτωχό σε χόρτα, λαχανικά και φρούτα.
  • Μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και γενικότερα η περιβαλλοντική επιβάρυνση από γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες.

Κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο να τονίσουμε το σπουδαίο ρόλο του θηλασμού, της σωματικής δραστηριότητας και της πράσινης διατροφής, αφού σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο ως σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες.

Ο Καρκίνος του Μαστού και η σημασία της πρόληψης

Παρά τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης (η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται και στο άμεσο μέλλον), τα τελευταία χρόνια επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της νόσου, αφού από τις υπάρχουσες στατιστικές προκύπτει πως συνεχώς επιμηκύνεται και βελτιώνεται η επιβίωση όσων γυναικών έχουν προσβληθεί από αυτήν. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και στο γεγονός ότι ολοένα και πιο συχνά η νόσος ανακαλύπτεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξής της.

Αυτή η εξέλιξη προήλθε από δύο βασικές αλλαγές στη στάση των ίδιων των γυναικών:

1) από την αυξημένη επαγρύπνησή τους, που με τη σειρά της οφείλεται στη συνεχή και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους για το πρόβλημα του καρκίνου του μαστού και

2) από την ολοένα και συχνότερη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της προληπτικής πρακτικής.

Ποια είναι η προληπτική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

  1. Η γνώση της εξέτασης των μαστών από την ίδια τη γυναίκα από νεαρή ηλικία (20 ετών), κάθε μήνα.
  2. Η κλινική εξέταση των μαστών από γιατρό κάθε τρία χρόνια από την ηλικία των 20 ετών και κάθε ένα χρόνο από την ηλικία των 40 ετών (κατά προτίμηση ειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού), και
  3. Η τακτική εξέταση με μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών έως την ηλικία που η γυναίκα έχει ακόμα ένα καλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο ρόλος της ψηφιακής μαστογραφίας στη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού

Η εξέλιξη της επιστήμης μάς χάρισε μια εξέταση που μπορεί να φανεί σωτήρια για τη ζωή της γυναίκας. Είναι η πιο ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού (screening test), με ακρίβεια που αγγίζει το 98% των περιπτώσεων. Η Ψηφιακή Μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τη λεπτομερή απεικόνιση του μαστού και μπορεί να μας δώσει σαφείς πληροφορίες για ευρήματα που παρατηρούνται από τον γυναικολόγο μετά από ψηλάφηση στο στήθος.

Στην Ελλάδα η πρώτη μαστογραφία που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για προληπτικούς λόγους γίνεται από τα 40 έτη και πάνω χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια ένδειξη για σύμπτωμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

Ολιστική φροντίδα για τον μαστό στο Κέντρο Μαστού της κλινικής HOSPITALity

Κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να βρει ένα αξιόπιστο κέντρο, στο οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν συστηματικά, με εμπειρία, ευαισθησία και υπευθυνότητα την υγεία του μαστού της και στο οποίο θα λαμβάνει εξειδικευμένη και ολιστική ιατρική καθοδήγηση για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.

Στο Κέντρο Μαστού της κλινικής HOSPITALity κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και για το λόγο αυτό λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πλάνο πρόληψης, παρακολούθησης και θεραπείας. Η εξατομικευμένη προσέγγιση γίνεται με βάση το ατομικό, κληρονομικό και οικογενειακό ιστορικό, καθώς κάθε γυναίκα ανήκει σε διαφορετική ομάδα κινδύνου, ενώ συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες, που αφορούν τις γυναίκες ξεχωριστά.

Το Κέντρο Μαστού είναι πλήρως εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα και στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διεξαγωγή όλου του φάσματος των απαραίτητων εξετάσεων όπως η Ψηφιακή μαστογραφία.

Ευχαριστούμε για τις αναλυτικές πληροφορίες τους ιατρούς, Ευάγγελο Φιλόπουλο, Δ/ντή, χειρουργό Μαστού, Πρόεδρο Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας & Δρ. Δημήτριο Νασίκα, Δ/ντή Χειρουργικής Μαστού HOSPITALity General Clinic.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την HOSPITALity στο τηλέφωνο 210 866 3064 για να ενημερωθείτε και να κλείσετε ραντεβού σας στο Κέντρο Μαστού. Ενημερωθείτε για την κλινική HOSPITALity στο hospitalityclinic.gr και ακολουθήστε την στο Facebook και Instagram.