Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα
Pexels

Αν νόμιζες ότι το γάλα είναι το καλύτερο ρόφημα πριν κοιμηθείς, θα πρέπει να ξανασκεφτείς, καθώς μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το ρόφημα που είναι πραγματικά σύμμαχος για τον ύπνο είναι αυτό που δεν πάει το μυαλό σου. Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι;

Το να πίνει κανείς ένα ποτήρι γάλα πριν από τον ύπνο πιστεύεται συχνά ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσει υπνηλία -αλλά ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Σε μια εκπληκτική νέα μελέτη φέρεται ότι αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν στέφθηκε ως το χειρότερο για να βοηθήσει στον ύπνο- ακόμη και από τον καφέ.

Η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πιουν τσάι, καφέ, γάλα και ζεστή σοκολάτα πριν πέσουν για ύπνο, καθώς οι ειδικοί ύπνου παρακολουθούσαν καθημερινά τις συνήθειες του ύπνου τους. Είναι σοκαριστικό ότι όσοι ήπιαν γάλα είχαν τις χειρότερα αποτελέσματα από όλους, καθώς κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις έξι ώρες και 52 λεπτά, ενώ όσοι κατανάλωσαν καφέ έκαναν πάνω από επτά.

Χρυσά tips για την αποπληρωμή του «χρέους ύπνου» και γιατί δεν πρέπει να «εξοφλήσουμε» με μια κίνηση

Όσοι ήπιαν τσάι βρέθηκαν στην πραγματικότητα στην κορυφή των διαγραμμάτων για την καλύτερη ποιότητα ύπνου, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν ήταν πολύ διαφορετικά από τους συμμετέχοντες με ζεστή σοκολάτα, αναφέρει η Daily Star. Και τα δύο ροφήματα προώθησαν επίσης περισσότερο από μιάμιση ώρα ύπνου REM -που γενικά αναφέρεται ως σημείο στο οποίο αρχίζουμε να βλέπουμε ζωντανά όνειρα.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι αναμφισβήτητα λίγο συγκεχυμένα, καθώς αμέτρητες προηγούμενες μελέτες έχουν αναφερθεί στην ευεργετική επίδραση που έχει το γάλα πριν τον ύπνο. Αυτό οφείλεται κυρίως σε ένα αμινοξύ μέσα στο υγρό που ονομάζεται τρυπτοφάνη, το οποίο θεωρείται ότι έχει ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο μαζί με τη μελατονίνη, μια άλλη φυσική ένωση.

Όμως η σύμβουλος ύπνου, Rosey Davidson στο Just Chill Baby Sleep, υποστηρίζει ότι δεν είναι μια αρκετά απλή συνθήκη, καθώς η αντίδραση του ατόμου στο γάλα βασίζεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Η ίδια δήλωσε στη Mirror: «Το γάλα συχνά συζητείται ως βοήθημα ύπνου λόγω της περιεκτικότητάς του σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ, το οποίο είναι πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης. Αλλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άμεση επίδραση του γάλατος στον ύπνο είναι ανάμεικτα. Ενώ η τρυπτοφάνη μπορεί θεωρητικά να προάγει την υπνηλία, η ποσότητα που βρίσκεται στο γάλα μπορεί να μην είναι αρκετά σημαντική για να προκαλέσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Επιπλέον, οι ατομικές αντιδράσεις στην τρυπτοφάνη μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό».

Οι νέοι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες είναι πιο άτυχοι και στην υγεία-Η έρευνα «πονοκέφαλος»

Παρόλα αυτά, το φαινόμενο placebo που προκαλεί η κατανάλωση γάλατος πριν από τον ύπνο και η πεποίθηση ότι θα μας κάνει να νιώσουμε υπνηλία, μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει χαλάρωση και να δώσει σήμα στο σώμα ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσει.

Η Rosey συνέχισε: «Για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να αποτελέσει μέρος της ρουτίνας τους πριν τον ύπνο και να παρέχει ένα "σύνθημα" ύπνου, στο σώμα.
Τελικά, το αν το γάλα βοηθάει τον ύπνο εξαρτάται απόλυτα από την ευαισθησία του ατόμου στα συστατικά του και το πλαίσιο στο οποίο καταναλώνεται. Για κάποιους, μπορεί να συμβάλλει σε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο, ενώ για άλλους οι επιδράσεις του μπορεί να είναι αμελητέες.

Αν κάποιος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα γάλατος, θα μπορούσε πραγματικά να διαταράξει τον ύπνο του. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να πίνουμε μεγάλες ποσότητες οποιουδήποτε ροφήματος πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου».