FAQ: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το χάπι της επόμενης ημέρας αλλά φοβάσαι να ρωτήσεις

FAQ: Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το χάπι της επόμενης ημέρας αλλά φοβάσαι να ρωτήσεις

Χάπι της επόμενης ημέρας, ή, αλλιώς, επείγουσα αντισύλληψη, γνωστό και με την κωδική ονομασία «Plan B». Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά γι’ αυτό το μικρό χάπι, ίσως να το έχεις πάρει και κάποια στιγμή στη ζωή σου. Το γνωρίζεις καλά όμως, ή είναι γενικά ένα «μυστήριο» για εσένα;

Ναι, έχουμε 2024. Ναι, τώρα έχουμε πιο άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση σε σχέση με παλιότερα. Παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα υπάρχουν μύθοι, αν όχι και ανακρίβειες, σχετικά με το χάπι της επόμενης ημέρας. Και ξέρεις καλά, πως η άγνοια και η λάθος πληροφόρηση δεν είναι πολύ καλοί οδηγοί στον «δρόμο» για να πάρεις μια σωστή απόφαση. Αυτό ισχύει γενικά, αλλά και ειδικά στην περίπτωση της επείγουσας αντισύλληψης.

Και επειδή η γνώση είναι δύναμη, δεν θα σε αφήσουμε να ψάχνεις εδώ κι εκεί για να βρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις που φοβάσαι να κάνεις -αλλά και σε κάποιες που ίσως να μην ήξερες ότι έχεις. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο, με ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα σου φανούν χρήσιμες. Ξεκινάμε;

#1 Πότε μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας θεωρείται μέτρο επείγουσας αντισύλληψης, οπότε το παίρνεις αν είχες σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αν γλίστρησε ή σκίστηκε το προφυλακτικό, αν απέτυχε η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείς (ή, εχμ, την ξέχασες).

#2 Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν λειτουργεί το ίδιο με μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης;

Όχι -εμφατικό όχι, κιόλας- το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι μέθοδος τακτικής αντισύλληψης, οπότε το χρησιμοποιείς μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις (ξαναδιαβάζεις την προηγούμενη ερώτηση).

#3 Πώς και μέχρι πότε μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Μπορείς να λάβεις το χάπι της επόμενης ημέρας όπως τα -δια του στόματος- αντισυλληπτικά χάπια. Δηλαδή, με τη συνοδεία λίγου νερού οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. Η από του στόματος

επείγουσα αντισύλληψη πρέπει να λαμβάνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στην περίπτωση του ellaOne®, που είναι το πιο αποτελεσματικό χάπι επείγουσας αντισύλληψης, η λήψη του μπορεί να γίνει μέχρι και 5 ημέρες (120 ώρες) μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της μεθόδου αντισύλληψης.

#4 Χρειάζομαι ιατρική συνταγή για να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας;

Σου έχουμε καλά νέα. Μπορείς να αγοράσεις το χάπι της επόμενης ημέρας χωρίς ιατρική συνταγή. Αρκεί μια επίσκεψη στο φαρμακείο της γειτονιάς σου, τόσο απλά.

#5Πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας;

Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει ή καθυστερεί την ωορρηξία. Αν το πάρεις όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, μειώνεις τις πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

#6 Αποτελεί το χάπι της επόμενης ημέρας μορφή άμβλωσης;

Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί μόνο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη καθυστερώντας την ωορρηξία. Δεν προκαλεί διακοπή κύησης και δεν είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση υφιστάμενης εγκυμοσύνης. Επομένως, δεν αποτελεί μορφή άμβλωσης/έκτρωσης.

#7 Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας άφοβα σε κάθε περίπτωση;

Δεν μπορείς να πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας αν είσαι ήδη έγκυος ή αν είσαι αλλεργική σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του χαπιού. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσεις με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σου, αν ακολουθείς συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία και φοβάσαι για τυχόν αλληλεπίδραση φαρμάκων ή αν πάσχεις από σοβαρή ηπατική νόσο ή σοβαρό άσθμα.

#8 Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά μου;

Δεν έχει αποδειχτεί ότι αν πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Μάλιστα, στην πραγματικότητα, αυτή επανέρχεται τόσο γρήγορα αφού πάρεις το χάπι, που οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιήσεις αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, όπως προφυλακτικό ή διάφραγμα, μέχρι την επόμενη περίοδό σου.

#9 Μπορεί το χάπι της επόμενης ημέρας να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία ή να διαταράξει την περίοδό μου;

Είναι γνωστό πως όποιο φάρμακο κι αν πάρεις, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Βέβαια, οι τυχόν παρενέργειες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το χάπι της επόμενης ημέρας ellaOne® μπορεί και αυτό να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο ή κοιλιακό άλγος, είναι όμως γενικά πολύ καλά ανεκτό, ενώ ενδέχεται να διαταράξει για λίγες μόνο μέρες τον τρέχοντα κύκλο σου.

#10 Το χάπι της επόμενης ημέρας με προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Θα σε στενοχωρήσουμε αλλά… όχι. Η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι το προφυλακτικό, οπότε προσοχή!

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε με αυτό το βασικό FAQ στο να λύσεις κάποιες απορίες ή στο να καταρρίψουμε κάποιους μύθους. Βλέπεις, είναι επιλογή μας η σωστή πληροφόρηση σε σημαντικά θέματα που μας αφορούν και ένα από αυτά φυσικά, είναι η αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη - που σου προσφέρει το πιο αξιόπιστο χάπι επείγουσας αντισύλληψης, το ellaOne®.

2.jpg

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.

Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaone στην Ελλάδα.

Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.

Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).

VI-24222-ELLAONE-04/2024