Period Shaming: Πότε θα σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για την περίοδό μας;

Period Shaming: Πότε θα σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για την περίοδό μας;

Τι θα έλεγες λοιπόν, να ξεκινήσουμε να μιλάμε ανοιχτά για την περίοδό μας, απαλλαγμένες από στερεότυπα και ταμπού;

Ας ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο, κάνοντας ένα σύντομο κουίζ: Γνωρίζατε ότι μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως, δεν αισθάνονται έτοιμες για την πρώτη τους περίοδο ή πως σχεδόν ένα στα δέκα κορίτσια έχει χάσει το σχολείο επειδή δεν είχε πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου; Αν ήσουν και εσύ κάποτε μέρος των παραπάνω στατιστικών, join the club, διότι δεν είσαι η μόνη.

Βλέπεις, το period shaming, εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα, επιβάλλοντας στις γυναίκες να ντρέπονται και να μην μιλούν ανοιχτά για την περίοδο τους. Και μπορεί σιγά-σιγά, να εξαλείφεται σε έναν βαθμό το κοινωνικό στίγμα της γυναικείας περιόδου, όμως η αλήθεια είναι πως η πιο φυσική και υγιής λειτουργία του οργανισμού μας, εδώ και χρόνια αποτελεί ταμπού.

Τι θα έλεγες λοιπόν, να ξεκινήσουμε να μιλάμε ανοιχτά για την περίοδό μας, απαλλαγμένες από στερεότυπα και ταμπού; Άλλωστε, είναι απλά περίοδος… και πίστεψέ μας, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι. Γι’ αυτό και η Always σε συνεργασία με τον οργανισμό «Strong Me», αποσκοπούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της περιόδου, καθώς και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των νεαρών κοριτσιών.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να γίνεις μέρος της παραπάνω φιλοσοφίας, είναι να ανακαλύψεις τρόπους, οι οποίοι θα σε κάνουν να αγαπήσεις κάθε εκδοχή της γυναικείας σου φύσης. Είσαι έτοιμη;

#1 Μίλα ανοιχτά για την περίοδό σου

Είναι αλήθεια, πως οι περισσότερες, ειδικά όταν βρισκόμαστε με πολλά άτομα στον ίδιο χώρο, αισθανόμαστε ακόμη πιο αμήχανα να πούμε την λέξη «περίοδος», διότι πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη έκφραση θα σχολιαστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη της Always που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 85% των νέων προσπάθησαν να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν περίοδο από τους γύρω τους.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα έχεις περίοδο, μην το κρύψεις και μην φοβηθείς να το παραδεχτείς. Μπορεί στην αρχή να αισθανθείς άβολα, όμως πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσεις πόσο απελευθερωτικό είναι να λες απλά την αλήθεια σου.

#2 Ενημερώσου για τη γυναικεία σου φύση

Αν μη τι άλλο, η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι το Α και το Ω, εάν θέλεις να σπάσεις τα στερεότυπα γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στην περίοδό σου. Γι’ αυτόν τον λόγο, η «Always» -που στέκεται πάντα δίπλα στις γυναίκες και στην ενδυνάμωσή τους- σε συνδυασμό με τον οργανισμό «Strong Me» και την καμπάνια #stopperiodshaming, ανοίγουν μια συζήτηση, θέτοντας ζητήματα που έχουν πραγματική σημασία για τη ζωή των κοριτσιών.

Με ορόσημο το μήνυμα κατά του period shaming, μέχρι και τον Μάιο, θα πραγματοποιήσουν workshops σε τέσσερα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Τι θα έλεγες λοιπόν, να παρακολουθήσεις και εσύ ένα από τα συγκεκριμένα εργαστήρια, τα οποία μάλιστα θα μεταδοθούν και μέσω livestreaming, με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή, έτσι ώστε να ενημερωθείς και να ευαισθητοποιηθείς ακόμη περισσότερο σχετικά τα έμφυλα στερεότυπα;

Πιο συγκεκριμένα, τα workshops -που έχουν στόχο να φέρουν γυναίκες και άντρες μαζί και όχι απέναντι- θα καλύψουν διάφορες θεματικές και θα ανοίξουν συζητήσεις για θέματα taboo, όπως το period shaming, την ενδυνάμωση των κοριτσιών και τυχόν εμπόδια που αντιμετωπίζουν τόσο μέσα στο «φοιτητικό» περιβάλλον όσο και στην υπόλοιπη καθημερινότητα τους.

1716545132351-288528883-image003.jpg

#3 Γίνε και εσύ μέρος της λύσης

Και για εσένα, που αναρωτιέσαι πώς θα γίνεις μέρος της καμπάνιας #StopPeriodShaming, βάζοντας «τέλος» στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις γύρω από την περίοδό σου, αρκεί να ακολουθήσεις το παράδειγμα της Always, που θα σου θυμίσει τους λόγους, για τους οποίους η περίοδός σου, είναι απλά περίοδος…και δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι.

Άλλωστε, όσο περισσότερα γνωρίζεις για τη φυσιολογική λειτουργία της περιόδου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μιλήσεις και εσύ ανοιχτά γι’ αυτή. Γι’ αυτό μην χάνεις άλλο χρόνο, μάθε όλα όσα θα σε κάνουν να μιλάς ανοιχτά για την περίοδό σου και γιατί όχι, παρακίνησε και τις φίλες σου να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου.

1716545149218-482200927-image005.jpg

Κι όμως, όλες μαζί μπορούμε να καταφέρουμε την εξάλειψη των στερεοτύπων για την περίοδό μας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να δράσουμε συλλογικά και φυσικά, να συνειδητοποιήσουμε την υποχρέωση που έχουμε -πρώτα και πάνω απ’ όλα- απέναντι στον εαυτό μας και στο γυναικείο φύλο. Με σύμμαχό μας την Always λοιπόν, που μας στηρίζει πάντα στις πιο απαιτητικές ημέρες του μήνα, τόσο με τα προϊόντα της όσο και με τη χρόνια δράση της για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, θα καταφέρουμε να γίνουμε μέλη μιας κοινωνίας ισότητας, που θα μας δίνει καθημερινά το boost που χρειαζόμαστε για ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση.