Οκτώ μύθοι για την επείγουσα αντισύλληψη που οφείλεις να γνωρίζεις 

Οκτώ μύθοι για την επείγουσα αντισύλληψη που οφείλεις να γνωρίζεις 

Αν έχεις ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας, με την αποτελεσματικότητά του ή τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, μάλλον θα θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια που «ρίχνει φως» σε κάποιους από τους πιο κοινούς μύθους.

Υπάρχουν μερικά θέματα που, αν και υπάρχει πολλή πληροφορία γι’ αυτά, συνδέονται με πολλούς μύθους ενώ δεν θα έπρεπε. Ένα από αυτά, μάλιστα, είναι η επείγουσα αντισύλληψη και, πιο συγκεκριμένα, το χάπι της επόμενης ημέρας.

Με αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα stop σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση (ή παραφιλολογία, πες την όπως θες) γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι απλώς ενοχλητική -μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη.

Αν έχεις ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί το χάπι της επόμενης ημέρας, με την αποτελεσματικότητά του ή τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, μάλλον θα θέλεις να διαβάσεις τη συνέχεια που «ρίχνει φως» σε κάποιους από τους πιο κοινούς μύθους.

Μύθος Νο 1: Το χάπι της επόμενης ημέρας λειτουργεί όπως μια τακτική μέθοδος αντισύλληψης

Το χάπι της επόμενης ημέρας, ή χάπι επείγουσας αντισύλληψης, θεωρείται μέτρο επείγουσας αντισύλληψης και δεν πρέπει επ’ ουδενί να το χρησιμοποιείς ως τακτική αντισύλληψη. Μπορεί η επείγουσα αντισύλληψη να λειτουργεί παρόμοια με το -δια του στόματος αντισυλληπτικό χάπι- καθώς και τα δύο επηρεάζουν την ωορρηξία, δεν είναι όμως καθόλου το ίδιο. Και αυτό, διότι το χάπι της επόμενης ημέρας έχει δημιουργηθεί και μελετηθεί κλινικά ως χάπι που το παίρνεις σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αν είχες σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αν γλίστρησε ή σκίστηκε το προφυλακτικό ή αν ήταν αποτυχημένη η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιείς (ή ακόμη και εάν την αμέλησες τελείως).

Μύθος Νο 2: Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μία μορφή άμβλωσης Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί μόνο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη καθυστερώντας την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ωάριο στη σάλπιγγα για να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί από μία γυναίκα που είναι ήδη έγκυος, δεν θα διακόψει αυτήν την εγκυμοσύνη. Επομένως, δεν αποτελεί μορφή άμβλωσης.

Μύθος Νο 3: Το χάπι της επόμενης ημέρας θα αναστατώσει την περίοδό μου

Το χάπι της επόμενης ημέρας δρα παρεμποδίζοντας ή αναβάλλοντας την ωορρηξία στον τρέχοντα καταμήνιο κύκλο της περιόδου σου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σου ή να προκαλέσει περισσότερη -ή λιγότερη- αιμορραγία από τη συνηθισμένη. Όμως, δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση. Στον μεθεπόμενο καταμήνιο κύκλο σου, όλα θα είναι και πάλι όπως τα ξέρεις.

Μύθος Νο 4: Το χάπι της επόμενης ημέρας με προστατεύει από την πιθανότητα εγκυμοσύνης μέχρι να τελειώσει ο κύκλος μου

Το χάπι της επόμενης ημέρας σε καλύπτει, με πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, μόνο για τη συγκεκριμένη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Εάν έρθεις ξανά σε επαφή, αφού πάρεις το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια μέθοδο αντισύλληψης φραγμού -όπως προφυλακτικό ή διάφραγμα- μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη περίοδός σου. Όπως και να έχει, για να μηδενίσεις την πιθανότητα τυχόν μελλοντικών ατυχημάτων, θα πρέπει να βρεις την κατάλληλη για εσένα μέθοδο τακτικής αντισύλληψης.

Μύθος Νο 5: Αν πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας θα με πιάσει ναυτία

Είναι αλήθεια, πως κάποιες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία – όπως και κάποιες άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες - αφού πάρουν το χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, είναι πολύ ήπια. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, κάνεις εμετό μέσα σε τρεις ώρες από τη στιγμή που πήρες το χάπι, θα πρέπει να πάρεις άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όταν θα αγοράσεις το χάπι της επόμενης ημέρας, ο φαρμακοποιός θα σου κάνει ερωτήσεις για να διαπιστώσει ποιο είναι το κατάλληλο χάπι για εσένα.

Μύθος Νο 6: Το χάπι της επόμενης ημέρας θα επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά μου

Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος μύθος που συνδέεται με το χάπι της επόμενης ημέρας. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Ίσα ίσα, επανέρχεται τόσο γρήγορα αφού πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας, που συνίσταται να γίνει χρήση μίας αντισυλληπτικής μεθόδου φραγμού -όπως το προφυλακτικό ή το διάφραγμα- μέχρι να έρθει η επόμενη περίοδός σου. Πολλές γυναίκες χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή επείγουσα αντισύλληψη, χωρίς αυτό να τις εμποδίσει αργότερα να αποκτήσουν παιδιά, όταν αποφάσισαν να γίνουν μητέρες. Έτσι, μπορείς να πάρεις επείγουσα αντισύλληψη περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής ζωής σου, όταν – εκτάκτως - χρειαστεί, και πάλι να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σου γονιμότητα.

Μύθος Νο 7: Αν πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας δεν χρειάζεται να φοβάμαι για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που προστατεύει από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι το προφυλακτικό, οπότε δεν πρέπει να εφησυχαστείς. Έτσι, αν είχες σεξουαλική επαφή χωρίς να πάρεις κάποια προφύλαξη, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να κάνεις εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Μύθος Νο 8: Δεν μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας δύο φορές κατά τη διάρκεια του ίδιου καταμήνιου κύκλου Αυτή η πρόταση περιέχει και μια δόση αλήθειας και μια δόση μύθου. Τι σημαίνει αυτό; Όπως προκύπτει και από το όνομα «επείγουσα αντισύλληψη», το χάπι της επόμενης ημέρας συνιστάται για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και όχι ως μία τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Ωστόσο η ζωή δεν εξελίσσεται πάντα με αυτόν τον τρόπο και ξέρουμε πως ατυχήματα μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή. Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε επείγουσα αντισύλληψη δύο φορές στον ίδιο κύκλο, θα πρέπει πρώτα να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού ή ενός φαρμακοποιού.

Αν τώρα έχεις περισσότερες απορίες για τον τρόπο δράσης και λήψης της επείγουσας αντισύλληψης, το ellaOne®, είναι εδώ για να απαντήσει σε όλα σου τα ερωτήματα.

2.jpg

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.

Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaone στην Ελλάδα.

Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.

Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).

VI-24226-ELLAONE-04/2024.