Έλεγχος γονιμότητας: Τι είναι η εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ)

Έλεγχος γονιμότητας: Τι είναι η εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (ΑΜΗ)

Ένα χρήσιμο εργαλείο γνώσης και καθοδήγησης, αποτελεί ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών, μέσω της εξέτασης για την Αντιμυλλέριο Ορμόνη - ΑΜΗ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Η εξέταση ΑΜΗ, δείχνει αν υπάρχουν ικανά αποθέματα ωαρίων, προσφέροντας ουσιαστικά τη γνώση για το επίπεδο γονιμότητας μιας γυναίκας.

Όπως τονίζει ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ, πρόκειται για μία από τις αρχικές βασικές εξετάσεις που αποτελούν την πυξίδα στο ταξίδι για την απόκτηση παιδιού.

Ο έλεγχος της Αντιμυλλέριου Ορμόνης - ΑΜΗ γίνεται με μία απλή αιματολογική εξέταση, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου, χωρίς νηστεία και χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, αν και για ακόμα πιο ασφαλή αποτελέσματα, καλό είναι να μην έχουν ληφθεί προηγουμένως ορμονικά φάρμακα.

Τι είναι η Αντιμυλλέριος Ορμόνη - ΑΜΗ

Μια γυναίκα γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωάρια. Μέχρι την εφηβεία, ο αριθμός ωαρίων μιας γυναίκας είναι σχεδόν ο ίδιος με τη στιγμή της γέννησής της. Στην ηλικία των 25 ετών, τα ωάρια έχουν μειωθεί περίπου στις 300.000 και δέκα χρόνια μετά στα 35, η μείωση γίνεται ακόμα πιο απότομη μέχρι να εξαντληθούν όλα τα ωάρια και τότε ξεκινά η εμμηνόπαυση.

Η Αντιμυλλέριος Ορμόνη - ΑΜΗ, παράγεται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών και αντικατοπτρίζει το απόθεμα που υπάρχει στις ωοθήκες. Παρέχει ακριβείς πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που έχουν απομείνει. Με δεδομένο ότι όσο αυξάνεται η ηλικία μιας γυναίκας, τόσο μειώνονται τα ωάρια, η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη στις ηλικίες 30-35 ετών, τότε δηλαδή που αρχίζει και μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη επειδή χρησιμεύει στην κατανόηση του δείκτη γονιμότητας και της ποσότητας των ωαρίων στις ωοθήκες, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στον προγραμματισμό των αποφάσεων για την απόκτηση παιδιού, είτε με φυσικό τρόπο, είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ωστόσο, η εκτίμηση του αποτελέσματος της εξέτασης, ανεξάρτητα από το αν είναι χαμηλά ή υψηλά, προϋποθέτει μία σύνθετη ανάγνωση, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες.

Ο γιατρός που θα κρίνει τα αποτελέσματα της εξέτασης, θα αξιολογήσει την τιμή της Αντιμυλλέριου Ορμόνης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, διότι η ΑΜΗ δείχνει την ποσότητα των ωαρίων και όχι την ποιότητα τους. Η ΑΜΗ καθοδηγεί, αλλά δεν αποτελεί τον απόλυτο δείκτη ελέγχου της γονιμότητας, όπως εξηγεί ο κ. Ι. Βασιλόπουλος.

Οι τιμές των επιπέδων της Αντιμυλλέριου Ορμόνης, το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας καθώς και άλλες εξετάσεις γονιμότητας, αποτελούν τη βάση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εμπόδια στη σύλληψη παιδιού με φυσιολογικό τρόπο.

Π.χ. υψηλά επίπεδα ΑΜΗ μπορεί να συνδέονται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ή με ακανόνιστο εμμηνοροϊκό κύκλο, ενώ χαμηλά επίπεδα ΑΜΗ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο φυσικής γονιμοποίησης, καθώς σημασία δεν έχει μόνο ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και η ποιότητά τους.

Αντιμυλλέριος ορμόνη και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα της ΑΜΗ από 1,5 έως 4,0 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά. Αν η τιμή είναι κάτω από 1,5 ng/ml, αυτή υποδηλώνει μειωμένα αποθέματα στις ωοθήκες, οπότε η γυναίκα θα πρέπει να σκεφθεί την επιλογή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η λήψη ενός ικανού αριθμού εμβρύων για εμβρυομεταφορά, επηρεάζεται από τον αριθμό των ωαρίων που ανακτώνται για εξωσωματική γονιμοποίηση. Λιγότερα ωάρια μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα έμβρυα προς μεταφορά.

Οι γυναίκες με χαμηλές τιμές AMH μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών για την λήψη ωαρίων, ενώ οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα Aντιμυλλέριου Ορμόνης μπορεί να είναι ευαίσθητες σε υπερδιέγερση ωοθηκών, οπότε ο γιατρός θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα τη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που πρέπει να έχει στη διάθεσή της κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, προκειμένου να γνωρίζει τα επίπεδα γονιμότητας της. Η πρόληψη και η γνώση, ειδικά σε θέματα υγείας και οικογένειας, είναι δύναμη και η αρχή της λύσης των περισσότερων προβλημάτων.

BASILOPOYLOS.jpg

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος είναι μαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος που ειδικεύεται στην γυναικολογική ενδοκρινολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη λαπαροενδοσκοπικη χειρουργική του Πανεπιστημίου Rene Descartes στο Παρίσι.(Université Paris V)

Από το Σεπτέμβριο του 2015 υπήρξε συνιδρυτής και εξακολουθεί να τελεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής INSTITUTE OF LIFE – IASO .
Αποφοίτησε από τη Λεόντειο Σχολή και έλαβε ιατρικό πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Ελληνικό Ναυτικό ως ιατρός, μετέβη στην Ελβετία, όπου και εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της μαιευτικής και γυναικολογίας, ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που θέσπισε η Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παραμονής του στην Ελβετία, κέρδισε τον τίτλο του Chef de Clinique.

Μετά την ειδικότητά του στην μαιευτική και γυναικολογία, ακολούθησε τον διεθνούς φήμη καθηγητή Γενεύης ,Dominique de Ziegler στο Παρίσι , όπου και εξειδικεύτηκε στην Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

μέχρι το τέλος του 2009.

Στις αρχές του 2010, έπειτα από μια 10ετια , επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ .Είναι παντρεμένος με την επεμβατική ακτινολόγο και υπεύθυνη του τμήματος Παιδοακτινολογίας του νοσοκομείου Ιασώ Παίδων , Χρυσάνθη Χλαπουτάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.