Μαύρο σκόρδο: Η άγνωστη σούπερ τροφή με απίθανες ευεργετικές ιδιότητες που θα ξαφνιάσουν

Μαύρο σκόρδο: Η άγνωστη σούπερ τροφή με απίθανες ευεργετικές ιδιότητες που θα ξαφνιάσουν

Δεν γίνεται πολύς λόγος για αυτό, όμως το μαύρο σκόρδο ενδέχεται να κάνει ακόμη περισσότερο καλό στην υγεία από το λευκό που όλοι ξέρουμε.

Σούπερ τροφή, ή Superfood, όπως χρησιμοποιείται ευρέως, είναι ο όρος που χαρακτηρίζει προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετική δράση για την υγεία.

Σε αυτά ανήκουν οι σπόροι chia, τα μύρτιλα ή το σπανάκι. Μία από αυτές τις τροφές είναι και το μαύρο σκόρδο, για το οποίο γίνεται ολοένα και περισσότερη συζήτηση τον τελευταίο καιρό.

Το πρωινό superfood που προτείνουν οι ειδικοί για απώλεια βάρους

Λίγα λόγια για το μαύρο σκόρδο

Το μαύρο σκόρδο είναι ένα προϊόν, για το οποίο τα τελευταία χρόνια ακούς όλο και συχνότερα. Ωστόσο, ήταν ήδη γνωστό στην αρχαιότητα, με τις χώρες της Βορειοανατολικής Ασίας να θεωρούνται η “πατρίδα” του. Αποτελεί μια καλή εναλλακτική στο «παραδοσιακό» λευκό σκόρδο, το οποίο χρησιμοποιείς συχνά στην κουζίνα, αλλά δυστυχώς η έντονη γεύση και μυρωδιά του δεν είναι πάντα ευχάριστες.

Αν και προέρχεται από το λευκό σκόρδο, το μαύρο σκόρδο διαφέρει εντελώς σε γεύση, άρωμα και ιδιότητες. Δημιουργείται μέσα από μια διαδικασία παρατεταμένης ζύμωσης σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία, που διαρκεί συνήθως 4–6 εβδομάδες.

Σε αυτό το διάστημα, το σκόρδο μαυρίζει, χάνει τη χαρακτηριστική του ένταση και αποκτά πιο ήπια γεύση με μια ελαφριά επίγευση καραμέλας, ενώ τα δραστικά συστατικά του απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σου.

Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, το μαύρο σκόρδο γίνεται πηγή πολλών πολύτιμων ενώσεων:

  • S-αλλυλοκυστεΐνη (ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό)
  • Δι-αλλυλο-σουλφίδιο
  • Πολυφαινόλες με αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βιταμίνες και μέταλλα
https://www.instagram.com/p/DLRZiJJMrww

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το μαύρο σκόρδο είναι πραγματικός θησαυρός για την υγεία σου. Πάνω απ’ όλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενισχύοντας τον οργανισμό σου απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει μάλιστα περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό σκόρδο.

Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην καταπράυνση των φλεγμονών και στην υποστήριξη των διαδικασιών ανάπλασης του οργανισμού. Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθά και στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης.

Όπως και το λευκό σκόρδο, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας σε από λοιμώξεις. Είναι επίσης πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματός σου.

Συμπεριλαμβάνοντας το μαύρο σκόρδο στη διατροφή σου, κερδίζεις πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μπορείς να το καταναλώσεις απευθείας ή να το χρησιμοποιήσεις σε διάφορα πιάτα: σάλτσες, dressings, ζυμαρικά, βελουτέ σούπες, σαλάτες ή αλείμματα για ψωμί. Χάρη στη μοναδική του γεύση, μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σε γλυκά.

Επειδή είναι ήπιο, αποτελεί καλύτερη εναλλακτική για σένα που έχεις ευαίσθητο στομάχι σε σχέση με το κλασικό σκόρδο – ερεθίζει λιγότερο το πεπτικό σύστημα και έτσι είναι πιο εύπεπτο. Γι’ αυτό, το μαύρο σκόρδο μπορεί να γίνει ένας σύμμαχος της υγείας σου και παράλληλα ένα ξεχωριστό συστατικό στην κουζίνα σου.