Τι προτείνει ένας νευρολόγος να προσθέσεις στον καφέ, για να φροντίσεις τον εγκέφαλο & τη μνήμη σου
Tο δημοφιλές ρόφημα μπορεί να γίνει ακόμη πιο ωφέλιμο για τον εγκέφαλό σου αν του προσθέσεις ορισμένα συστατικά.
Μάθε πώς μπορείς να ενισχύσεις τα οφέλη του πρωινού καφέ σου με αυτά τα συστατικά, που προάγουν τη μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου και τις γνωστικές λειτουργίες, σύμφωνα με τις συμβουλές ενός ειδικού νευρολόγου.
Ο Δρ. Brandon Crawford, Αμερικανός νευρολόγος, αποκάλυψε πέντε μπαχαρικά που μπορούν να μετατρέψουν τον καφέ σου σε ελιξίριο μνήμης και ψυχικής υγείας. Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα She Finds, μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ, η κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι δεν ενισχύουν μόνο τη γεύση του καφέ σου, αλλά διαθέτουν και πολλές νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Αυτά τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και άλλα συστατικά που σε βοηθούν να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή και να προλάβεις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Κανέλα: ασπίδα απέναντι στο οξειδωτικό στρες
Σύμφωνα με τον ειδικό, η κανέλα ξεχωρίζει χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα απέναντι στο οξειδωτικό στρες – έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι καθοριστικό για τις βέλτιστες γνωστικές λειτουργίες.
Τα ληγμένα μπαχαρικά στο ντουλάπι μπορούν να γίνουν τα ωραιότερα κεριά
Τζίντζερ και κουρκουμάς: το δυναμικό δίδυμο
Το τζίντζερ σε βοηθά να εξισορροπείς τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό σου, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και την πνευματική σου εγρήγορση. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μειώνουν τις βλάβες στον εγκέφαλο και το οξειδωτικό στρες.
Ο κουρκουμάς, και ιδιαίτερα η δραστική του ουσία, η κουρκουμίνη, αποτελεί έναν ακόμη σύμμαχο της εγκεφαλικής σου υγείας. Όπως εξηγεί ο Crawford, αυτό το μπαχαρικό αυξάνει τα επίπεδα του BDNF, μιας ορμόνης που προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και καταπολεμά τις εκφυλιστικές διεργασίες στον εγκέφαλο. Παράλληλα, η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση του προστατεύει τη μνήμη σου και τις γνωστικές σου λειτουργίες.
3 φρούτα για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά
Μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι: το κερασάκι στην τούρτα
Το μοσχοκάρυδο δεν προσφέρει μόνο μια ζεστή, αρωματική γεύση στον καφέ σου, αλλά έχει και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που ενισχύουν τη μνήμη και αποτρέπουν τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων. Επιπλέον, συνδέεται με θετική διάθεση.
Το μαύρο πιπέρι, από την άλλη, αποτελεί μια αναπάντεχα εξαιρετική προσθήκη στον καφέ σου. Αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης από την κουρκουμά, ενισχύοντας έτσι τα ευεργετικά της αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Παράλληλα, βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Η ενσωμάτωση αυτών των μπαχαρικών στη καθημερινή σου ρουτίνα κατανάλωσης καφέ είναι ένας απλός και γευστικός τρόπος για να φροντίζεις μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλό σου. Όπως τόνισε ο Δρ. Crawford, ο συνδυασμός κανέλας, τζίντζερ, κουρκουμά, μοσχοκάρυδου και μαύρου πιπεριού μπορεί να μετατρέψει τον καφέ σου σε πραγματικό ελιξίριο μνήμης, συγκέντρωσης και ψυχικής υγείας.
