4 επιτυχίες της ιατρικής μέσα στο 2012

4 επιτυχίες της ιατρικής μέσα στο 2012

Μέσα στο 2011 η επιστήμη κατάφερε πολλά σε αρκετούς τομείς της ιατρικής. Τι μπορούμε να περιμένουμε, όμως, μέσα στο 2012;

Μέσα στο 2011 η ιατρική κατάφερε μεγάλα κατορθώματα. Ο Dallas Wiens από τις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος αποδέκτης μιας πλήρους μεταμόσχευσης προσώπου, η Gabrielle Giffords, πολιτικός από την Αριζόνα, επέζησε από μια σφαίρα που διαπέρασε τον εγκέφαλό της, και οι ερευνητές του ιού HIV βρήκαν τρόπο να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής κατά 96%.

Μετά από αυτά, τι μπορούμε άραγε να περιμένουμε από την ιατρική επιστημονική κοινότητα μέσα στο 2012; Μια ομάδα από εμπειρογνώμονες επιστήμονες, καθένας στον τομέα της ειδικότητάς του, συνέθεσαν μια λίστα με 4 προβλέψεις σχετικά με τις προόδους που θα έχουμε μέσα στη χρονιά.

  1. Η ιατρική θα πλησιάσει περισσότερο στην θεραπεία του καρκίνου μέσω εμβολίων: Η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία είναι οι πιο διαδεδομένες θεραπείες κατά του καρκίνου αυτή τη στιγμή, αλλά εδώ και 20 χρόνια οι ερευνητές εξερευνούν τη χρήση θεραπευτικών εμβολίων. Μέσα στο 2012, αυτές οι προσπάθειες μπορεί επιτέλους να καρποφορήσουν. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής, έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 250 κλινικές δοκιμές με εμβόλια κατά του καρκίνου, 34 από αυτές για τον καρκίνο του μαστού. Τα εμβόλια αυτά, άπαξ και λειτουργήσουν, θα μπορούν να χορηγούνται σε πολλούς ανθρώπους, ενώ κάποια άλλα θα μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής.
  2. Θα προχωρήσει η ανάπτυξη για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας: Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι μια εξουθενωτική και θανατηφόρα ασθένεια, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο μέσα στο 2010 μέτρησε 216εκ. κρούσματα και 655.000 θανάτους, κυρίως σε παιδιά. Οι κοινότητες μπορούν να περιορίσουν τα κρούσματα μέσω καταπολέμησης των κουνουπιών, κανένα εμβόλιο όμως δεν μπορεί να τα αποτρέψει. Πριν λίγο καιρό, όμως, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τράβηξαν πάνω τους την προσοχή ολόκληρου του κόσμου ανακοινώνοντας πως ανέπτυξαν ένα εμβόλιο που θα μπορεί να σταματήσει πολλά από τα στελέχη του πιο θανατηφόρου παράσιτου της ελονοσίας, του P. Falciparum, γεγονός που απέδειξαν οι δοκιμές τους πάνω σε ζώα. Πρόκειται ωστόσο για ένα αρκετά περίπλοκο εμβόλιο το οποίο, παρότι είναι το πιο αποτελεσματικό από όσα έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και επιφυλάξεις, μέχρι τουλάχιστον να δούμε αποτελέσματα σε ανθρώπους.
  3. Εκατομμύρια άνθρωποι θα αναπνέουν ευκολότερα, χάρη στους νέους κανονισμούς: Τον Δεκέμβριο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε νέα όρια για τις εκπομπές υδραργύρου και τοξινών στον αέρα, το οποίο λέγεται πως θα αποτρέπει 11.000 πρόωρους θανάτους και 4.700 εμφράγματα, ετησίως. Πολλές ομάδες από την βιομηχανία του άνθρακα αντιμετώπισαν αρνητικά αυτή τη κίνηση, υποστηρίζοντας πως αυτός ο κανονισμός θα καταστρέψει πολλές δουλειές, θα αυξήσει το κόστος ενέργειας και θα κάνει ακόμα και τον ηλεκτρισμό λιγότερο αξιόπιστο. Η ιατρική κοινότητα, όμως, χαιρέτησε με ενθουσιασμό τους νέους κανονισμούς λέγοντας πως θα προσφέρουν τεράστια οφέλη σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Οι νέοι κανονισμοί της EPA θα περιορίζουν την ποσότητα υδραργύρου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εγκαθίσταται στο νερό και μετατρέπεται σε μεθυλικό υδράργυρο και στη πορεία περνά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ψαριών. Η νευροτοξίνη της μπορεί να εισχωρήσει στον άνθρωπο και να τον βλάψει, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα. Η νέα νομοθεσία θα κόψει επίσης περισσότερες από 60 τοξίνες που απελευθερώνονται στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό, το χρώμιο και το νικέλιο. Η κίνηση αυτή θα εμποδίσει χιλιάδες πρόωρους θανάτους, δεκάδες χιλιάδες καρδιακές προσβολές, περιπτώσεις βρογχίτιδας και επεισόδια άσθματος.
  4. Πολλά σημαντικά φάρμακα θα γίνουν φτηνότερα: Πολλά επώνυμα φάρμακα με κορυφαίες πωλήσεις στις ΗΠΑ πρόκειται να χάσουν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους μέσα στο 2012 και οι δημιουργοί τους θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν διάφορες μορφές φαρμάκων για την καρδιά, τον διαβήτη και την αυτοάνοση νόσο του Enbrel σε χαμηλότερες τιμές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πολύ πιθανό να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, αλλά η αλλαγή αυτή θα μειώσει τις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης για εκατομμύρια ασθενών στην Αμερική που υποφέρουν από προβλήματα καρδιάς, άσθματος, διαβήτη και από χρόνιο πόνο.