H υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ... Κολλάει

H υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ... Κολλάει

Ή, όπως λέμε, με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Είχατε ποτέ σκεφτεί πως αν ο συνάδελφος σας μετά τη δουλειά πίνει ένα ποτό παραπάνω αυτόματα παρασύρεστε και εσείς να καταναλώνετε παραπάνω αλκοόλ; Μπορεί να έχετε περάσει προ πολλού την εφηβεία, όμως, η «πίεση των συνομηλίκων» στο θέμα αλκοόλ δεν κοιτάει χρόνια.

Έτσι τουλάχιστον αποδεικνύει επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με την οποία το 70% των ανθρώπων που ο περίγυρός τους πίνει παραπάνω, εν τέλει καταναλώνουν και αυτοί περισσότερο αλκοόλ. Και που είναι το κακό; Υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών νόσων, ασθενειών του εγκεφάλου, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πως μπορείτε, όμως, να το αποφύγετε; Καθώς δεν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε υγιή ζωή και κοινωνική ζωή, αν έχετε κάποιο rendez-vous με ανθρώπους που ξέρετε πως του «δίνουν και καταλαβαίνει», απλά αργήστε λίγο για να γλυτώσετε τουλάχιστον ένα δυο ποτά, ενώ εν γένει ακολουθήστε τον κανόνα ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτ'ηρι αλκοόλ. Τέλος, μπορείτε απλά πριν μπείτε στο μπαρ να αποφασίσετε πόσα ποτά θα καταναλώσετε και να πειθαρχήσετε σε αυτήν σας την απόφαση.