Το μέλλον της γυναικολογίας είναι εδώ και ακούει στο όνομα: Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Το μέλλον της γυναικολογίας είναι εδώ και ακούει στο όνομα: Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής τα τελευταία χρόνια, με ευρύ φάσμα εφαρμογών και σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, που δεν πρέπει να σας τρομάζει μόνο και μόνο επειδή έχει να κάνει με χειρουργείο.

Η Λαπαροσκοπική Χειρουργική, γνωστή και ως Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που εξελίχθηκε θεαματικά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, έχοντας φτάσει να αποτελεί την πιο σύγχρονη, ασφαλή και αναίμακτη μέθοδο διάγνωσης-αντιμετώπισης και θεραπείας αρκετών παθήσεων της κοιλιάς.

Για την εξάσκηση της μεθόδου αυτής προαπαιτείται οργάνωση εξειδικευμένου κέντρου και ιατρικού προσωπικού, ενώ η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο με γενική νάρκωση και μετέπειτα νοσηλεία του ασθενή που διαρκεί από 24 έως 36 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η Λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται με τέσσερις μικρές οπές (οι τρεις διαμέτρου 0,5cm στο ύψος του τριχωτού και η πρώτη διαμέτρου 1cm στον ομφαλό) και την είσοδο, μέσω αυτών, ενός λαπαροσκοπίου που συνδέεται με μονάδα παραγωγής laser και μερικών λεπτών ειδικών, ατραυματικών, εργαλείων. Τα πλεονεκτήματα των ακτινών laser εστιάζονται στην ακρίβεια της τομής και εξάχνωσης των ιστών (δηλαδή τη μετατροπή τους από στερεή μορφή σε αέριο), ενώ θεωρούνται ιδανικές για την θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με την υπογονιμότητα.

Πιο αναλυτικά η Λαπαροσκοπική εκτελεί σχεδόν όλο το φάσμα των γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, από θεραπεία ενδομητρίωσης, αφαίρεση κύστεων (ωοθηκικών ή παραωοθηκικών) και εξωμήτριο κύηση, έως αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας και αντιμετώπιση χρόνιου πυελικού πόνου.

Τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής για τους ασθενείς είναι:
•Αμελητέο χειρουργικό τραύμα
•Μικρότερη απώλεια αίματος
•Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας
•Ταχεία ανάρρωση
•Γρηγορότερη έξοδο από το νοσοκομείο
•Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα
•Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
•Μεγέθυνση εικόνας 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός
•Έλλειψη επαφής με το αίμα του ασθενούς, προφυλάσσοντας την χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, όπως ηπατίτιδα και AIDS.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προωθείται πολύ, κυρίως στο εξωτερικό προς το παρόν, η χρήση Ρομποτικής στην εξάσκηση της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, όπου συντελεί αισθητά στην μείωση του χειρουργικού χρόνου, την μείωση του απαιτούμενου εκπαιδευμένου προσωπικού στην χειρουργική αίθουσα, αλλά και στην μείωση του κόστους νοσηλείας των ασθενών.

Οι ρομποτικοί βραχίονες, πέρα από την χειρουργική τους αξία ως συστήματα χειρισμού του λαπαροσκοπίου, παρέχουν την δυνατότητα μεταφοράς και ελέγχου του χειρουργικού πεδίου από απόσταση. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό ο έμπειρος χειρουργός να καθοδηγεί από απόσταση τον λιγότερο έμπειρο συνάδελφο του.

Η λαπαροσκόπηση και η εφαρμογή της στην χειρουργική αποτελεί μία καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, και πρέπει να εφαρμόζεται σε κέντρα που παρέχουν τον κατάλληλο λαπαροσκοπικό και αναισθησιολογικό εξοπλισμό από έμπειρη χειρουργική ομάδα προς αποφυγή επιπλοκών.

Τηρουμένων όλων των χειρουργικών-λαπαροσκοπικών «αρχών» που συνεχώς εμπλουτίζονται και εδραιώνονται, η λαπαροσκοπική χειρουργική φαίνεται να αποτελεί το παρόν και το μέλλον της χειρουργικής.