Ποδήλατο: ποια είναι η ιδανική στάση για τα μέγιστα ευεργετικά αποτελέσματα;

Ποδήλατο: ποια είναι η ιδανική στάση για τα μέγιστα ευεργετικά αποτελέσματα;

Ο ιατρός Παναγιώτης Νταγιόπουλος σας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή στάση πάνω στο ποδήλατο και τα ευεργετικά αποτελέσματα της ποδηλασίας.

Πολλοί ασθενείς προσέρχονται με απορίες για την πιθανή ευεργετική ή βλαπτική δράση του ποδήλατου στα ορθοπαιδικά τους προβλήματα. Το ποδήλατο είναι μια ιδανική μορφή άσκησης, όπως λέγεται στην ιατρική, «κλειστής αλυσίδας» λόγω της κίνησης που κάνει το κάτω άκρο, παραμένοντας διαρκώς σε επαφή με ένα σημείο (το πεντάλ). Όταν η ποδηλασία πραγματοποιείται με το σωστό τρόπο, τη σωστή συχνότητα, διάρκεια και ένταση, έχει μόνο πλεονεκτήματα.

Πέρα από τις γνωστές ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην αγγειακή κυκλοφορία των κάτω άκρων, το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική άσκηση για τους μυς του κορμού. Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μυς δυναμώνουν και αιματώνονται κατά την άσκηση αυτή. Η σωστή θέση είναι τέτοια ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε. Αυτό βοηθά πολλούς ασθενείς με οσφυαλγία και παρόμοια προβλήματα.

Η ευεργετική δράση του ποδηλάτου στην ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου (τετρακέφαλου μηριαίου, οπίσθιοι μηριαίοι, κλπ.) είναι επίσης γνωστή. Αρκεί η σέλα του να είναι τοποθετημένη ψηλά, ώστε να πρέπει να τεντώσει πλήρως το γόνατο όταν το πόδι βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της τροχιάς.

Το ποδήλατο πόλης και το στατικό ποδήλατο (λόγω αποφυγής του κινδύνου της πτώσης) είναι μια εξαιρετική μέθοδος φυσικοθεραπείας, επίσης, μετά από επεμβάσεις στο γόνατο ανεξαρτήτου ηλικίας, πάντα βέβαια, όταν το επιτρέψει ο γιατρός (συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση). Πρέπει απλά να αποφεύγουμε την χαμηλή θέση της σέλας που αναγκάζει το γόνατο σε υπερβολική κάμψη. Αυτό δεν είναι επιθυμητό γιατί βλάπτει την επιγονατίδα. Η κυκλική κίνηση του γόνατος προκαλεί ενδυνάμωση των μυών, απόκτηση πλήρους κίνησης του γόνατος, αύξηση της αιμάτωσης και ένα είδος «λείανσης» της αρθρικής επιφάνειας του γόνατος, που είναι ευεργετικό μετά από μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις στο γόνατο. Πρέπει να γίνεται αρχικά για μικρά χρονικά διαστήματα (10 λεπτών) και με μικρή αντίσταση και σταδιακά να αυξάνεται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φυσικοθεραπευτή που παρακολουθεί. Το τέλος της άσκησης πρέπει να συνοδεύεται από τις σωστές διατάσεις των μυών των κάτω άκρων.

Τέλος, αν με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής, ο χρόνος άσκησης είναι δυσεύρετος, μερικά λεπτά σ' ένα στατικό ποδήλατο ακόμη μέσα και σε ένα διαμέρισμα είναι ένας σχετικά απλός και εύκολος τρόπος καθημερινής σωματικής άσκησης.

Διαβάστε επίσης:

Παιδική σκολίωση: πως ανιχνεύεται και θεραπεύεται;

Ορθοπεδικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

Τι πραγματικά είναι η οστεοπόρωση;