Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για την απονεύρωση

Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για την απονεύρωση

Αν η λέξη από μόνη της ξυπνάει τον φόβο σας για τον οδοντίατρο, ο ειδικός είναι εδώ για να μας εξηγήσει ότι η απονεύρωση δεν είναι επίπονη διαδικασία

1. Ο οδοντίατρος μου είπε να κάνω απονεύρωση. Τί είναι αυτό;

Απονεύρωση ή επιστημονικά «ενδοδοντική» θεραπεία, είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής η οποία βρίσκεται εντός των ριζών ενός δοντιού.Συνήθως τα βαθιά σφραγίσματα ή ένα τραύμα στο δόντι, οδηγούν στην νέκρωσή του.Ένα κάταγμα του δοντιού από μάσηση σκληρής τροφής όπως παξιμάδι ή κόκκαλα, μπορεί να οδηγήσει σε απονεύρωση ή ακόμη και σε εξαγωγή.

2. Η θεραπεία πονάει;

Πριν την θεραπεία νιώθουμε συνεχόμενο πόνο και αρκετές φορές οίδημα «πρήξιμο» στην περιοχή. Η κατάσταση είναι αρκετά επώδυνη πριν την θεραπεία. Κατά την διάρκεια της θεραπείας δεν πονάμε καθόλου και μετά συνήθως ανακουφιζόμαστε από τα συμπτώματα.

3. Πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Αντιβιοτικά θα σας χορηγήσει μόνο ο θεράπων οδοντίατρος, εφόσον κρίνει ότι τα χρειάζεστε.Συνιστάται η αποχή από φάρμακα όταν χορηγούνται από εσάς ή τον φαρμακοποιό.Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών βλάπτει, γι'αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην χρήση τους.

4. Χρειάζεται να μου κάνει επέμβαση ειδικός οδοντίατρος;

Τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουν τις θεραπείες ειδικοί οδοντίατροι, που ονομάζονται ενδοδοντιστές.Είναι εκπαιδευμένοι στην μικροχειρουργική των δοντιών. Η ανατομία των ριζών είναι πολύπλοκη. Ο ειδικός είναι εκπαιδευμένος ώστε να βρίσκει όλες τις ρίζες του δοντιού και να τις θεραπεύει. Τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης, αυξάνονται με τον ενδοδοντιστή και μειώνονται με τον γενικό οδοντίατρο.

5. Μετά την θεραπεία το δόντι μου θα είναι όπως ήταν πριν;

Το δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία, θα είναι λειτουργικά και αισθητικά το ίδιο, εφόσον κατασκευαστεί σε αυτό στεφάνη –θήκη για να το προστατεύει, διότι όταν θεραπευτούν οι ρίζες, είναι εύθραυστο. Η στεφάνη θα το καταστήσει γερό ως προς την μάσηση.

6. Έχω κάνει απονεύρωση σε ένα μπροστινό δόντι και είναι «μαύρο», πως αντιμετωπίζεται αισθητικά το πρόβλημα;

Το δόντι «μαυρίζει» λόγω της νέκρωσης του πολφού-νεύρου. Η στεφάνη είναι η λύση εκλογής για να το προστατέψει και να καλύψει αισθητικά το πρόβλημα της δυσχρωμίας. Η θεραπεία της λεύκανσης στα νεκρά δόντια, έχει συνήθως πρόσκαιρα αποτελέσματα και δεν συνιστάται. Ίσως το bonding να ήταν προτιμότερο ως θεραπεία, αλλά και αυτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:
Τι είδους λεύκανση κάνω σε δόντια με κενό;
Πώς κάνουμε λεύκανση σε στραβά σκούρα δόντια;
Εσείς τι χρώμα χαμόγελο θα θέλατε να έχετε;