Γυναικολόγος για κάθε ηλικία

Γυναικολόγος για κάθε ηλικία

Ο δρ. Νικόλαος Ναούμ, απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και σαφώς όσο μεγαλώνει μία γυναίκα, τόσο διαφοροποιούνται τα γυναικολογικά θέματα που θα την απασχολήσουν. Τι ανάγκες έχει λοιπόν κάθε ηλικία και τι θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας, ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεστε;

  • Στην εφηβεία

"Αποτελεί ίσως την πρώτη επαφή του νεαρού κοριτσιού με τον γυναικολόγο. Προσωπικά ενθαρρύνω τα νεαρά κορίτσια να πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη σε γυναικολόγο, ακόμα και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, απλά και μόνο για να συζητήσουν με τον γιατρό και να λύσουν κάθε απορία τους. Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό ανεπιθύμητων συλλήψεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε αυτή την ηλικία, προέρχονται από την άγνοια ή ακόμα χειρότερα από την παραπληροφόρηση. Γι΄αυτό, στη συγκεκριμένη ηλικία, είναι καλό να επιλυθούν όλες οι απορίες με την εγκυρότητα ενός ειδικού, ώστε να μην χρειαστεί το κορίτσι να καταφύγει σε «επικίνδυνες» πηγές για να πάρει απαντήσεις, όπως οι φίλες της ή το internet."

  • Στα 20

"Εάν έχει ξεκινήσει η σεξουαλική ζωή της γυναίκας, τότε ένα ετήσιο Τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο, καθώς και ο κλινικός έλεγχος του στήθους. Επίσης, απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση της γυναίκας για το πώς θα πραγματοποιεί τον έλεγχο του στήθους μόνη της, καθώς και η επίλυση οποιασδήποτε απορίας υπάρχει όπως το πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το χάπι της επόμενης ημέρας ή εάν μπορεί να μείνει έγκυος από προσπερματικά υγρά.

  • Στα 30

"Τίθενται πλέον τα θέματα εγκυμοσύνης, υπογονιμότητας και λοιπών γυναικολογικών προβλημάτων όπως μυκητίαση, κολπίτιδα, πολυκυστικές ωοθήκες κ.α. Συνεχίζει και είναι απαραίτητος ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, καθώς και η παρακολούθηση τυχόν προβλημάτων εφόσον εντοπιστούν. Επίσης, είναι δεδομένο, ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται στη γεννητική περιοχή (όπως τσούξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα κ.α.) θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα στον γυναικολόγο, καθώς μία χρόνια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Τέλος, στα 30 η γυναίκα θα πρέπει να πραγματοποιεί και την πρώτη μαστογραφία "βάσης", η οποία θα αποτελεί μία εξέταση αναφοράς για τα επόμενα χρόνια."

  • Στα 40

"Σε περίπτωση που επιθυμεί η γυναίκα να τεκνοποιήσει σε αυτή την ηλικία, τότε ο έλεγχος και η συνεργασία με τον γυναικολόγο, θα πρέπει να είναι πολύ στενή. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξετάσεις, για να διασφαλιστεί η υγεία της μητέρας και του παιδιού. Να αντιμετωπιστούν τυχόν θέματα υπογονιμότητας και να συζητηθεί η λύση της εξωσωματικής, εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, είναι φυσικά επιβεβλημένος σε κάθε ηλικία. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει ήδη τεκνοποιήσει και ιδιαίτερα μετά από 1 ή 2 φυσιολογικούς τοκετούς, είναι πολύ πιθανό να παρατηρεί χαλάρωση του κόλπου, η οποία μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί ανώδυνα και άμεσα με την κολποπλαστική.

  • Μετά τα 50

"Μπαίνουμε στη δεκαετία της εμμηνόπαυσης. Είναι πολύ σημαντικό, η γυναίκα να ενημερωθεί για όλα τα συμπτώματα που θα περιμένει να δει, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί εάν κάτι δεν πάει καλά. Η εμμηνόπαυση, αποτελεί μία φάση στη ζωή της γυναίκας, που υποδεικνύει μία μεγάλη αλλαγή, την οποία θα πρέπει να παρακολουθεί σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό. Παράλληλα με τις υπόλοιπες εξετάσεις που θα πρέπει να πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η ετήσια επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι επιβεβλημένη."