Πόνοι στο στομάχι: Τι μπορεί να σημαίνουν;

Πόνοι στο στομάχι: Τι μπορεί να σημαίνουν;

Ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και οι συχνότερες ερμηνείες του

Πόνοι, κάψιμο, φούσκωμα και κράμπες είναι μερικές μόνο από τις ενοχλήσεις στην περιοχή του στομαχιού, από τις οποίες υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Κι ενώ, τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι φαινομενικά αθώα, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι «καμπανάκια» για παθήσεις αρκετά σοβαρές. Διαβάστε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του στομαχιού, και τα συμπτώματά τους, γιατί η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Δυσπεψία:
Η πιο συχνή, και πιο ήπια πάθηση. Συμπτώματά της είναι η βαρυστομαχιά, και η δυσφορία χωρίς σαφή λόγο. Μπορεί να είναι συνηθισμένη αλλά δεν πρέπει να αγνοείται (ειδικά όταν είναι συνεχόμενη), αφού μπορεί να είναι προάγγελος σοβαρότερων παθήσεων όπως η παγκρεατίτιδα ή το έλκος. Συνήθως για αυτήν ευθύνονται οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η μεγάλη κατανάλωση τηγανιτών, οι υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού, καφέ ή τσαγιού, το κάπνισμα ή και η υπερδοσολογία φαρμάκων. Ακόμα, τα αίτιά της μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικά, όπως το στρες, το άγχος, ή η κατάθλιψη. Αν στην καθημερινότητά σας έχετε κάποιες από τις παραπάνω συνήθειες, προσπαθήστε να εξισορροπήσετε. Αν τα συμπτώματα της δυσπεψίας κρατήσουν μέρες, ή επιδεινωθούν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, που θα σας προτείνει, μετά από εξετάσεις, την κατάλληλη θεραπεία.

Έλκος:

Πρόκειται για μία πληγή στο τοίχωμα του στομαχιού ή του δωδεκαδάκτυλου. Είναι μία χρόνια πάθηση από την οποία υποφέρει το 25% των αντρών, και το 15% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα εμφανίζονται στα μικρότερα ποσοστά των 5- 10%. Μεταξύ αυτών, είναι και ο μεμονωμένος πόνος στην άνω περιοχή της κοιλιάς, ειδικά όταν το στομάχι μας μένει πολλές ώρες άδειο. Στρες, κάπνισμα, κατανάλωση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και παυσίπονων είναι οι συνήθεις ύποπτοι που τοπ προκαλούν, ενώ και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο ή και γαστροσκόπηση. Το έλκος, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μία πάθηση καλοήθης, η οποία, όμως, πρέπει να είναι υπό έλεγχο, αφού μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως η γαστρορραγία και η διάτρηση στομάχου.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση:

Επίσης συνηθισμένη πάθηση, παρότι η πλειοψηφία των ασθενών αγνοεί την ύπαρξή της. Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό είναι, ουσιαστικά, η επιστροφή (παλινδρόμηση) του φαγητού, από το στομάχι στον οισοφάγο, με αιτία την χαλάρωση του σφιγκτήρα που διαχωρίζει τα δύο όργανα. Αυτή η χαλάρωση μπορεί να μην εκφράσει συμπτώματα αλλά, όταν το κάνει, αυτά έρχονται στην μορφή καψίματος, ξινίλας, πόνου στο στήθος ή καψίματος στον λαιμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών, αιτία είναι ο τρόπος ζωής και οι κακές συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα, παχυσαρκία, άτακτη κατανάλωση γευμάτων). Αυτές, προκαλούν έκκριση οξέων από το στομάχι, τα οποία βλάπτουν τον οισοφάγο. Μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, από τον ασθενή ζητείται να αλλάξει αυτές τις κακές συνήθειες, και να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του σε πιο φιλικές –για το στομάχι του- συνήθειες.

Διαβάστε ακόμα:
Οι 8 αιτίες που οδηγούν σε αβιταμίνωση του οργανισμού μας
3 πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο