Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020: Rock the ribbon!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2020: Rock the ribbon!

Αλήθεια, γνώριζες πως 37.9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι φορείς του ιού HIV, εκ των οποίων μόνο τα 23.3 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία; Ήξερες πως τα 1.7 εκατομμύρια αφορά ηλικίες κάτω των δεκαπέντε ετών και οι 160.000 έφηβους δεκατεσσάρων ετών μέχρι και νεογέννητα βρέφη; Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική, τότε είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να υπογραμμίσουμε για μία ακόμη φορά, πως ο ιός του HIV δεν είναι μία ασθένεια που αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οροθετικά άτομα, αλλά και όλους τους υπόλοιπους με τους οποίους τα άτομα αυτά αλληλοεπιδρούν καθημερινά, δηλαδή όλους εμάς.

Ακριβώς για αυτό, η φετινή παγκόσμια καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS με το σύνθημα «», σκοπό έχει να παρακινήσει όλο τον κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη, να σταθεί έμπρακτα στο πλάι αυτών των ανθρώπων με κάθε ευρηματικό τρόπο. Διαδίδοντας το μήνυμα, καταπολεμώντας το στίγμα και βάζοντας ένα τέλος στη μοναξιά και την απομόνωση των οροθετικών από την υπόλοιπη κοινωνία.

kentriko keimeno esoteriki

Για την ιστορία, από το 1988, έπειτα από απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 1η Δεκέμβρη καθιερώθηκε επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και η πρώτη παγκόσμια «γιορτή» όλων των εποχών. Σκοπός αυτού του ορόσημου, ήταν να συσπειρωθεί ο πλανήτης σε μία δυνατή γροθιά ενάντια στην ασθένεια και σε μία αγκαλιά αλληλεγγύης για τα άτομα που ζουν καθημερινά αντιμέτωπα με τον ιό του HIV. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφώς και ένα πλαίσιο μνήμης, για όλους τους ανθρώπους που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας, νικημένοι από τον συγκεκριμένο ιό.

Παρότι έκτοτε πέρασαν περισσότερα από τριάντα χρόνια ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, εξονυχιστικής μελέτης και συνεχής ενημέρωσης αναφορικά με τον ιό και την προστασίας μας από αυτόν, τα ευρήματα που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες έρευνες, αποκαλύπτουν πως τα βήματα που διανύσαμε ήταν αξιοσημείωτα, αλλά σίγουρα δεν μας έχουν φέρει ακόμη στο επιθυμητό σημείο. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην εκπνοή του 2018, τη συγκεκριμένη χρονιά 770.00 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες-παράγοντες άμεσα συνδεδεμένους με τον HIV, αριθμός ελπιδοφόρος σε σύγκριση πάντα με τα 1.2 εκατομμύρια που καταμετρήθηκαν το 2010.

Κλείνοντας, έχει σημασία να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, πως η πρόληψη και η ενημέρωση είναι οι σημαντικότεροι και οι μοναδικοί «σύμμαχοι» που έχουμε, στην άνιση «μάχη» ενάντια στη μάστιγα του HIV. Όσο πιο έγκυρα ενημερωμένοι είμαστε γύρω από το θέμα, τόσο καλύτερα θα προφυλάξουμε τον εαυτό μας, ενώ συγχρόνως θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον άδικο κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ατόμων που είναι φορείς.